Прегледана и обновена на 08-02-2016

Тук ще научите изключително важни съвети и препоръки при бременност и пътуване с кола, автобус, влак, самолет или кораб по време на цялата бременност, без значение дали ще пътувате у нас или ви се налага евентуално пътуване в чужбина.
Пътуване по време на бременността се отразява различно според тяхната продължителност, вида на превозното средство и разбира се в кои месец сте от началото на забременяването. По принцип е безопасно да се пътува по всяко време на бременността, но ако е възможно намалете пътуванията. Ако разбира се пътуването е наложително се избира превозно средство което има най–малко друсане и сътресения. Ако разстоянието е голямо, добре е пътуването да се извърши с прекъсвания за почивка и разходка, което е добре за кръвообращението.

Кога е най–подходящото време за пътуване по време на бременност.
Идеалното време да пътуват по време на бременност е втория триместър Трябва да се знае че пътуването е по–рисково през определени месеци то бременността. Това са началните месеци и около 6 месец, тъй като матката по това време на бременността е по раздразнителна. По същите съображения трябва да се избягват пътувания около дните на липсващата менструация. Жени които са  имали помятания или преждевременно раждане, не бива да пътуват около дните в които се е случило предишното им прекъсване на бременността. Пътуването през последния 9–ти месец на също може да предизвика преждевременно започване на раждането, но това няма сериозни последствия, понеже плодът е вече достатъчно развит.

Бременност и пътуване с различни превозни средства като: кола, автобус, влак, самолет или по море с кораб
пътуване при бременнот с кола и автомобил

Бременност и пътуване по земя!
Независимо дали сте с кола, автобус или влак, пътуването при нормална бременност е безопасно, но има някои препоръки които могат да направят пътуването по–безопасно и по–удобно
– При ранна бременност задължително използвайте предпазните средства като автомобилния колан
– Дръжте въздушните възглавници включени – само при ранна бременност, при напредване на бременността въздушната възглавница е добре да се изключи.
– Повечето автобуси имат тесни пътеки и малки тоалетни. Пътуването с автобус може да бъде голямо предизвикателство. Важно е да  сте седнали докато автомобилът се движи, а ако решите да посетите тоалетна се придържайте за възможните места за да запазите равновесие.
– Влаковете обикновено имат по–голяма свобода относно движението, даже може да се разходите във влака по време на самото движение. Може да си вземете билет първа класа за да се чувствате още по удобно, защото самите седалки са доста по широки и удобни във влака
– Опитайте се да ограничите времето на пътуването с автомобил, кола, автобус или с БДЖ – влак. Препоръчва се да ограничите пътуването до около 4 до 5 часа.
– Използвайте малките почивки които правите да се движите с кратки разходки, за да се запази циркулирането на кръвта в тялото ви! Почивките може да използвате и да отидете до тоалетна, а през времето на пътуване пийте течности за да не се дехидратирате.

пътуване при бременност със самолет Бременност и пътуване със Самолет
Пътуването по въздуха се счита за безопасно за жените по време на бременността, но има полезни съвети и препоръки при пътуването със самолет които може да са ви от полза:
– Повечето авиокомпании позволяват на бременните жени да пътуват до 34 гестационна седмица, около 7–8 месец. Като след 34 седмица е забранено, а след 28 седмица задължително трябва да имате лекарско разрешение и медицинско от вашият лекар, което удостоверява в коя гестационна седмица сте.
– И тук както в автобусите, самолетите имат тесни пътеки между седалките и малки тоалетни. От изненадваща турболенция при необходимост да отидете до тоалетна се придържайте към седалките и бавно отидете до тоалетната.
– Може да поискате място до пътеката, което ще ви позволи да ставате по лесно или просто да си опънете краката и да се по разтегнете.
– Може да поискате място на първите редове, които са по широки и тогава ще сте непосредствено до тоалетната.
– Пътувайте с големи и доказали се авиокомпании и избягвайте малки части самолети.

пътуване по време на бременност с кораб на круиз в чужбина Бременност и Пътуване по Море с Кораб
Пътуването по море с кораб по принцип е безопасно за жените които са бременни, но движението в морето може да предизвика морска болест или да почувствате гадене.
– Проверете дали ще има лекар на борда по време на цялото пътуване
– Прегледайте маршрута и пристанищата и дали на тях има съответните медицински заведения при необходимост
– Проверете кои лекарства против морска болест са безопасни за бременните жени
– Препоръчително е  да вземете каюта с прозорец

Бременност и Пътуване в Чужбина
Информацията по долу се предоставя за да прецените дали международното пътуване е безопасно и добро за вас
– Посъветвайте се с вашият лекар за държавата в която отивате и дали това е добре за вас
– Също така обсъдете възможностите за имунизация с вашият лекар и носете вашата здравна книжка са вас по време на пътуването
– Често се случва при промяна в режима на хранене и храната да се получи диария. Това може да предизвика дехидратация, ето и няколко съвета за да избегнете това: пийте повече течности, уверете се че млякото е пастьоризирано, избягвайте пресни плодове и зеленчуци, освен ако те не са били термично обработени или могат да бъдат обелени, разберете дали месото и рибата са добре сготвени а не са полусурови

Полезни съвети и препоръки за най–доброто пътуване по време на бременност
– Облечете си удобни памучни дрехи и носете удобни обувки
– Вземете любимата си възглавница за бременни
– Носете си някаква храна и вода с вас
– И най–важното, насладете се на пътуването, а не го възприемайте като нещо задължаващо и лошо нещо

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Двурога Матка

Previous article

Амниоцентеза – Въпроси и Отговори

Next article