Прегледана и обновена на 08-02-2016

В статията сме описали най–честите въпроси относно изследването Амниоцентеза при бременност и съответно техните отговори!

Какво е Амниоцентеза?
Това в най–общи линии е взимане на проба от околоплодната течност по време на бременността, за да се направят изследвания за наличието на генетични заболявания. Тази процедура не е задължителна, но е силно препоръчителна, защото ако има някаква генетична предразположеност, то могат да се вземат мерки навреме.
Най–подходящото време за това е между 16 и 19 гестационна седмица. Ако във вашия род или в този на съпруга ви има болести, които могат да се предадат по генетичен път, то изследването е почти задължително.
Манипулацията е неприятна, но в никакъв случай не е болезнена, щом се прави без никаква упойка. Самата процедура трае около 5 минути. Лекарят използва голяма игла, като леко убожда корема и следи иглата с ултразвук. Взима се материал за изследване и се прави анализ на ДНК. По този начин могат да се хванат навреме много тежки генетични заболявания като Синдром на Даун и други.

изследването амниоцентеза - въпроси и отговори

Кога е желателно да се направи амниоцентеза?
– Ако вашата възраст е на 35 години.
– Ако след направен биохимичен анализ има вероятност да родите дете с генетична болест.
– Ако ултразвука покаже някакви малформации на бебето
– Ако имате вече едно дете с генетично заболяване.
– Ако и двамата родители са се изследвали за генетично състояние и резултатите са положителни.
– Ако сте в 16 – 20 седмица от Вашата бременност

Какво ви е нужно за това изследване?
1. Трябва да вземете от личния си лекар или гинеколог направление за хоспитализация в болнично заведение.
2. Документ каква е вашата  кръвна група;
3. Гинекологът или личният лекар трябва да ви пусне кръвни изследвания за Хепатит  С  и СПИН, както и общ кръвен профил и получените резултати да се представят на специалиста, който ще прави амниоцентезата.

Рискове при амниоцентезата
Все пак няма да е честно да не спомена и за рисковете при амниоцентезата.
На първо място е опасността от спонтанен аборт. Процентът не е много голям е реално съществува.
Инфекция на матката. Възможно е няколко дни след манипулацията да се инфектира матката. Отново вероятността това да се случи е 1/1000.
Кървене на майката или увреждане на плода. Трайни белези на бебето могат да останат, ако лекарят не е достатъчно компетентен и ръката му убоде плодът. По принцип, когато се прави подобна процедура, задължително се прави ултразвук, за да може лекарят да види къде се е разположило бебето в момента.
Ако се наложи, амниоцентеза може да се извърши и по други методи, а именно през влагалището или през маточната шийка.
Задължително е бременната жена да бъде уведомена предварително какви са рисковете от амниоцентеза.

Болезнена ли е амниоцентезата?
Повечето бременни жени усещат болка, в момента на взимането на околоплодна вода. Един или два дни, някои от изследваните жени могат да почувстват корема болезнен в долната част, както е при менструация. Възможно е да се появи кървене, увеличение на температурата или изтичане на околоплодни води.
Ако имате някой от тези симптоми, незабавно потърсете лекар!

За колко време излизат резултатите?
Обикновено между 4 дни и няколко седмици има резултат. Срокът е различен, в зависимост каква генетична предразположеност се определя.

Амниоцентеза цена – много бременни жени се питат каква е цената на Амниоцентезата?
За самата процедура цената е около 150 лв в зависимост от лечебното заведение. Ако желаете да направите избор на лекар ще трябва да заплатите още около 150лв. /Цените са взети от сайта на СБАЛАГ „Майчин дом” София/

Ще родя ли със сигурност здраво дете, при положение, че съм направила амниоцентеза?
Сигурност не може да имате, защото тези тестове показват с точност до 99%. Но все пак има един процент, който не дава точност, а и има заболявания, които не могат да се открият с този метод.

Не се притеснявайте от самата процедура. Докато се усетите, всичко ще е свършило. Единственото нещо, което се изисква от вас е да сте спокойна. Разбира се най–добре е да проучите предварително къде са най–добрите специалисти, както и болничното заведение. Не е лошо да си изберете място, където тази манипулация се прави по няколко пъти на ден. Това ще ви даде гаранция, че специалистите занимаващи се с амниоцентеза са на високо ниво и имат нужната рутина.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Бременност и Пътуване

Previous article

Разстройство при Деца

Next article