Забременяване с Обърната Матка

Когато една жена научи, че има обърната матка в главата и започват да изникват много въпроси. Но главният въпрос е „Ще мога ли да имам дете?“. Трябва да се знае, че забременяване с обърната матка е нещо нормално и възможно, дори не се изискват някакви по–различни усилия. В следващите редове ще ви запознаем по отблизо със възможността за зачеване на бебе при деформация на матката.

Накратко какво е обърната матка?
Първо е нужно да се уточни, че това не е заболяване и не е никак опасно за здравето на жената, която го има. Също така самото забременяване с обърната матка е един нормален процес, които не изисква някакви специфични грижи и намеси. Има много голям брой жени, които страдат от този проблем, но той по никакъв начин не застрашава здравословното им състояние. Обърнатата матка преди всичко е промяна на позицията на тялото на матката и ъгъла между шийката и тялото на матката. В нормално състояние тялото на матката е наклонено напред към предната част на стомаха, а при деформацията си това тяло се накланя назад към таза на жената. Има възможност промяната в местоположението на матката да е на ляво или дясно, което също не е опасно и няма последствия от това. Вижте цялата статия Обърната Матка или ако желаете да научите за структурата и устройството на матката то прочетете статията какво е Матка!

схема на обърната матка

От какво се получава тази физиологична аномалия?
Правени са много видове изследвания, за да се намерят ясни причини за тази деформация – обърната матка. Доказани са няколко външни фактора за причиняване на деформация в местоположението на матката, влиянието на гравитацията е един от тях. Има и медицински причини, като някои сраствания на тъканите и удебелявания около матката.

Някои симптоми?
По принцип при първия гинекологичен преглед на всяка жена се казва в каква поза е нейната матка, за да знае, а не защото има нещо притеснително. Ако все пак не сте ходили на гинеколог има някои признаци, които подсказват за обърната матка. Най–често е болезнената менструация, но не лека болка, а такава, при която нямате сила да станете от леглото, както се казва. Въпреки, че този проблем с болезнен цикъл не значи, че със сигурност страдате от промяна в местоположението на матката и в частност обърната матка, защото той може да бъде симптом на други сериозни заболявания. Другия признак е изпитването на болка и дискомфорт по време на полов акт, също често срещан при жени с обърната матка. Тук отново не значи, че ако ви боли по време на секс със сигурност имате обърната матка. И двата признака са често срещани при редица заболявания свързани с половите органи и е задължителна консултация и направянето на цветна снимка при гинеколог, за да се установи какво точно се случва в тялото ви. След като изброихме някои от симптомите при обърната матка, бихме искали още веднъж да ви напомним че забременяване с обърната матка е нещо естествено и не трябва да ви тревожи.

жена с обърната матка и забременяванеКаква е връзката със забременяването?
Когато посетите личния си гинеколог и чуете думите обърната матка, усещането е плашещо. Почти всяка жена не е запозната с тази диагноза и се плаши до смърт от последствията. Най–честата мисъл, която минава през главата на жена с обърната матка е, че няма да може да има деца или забременяване при обърнат матка, може да бъде много трудно. Всъщност това са само митове и легенди от преди много десетилетия, това дори не е болест, а по–скоро вид аномалия ако може така да се каже. Нещо напълно нормално и необяснимо, както се случва да има хора с криви крака или някакви други физически белези, които са по–различни от общо приетата формула. Ако случайно правите опити да забременеете и не успявате търсете причината някъде другаде, посетете гинеколог и си направете изследвания. Всеки доктор ще ви каже едно и също нещо, няма значение в каква позиция е матката ви, това не пречи по никакъв начин да заченете  по нормален начин, като всяка друга жена. Сигурно повечето от вас са чували десетки съвети за това как по–лесно да се достигне до забременяване с обърната матка, като например след края на половия контакт да се вдигнат краката във вертикално положение. Или пък способността на някои пози практикувани по време на половия контакт да помогнат за така желаното дете, всичко това са нереални неща, за нереално съществуващ проблем. Единствения дискомфорт, който може да изпита жена с обърната матка е по време на бременността между 4–5 месец, защото тогава зародиша започва да расте интензивно и от тежестта се измества местоположението на матката. Много често се случва жени, страдащи от обърнати матки преди бременност, след раждането да имат матка с нормална позиция.

След всичко прочетено вече може би няма да си задавате въпроси като – Възможно ли е забременяване с обърната матка?, Как ще зачена с обърната матка? и други подобни притеснителни въпроси които може би се въртят в главата ви. Най–важно… отпуснете се и се наслаждавайте на живота и достигането на така желаното забременяване с обърната матка ще стане когато най–малко го очаквате.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).