Бременност

Амниоцентеза – Въпроси и Отговори

Обновена: 08-02-2016

В статията сме описали най–честите въпроси относно изследването Амниоцентеза при бременност и съответно техните отговори!

Какво е Амниоцентеза?
Това в най–общи линии е взимане на проба от околоплодната течност по време на бременността, за да се направят изследвания за наличието на генетични заболявания. Тази процедура не е задължителна, но е силно препоръчителна, защото ако има някаква генетична предразположеност, то могат да се вземат мерки навреме.
Най–подходящото време за това е между 16 и 19 гестационна седмица. Ако във вашия род или в този на съпруга ви има болести, които могат да се предадат по генетичен път, то изследването е почти задължително.
Манипулацията е неприятна, но в никакъв случай не е болезнена, щом се прави без никаква упойка. Самата процедура трае около 5 минути. Лекарят използва голяма игла, като леко убожда корема и следи иглата с ултразвук. Взима се материал за изследване и се прави анализ на ДНК. По този начин могат да се хванат навреме много тежки генетични заболявания като Синдром на Даун и други.

изследването амниоцентеза - въпроси и отговори Кога е желателно да се направи амниоцентеза?
– Ако вашата възраст е на 35 години.
– Ако след направен биохимичен анализ има вероятност да родите дете с генетична болест.
– Ако ултразвука покаже някакви малформации на бебето
– Ако имате вече едно дете с генетично заболяване.
– Ако и двамата родители са се изследвали за генетично състояние и резултатите са положителни.
– Ако сте в 16 – 20 седмица от Вашата бременност

Какво ви е нужно за това изследване?
1. Трябва да вземете от личния си лекар или гинеколог направление за хоспитализация в болнично заведение.
2. Документ каква е вашата  кръвна група;
3. Гинекологът или личният лекар трябва да ви пусне кръвни изследвания за Хепатит  С  и СПИН, както и общ кръвен профил и получените резултати да се представят на специалиста, който ще прави амниоцентезата.

Рискове при амниоцентезата
Все пак няма да е честно да не спомена и за рисковете при амниоцентезата.
На първо място е опасността от спонтанен аборт. Процентът не е много голям е реално съществува.
Инфекция на матката. Възможно е няколко дни след манипулацията да се инфектира матката. Отново вероятността това да се случи е 1/1000.
Кървене на майката или увреждане на плода. Трайни белези на бебето могат да останат, ако лекарят не е достатъчно компетентен и ръката му убоде плодът. По принцип, когато се прави подобна процедура, задължително се прави ултразвук, за да може лекарят да види къде се е разположило бебето в момента.
Ако се наложи, амниоцентеза може да се извърши и по други методи, а именно през влагалището или през маточната шийка.
Задължително е бременната жена да бъде уведомена предварително какви са рисковете от амниоцентеза.

Болезнена ли е амниоцентезата?
Повечето бременни жени усещат болка, в момента на взимането на околоплодна вода. Един или два дни, някои от изследваните жени могат да почувстват корема болезнен в долната част, както е при менструация. Възможно е да се появи кървене, увеличение на температурата или изтичане на околоплодни води.
Ако имате някой от тези симптоми, незабавно потърсете лекар!

За колко време излизат резултатите?
Обикновено между 4 дни и няколко седмици има резултат. Срокът е различен, в зависимост каква генетична предразположеност се определя.

Амниоцентеза цена – много бременни жени се питат каква е цената на Амниоцентезата?
За самата процедура цената е около 150 лв в зависимост от лечебното заведение. Ако желаете да направите избор на лекар ще трябва да заплатите още около 150лв. /Цените са взети от сайта на СБАЛАГ „Майчин дом” София/

Ще родя ли със сигурност здраво дете, при положение, че съм направила амниоцентеза?
Сигурност не може да имате, защото тези тестове показват с точност до 99%. Но все пак има един процент, който не дава точност, а и има заболявания, които не могат да се открият с този метод.

Не се притеснявайте от самата процедура. Докато се усетите, всичко ще е свършило. Единственото нещо, което се изисква от вас е да сте спокойна. Разбира се най–добре е да проучите предварително къде са най–добрите специалисти, както и болничното заведение. Не е лошо да си изберете място, където тази манипулация се прави по няколко пъти на ден. Това ще ви даде гаранция, че специалистите занимаващи се с амниоцентеза са на високо ниво и имат нужната рутина.

Бременност и Пътуване

Предишна публикация

Разстройство при Деца

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.