Пробиотик

Какво е Пробиотик?
Пробиотика е нещо много сложно и трудно за обяснения с две изречения. На кратко той всъщност представлява бактерия. Когато чуем това название обаче всички си представяме нещо лошо, всъщност не е така. Тази бактерия е добра и изключително важна за съществуването на нашият организъм. Пробиотиците са живи бактерии имащи много важна функция в човешкото тяло и по–точно за стомаха и неговата способност да преработва храната или казано по друг начин балансира вътрешния микробен баланс.

За какво служи Пробиотика?
Пробиотика има една задача в нашия организъм, но за сметка на това е изключително важна и без нейното наличие човек не може да съществува. Неговата роля е да спомага за правилното функциониране на стомашно–чревния тракт, като стимулира произвеждането на нужното количество ензими и храносмилателни сокове. Както знаем след хранене човек се отпуска,а тялото му започва да работи, за да преработи погълнатата храна и да извлече от нея само полезните съставки. Ето тази функция се извършва от храносмилателните сокове. Така ако нямаме нужният пробиотик в нашият организъм, няма да имаме и така нужните храносмилателни сокове, съответно е твърде вероятно и човека да има големи здравословни проблеми поради тази причина.

Видове Пробиотик
Много видове бактерии са класифицирани като пробиотик. Всички те имат различни ползи, но Webmd съобщава, че повечето идват от две групи. В най-общия случай се изписват комбинация от различни пробиотици, затова се обърнете към вашия доктор.

– Lactobacillus – Това е да е най-често срещаният пробиотик. Той се намира в киселото мляко и други ферментирали храни. Различните щамове могат да помогнат при диария и могат да помогнат на хората, които не могат да усвоят лактозата, захарта в млякото.
– Bifidobacterium –  Можете да го намерите в някои млечни продукти. Тя може да помогне за облекчаване на симптомите на синдром на раздразнените черва и някои други състояния.

пробиотик

Как организма си набавя пробиотици?
Всеки организъм има нужда от пробиотици, вече уточнихме, че са изключително полезни за организма на човек и понякога се налага да бъдат ползвани по лекарско предписание. Пробиотиците се срещат, както в естествен вид, така и като фармацевтични продукти. Почти от всяка аптека може да си закупите пробиотици под формата на капки или таблетки. Те са създадени изкуствено и много хора не искат да ги приемат в тялото си. Причина за това, е че въпреки, че са хапчета направени от специалисти и нямат вреда върху организма не са естествен продукт. Защото има един по–добър вариант за осигуряване на нужното количество пробиотик за тялото и това е в естествената храна, която приемаме. Без да знае със сигурност всеки човек приема нужния прием за тялото си пробиотик с ежедневната храна, която яде (например кисело мляко).

Полезни ефекти на пробиотиците
Както казахме много хора дори не знаят, че съществуват тези така полезни бактерии за нашият организъм, а ако знаят за тях не знаят каква е тяхната полза за организма. Затова тук ще изброим някои от полезните ефекти които оказват пробиотиците върху организъма на човека:

 • Помагат при смилане на лактозата
 • Алергии
 • Антитуморен ефект на дебелото черво
 • Инфекции причинени от различни бактерии
 • Сърдечни заболявания
 • Свръхрастеж в тънките черва
 • Антихипертензивен ефект
 • Урогенитални инфекции
 • Модулиране на имунната система
 • Устойчивост към вътрешни патогени
 • Чернодробна енцефалопатия

В кои храни се срещат най–често тези така нужни полезни бактерии за нашият организъм?
Когато кажете на някои или му зададете въпрос знае ли какво е пробиотик, той може и да не ви даде точна дефиниция на думата и нейното значение за тялото на човек, но в 99% от случите ще се сети за кисело мляко. Да това е вярно, в киселото мляко има достатъчно жива бактерия пробиотик, която е нужна за правилното функциониране на чревната флора. Интересен е факта обаче, че има и много храни богати на пробиотици и повечето от тях не бихме се сетили, че съдържат полезните бактерии нужни за нашият организъм. Някои от тях са традиционни храни за нашата страна, а други не чак толкова познати и дори не се срещат в нашата кухня. Например киселото зеле също има високо съдържание на пробиотик и е идеален начин да си дадете на тялото онова, което му трябва. Друг традиционен български продукт, който не бихте си помислили, че може да има такъв добър приятел на стомаха ви е киселите краставици. Една любима глезотия на всеки човек по Света е шоколада, а черният има голяма роля за тялото ни, защото в него също се съдържат тези ензими. Само малка част от тези храни са ни познати, иначе техният брой е голям, в тази група влизат китайския вариант на киселото зеле КИМЧИ, също така някои видове водорасли – хорела и синьо–зелени, които са добре познати продукти на масата на средиземноморските държави.

Странични ефекти при прием на пробиотик
Дали пробиотиците са безопасни за вас, зависи от строго индивидуалното състоянието на вашето здраве. Според Американския национален център за допълващо и интегрирано здраве в някои случаи може да има леки странични ефекти и те могат да включват разстроен стомах, диария, най-вече газове и подуване на корема през първите няколко дни от първоначалния прием. Обикновено се страничните ефекти от взимания пробиотик се състои само от леки храносмилателни симптоми. В зависимост от организма на човек, те могат дори да предизвикат алергични реакции. Спрете да ги приемате и говорете с Вашия доктор, ако имате проблеми с приемания пробиотик.

Източници:
1. https://nccih.nih.gov/health/probiotics/introduction.htm
2. https://www.webmd.com/digestive-disorders/what-are-probiotics

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).