Прегледана и обновена на 30-10-2016

Какво е Двурога Матка?
В общия случай матката трябва да има само една камера, но се случва при много малък процент от жените да имат две камери, тогава казваме че жената има двурога матка. Тя често се нарича „форма на сърце“ мака. Това е вид малоформации при матката, която представлява и има форма на два рога в горната си част.

Двурога матка формиране
Тя се формира по време на ембрегенезата. В процеса на синтез в горната част се променят Мюлеровите канали. В резултат долната част на матката си е нормална, а горната част се разклонява. Вижте снимката на двурога матка, която сме изработили специално за читателите на Bremennost.bg

какво е двурога матка при бременност, симптоми и лечение на двурога матка

Ефект върху репродукцията и бременност
Обикновено при наличието на двурога матка и бременност лекарите заявяват, че има висок риск при самата бременност и изискват допълнително наблюдение.

Двурогата матка се свързва с повишени нежелани репродуктивни резултати като:
– Повтарящи се спонтанни аборти – най–често през първите 3 месеца на бременността
– Преждевременно Раждане – около 15–25%
– Седалищно раждане – седалищното предлежание се среща в 40–50% от бременностите с частична двурога матка, а не при всички с пълна.
– Деформации – майки с двурога матка са изложени на висок риск за деформации, смущения и малоформации като заболявания на пикочните пътища, аномалии на бъбреците и други.

Симптоми при Двурога Матка
Жени с този вид малоформация на матката може да имат следните симптоми при двурога матка: тежка или нередовна менструация, болки в корема и болезнена менструация. Безплодието не е задължителна причина произлязла то двурогата матка. От друга страна състоянието засяга възможността на жената да зачене, но ако се стигне до бременност, тя ще е с висока степен на риск.

Диагноза
Диагностицирането на двурога матка е възможно чрез гинекологична сонографи, ядрено магнитен резонанс, лапароскопия и др. Въпреки това ако няма индикации наличието на двурога матка не може да бъде открито по време на бременността и раждането. Чрез цезарово сечение обаче неправилна форма на матката може да бъде забелязана. Други надеждни методи за диагностициране на двурога матка включват хистеросалпингография и хистероскопия – обикновено тези изследвания се правят при изследване за стерилитет.

Лечение на двурога матка
Най–често лечението се третира чрез хирургична намеса и корекция на матката. Много е важно този вид малоформации да се установят преди за се стигне до забременяване, защото то предварително може да се коригира и при евентуално зачеване, рисковете да се сведат до минимум за майката и плода.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Базална Температура Графики

Previous article

Бременност и Пътуване

Next article

More in Речник