Прегледана и обновена на 08-02-2016

Тук ще научите изключително важни съвети и препоръки при бременност и пътуване с кола, автобус, влак, самолет или кораб по време на цялата бременност, без значение дали ще пътувате у нас или ви се налага евентуално пътуване в чужбина.
Пътуване по време на бременността се отразява различно според тяхната продължителност, вида на превозното средство и разбира се в кои месец сте от началото на забременяването. По принцип е безопасно да се пътува по всяко време на бременността, но ако е възможно намалете пътуванията. Ако разбира се пътуването е наложително се избира превозно средство което има най–малко друсане и сътресения. Ако разстоянието е голямо, добре е пътуването да се извърши с прекъсвания за почивка и разходка, което е добре за кръвообращението.

Кога е най–подходящото време за пътуване по време на бременност.
Идеалното време да пътуват по време на бременност е втория триместър Трябва да се знае че пътуването е по–рисково през определени месеци то бременността. Това са началните месеци и около 6 месец, тъй като матката по това време на бременността е по раздразнителна. По същите съображения трябва да се избягват пътувания около дните на липсващата менструация. Жени които са  имали помятания или преждевременно раждане, не бива да пътуват около дните в които се е случило предишното им прекъсване на бременността. Пътуването през последния 9–ти месец на също може да предизвика преждевременно започване на раждането, но това няма сериозни последствия, понеже плодът е вече достатъчно развит.

Бременност и пътуване с различни превозни средства като: кола, автобус, влак, самолет или по море с кораб
пътуване при бременнот с кола и автомобил

Бременност и пътуване по земя!
Независимо дали сте с кола, автобус или влак, пътуването при нормална бременност е безопасно, но има някои препоръки които могат да направят пътуването по–безопасно и по–удобно
– При ранна бременност задължително използвайте предпазните средства като автомобилния колан
– Дръжте въздушните възглавници включени – само при ранна бременност, при напредване на бременността въздушната възглавница е добре да се изключи.
– Повечето автобуси имат тесни пътеки и малки тоалетни. Пътуването с автобус може да бъде голямо предизвикателство. Важно е да  сте седнали докато автомобилът се движи, а ако решите да посетите тоалетна се придържайте за възможните места за да запазите равновесие.
– Влаковете обикновено имат по–голяма свобода относно движението, даже може да се разходите във влака по време на самото движение. Може да си взе