Речник

Двурога Матка

Обновена: 30-10-2016

Какво е Двурога Матка?
В общия случай матката трябва да има само една камера, но се случва при много малък процент от жените да имат две камери, тогава казваме че жената има двурога матка. Тя често се нарича „форма на сърце“ мака. Това е вид малоформации при матката, която представлява и има форма на два рога в горната си част.

Двурога матка формиране
Тя се формира по време на ембрегенезата. В процеса на синтез в горната част се променят Мюлеровите канали. В резултат долната част на матката си е нормална, а горната част се разклонява. Вижте снимката на двурога матка, която сме изработили специално за читателите на Bremennost.bg

какво е двурога матка при бременност, симптоми и лечение на двурога маткаЕфект върху репродукцията и бременност
Обикновено при наличието на двурога матка и бременност лекарите заявяват, че има висок риск при самата бременност и изискват допълнително наблюдение.

Двурогата матка се свързва с повишени нежелани репродуктивни резултати като:
– Повтарящи се спонтанни аборти – най–често през първите 3 месеца на бременността
– Преждевременно Раждане – около 15–25%
– Седалищно раждане – седалищното предлежание се среща в 40–50% от бременностите с частична двурога матка, а не при всички с пълна.
– Деформации – майки с двурога матка са изложени на висок риск за деформации, смущения и малоформации като заболявания на пикочните пътища, аномалии на бъбреците и други.

Симптоми при Двурога Матка
Жени с този вид малоформация на матката може да имат следните симптоми при двурога матка: тежка или нередовна менструация, болки в корема и болезнена менструация. Безплодието не е задължителна причина произлязла то двурогата матка. От друга страна състоянието засяга възможността на жената да зачене, но ако се стигне до бременност, тя ще е с висока степен на риск.

Диагноза
Диагностицирането на двурога матка е възможно чрез гинекологична сонографи, ядрено магнитен резонанс, лапароскопия и др. Въпреки това ако няма индикации наличието на двурога матка не може да бъде открито по време на бременността и раждането. Чрез цезарово сечение обаче неправилна форма на матката може да бъде забелязана. Други надеждни методи за диагностициране на двурога матка включват хистеросалпингография и хистероскопия – обикновено тези изследвания се правят при изследване за стерилитет.

Лечение на двурога матка
Най–често лечението се третира чрез хирургична намеса и корекция на матката. Много е важно този вид малоформации да се установят преди за се стигне до забременяване, защото то предварително може да се коригира и при евентуално зачеване, рисковете да се сведат до минимум за майката и плода.

Базална Температура Графики

Предишна публикация

Бременност и Пътуване

Следваща публикация

Коментари

Оставете коментар

Още от Речник

шарка

Шарка

Какво е шарка? Шарката с всичките нейни разновидности днес се възприемат като обичайни ,,детски болести”, но реално ...
Здраве
адреналин

Адреналин

Какво е адреналин? Адреналинът се отделя в стресова ситуация и кара сърцето ви да започне да ускорява ...
Речник
менструален цикъл

Менструален цикъл

Ден по ден обяснение за това какво е менструален цикъл. Може би вече знаете доста за менструалния ...
Речник
конюнктивит

Конюнктивит

Какво е конюнктивит? Конюнктивит е възпаление на част от тялото на човек наречена конюнктиват. Конюнктивата е тънка ...
Речник