Малка матка

Какво се има в предвид под малка матка?
Когато едно момиче се роди с матка, която е необичайно малка, говорим за състояние, известно като маточната хипоплазия или хипопластична матка. Хипопластичната матка е резултат от непълно развитие на матката по време на развитието на плода още през бременността. Някои момичета могат да развият проблема по време на пубертета, поради драстично повишените нива на хормона пролактин. Пролактинът се  произвежда от малка жлеза в мозъка, наречена хипофиза. Когато се произвежда в повишени количества преди или по време на пубертета, споменатият хормон пречи на нормалното развитие на репродуктивните органи и сексуалните характеристики, включително и на развитието на матката. В допълнение към отсъствието на менструация, засегнатите жени също изпитват трудности при зачеване. Дори когато те успеят да забременеят с помощта на ин витро оплождане, шансовете за спонтанен аборт са доста високи.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

малка матка
жена по бикини

Какви са причините за състоянието и  какви са рисковите фактори при малка матка?
Както казахме развитието на така наречената малка матка е вродено разстройство, което означава, че е налице още при раждането. Това се случва, когато матката в плода не успее да се развие напълно. Причината за това анормално развитие все още не е известна. Малката матка може да бъде един от симптомите на сериозно здравословно състояние, известно като синдром Майер-Рокитански-Кустер-Хаузер (МРКХ), при което матката и вагината на момичето липсват напълно или не са развити, в допълнение към други аномалии. Също така е известно, че малката матка може да се появи при момиченца на майки, които са изложени на диетилстилбестрол – синтетична форма на женския хормон естроген.

Какви са видовете симптоми при малка матка?
Симптомите на тази аномалия могат да включват:
– Липса на менструални периоди в пубертета – първична аменорея
– Коремни болки
– Малък или никакъв вагинален отвор
Безплодие

При женските с това състояние обикновено вторичните полови белези се запазват, което предполага нормална функция на яйчниците с изключение на хипопластична матка, която причинява повишени нива на пролактин в кръвта или хромозомно разстройство като синдром на Търнър. Тъй като ембрионът се имплантира в матката, жените с малка матка имат затруднено зачеване.

Как се диагностицира състоянието малка матка?
Тъй като външните гениталии изглеждат нормални, състоянието често остава не диагностицирано до пубертета, когато момичето не получи менструално кървене и трябва да посети лекаря си, за да се провери причината. Диагнозата започва със задълбочен оглед на медицинската история и физически преглед. Допълнителните изследвания може да включва:
– Кръвни тестове – за да се провери за синдром на Майер-Рокитански-Кустер-Хаузер, при който, както вече отбелязахме, матката и вагината отсъстват или не са развити
– Ултразвук за получаване на изображения на вътрешните репродуктивни органи. При жени, за които лекарят подозира, че имат хипоплазия на матката, се извършва ултразвук на таза. Малкият размер на матка е показателен за състоянието. Яйчниците имат по-висока позиция спрямо нея.
– Ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) – за по-подробни изображения на репродуктивния тракт.

Какво е лечението за състоянието?
Лечението зависи от конкретната жена и нейните индивидуални симптоми. Възможностите за терапевтиране при жени с хипопластична матка включват хормонално – заместителна терапия, асистирана репродукция и прилагане на надотропинови лекарства – т.е такива, които предизвикват поява на фоликулно зреене в яйчниците. Ин витро лечението за забременяване е много често срещано при жени с малка матка.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация