Храни за по–лесно раждане

Понякога бременните жени помагат на себе си за да ускорят раждането и за да облекчат дискомфорта от бременността. Например приемат храни за по-лесно раждане. Проведено е изследване което е определило колко често жените се опитват да предизвикат раждане чрез не предписани методи от техния лекар. От 201-те жени, които са отговорили –  99 жени (49.3%) не са се опитали да предизвикат раждане, докато 102 (50.7%) са използвали някакъв вид неизписан от лекар метод за по-лесно раждане. Най-честият метод е ходене (43.3%), последвано от полов акт (22.9%), приемане на различни храни за по-лесно раждане (10.9%) и стимулиране на зърната (7.5%).

храни за по лесно раждане
бременна жена се храни здравословно за да роди по-лесно

Знаете ли кои са различните видове храни за по-лесно раждане? Ако дори не сте се замисляли дали има такива, то ние сме подбрали цели 15 различни продукти които може да си хапнете за по-лесно раждане. Въпреки че няма достатъчно категорични изследвания в подкрепа на теорията, че определени храни могат да предизвикат раждането, много жени са убедени от опита си, че има храни, които са им помогнали за улесняване на процеса. Тук ще гледаме някои от храните, за които се твърди, че имат роля в подобряването на родилния процес:

 1. Ананас: Пресните ананаси съдържат ензим, наречен бромелин, който помага за омекотяване на шийката на матката и стимулира гладките мускули, с което се слага начало на родилния процес.
 2. Зелена папая: Тя е изобилна на ензим паин, който действа като простагландин и окситоцин и може да помогне за започване на контракциите. Колкото повече папаята узрява, толкова повече паинът се губи, поради което консумирането на узряла папая няма да има никакъв ефект, когато става въпрос за предизвикване и по–лесно раждане.
 3. Пикантни храни: Макар че доста често бременните майки ядат пикантна храна, за да предизвикат започване на раждането – това е нещо, което майките трябва да избягват, ако искат да имат естествено и безболезнено раждане. Когато бебето се ражда естествено и бебето се отива да мине през родилния канал, в организма ви се освобождават ендорфини, което помага за облекчаване на болката. Някои пикантни храни водят до отделяне на капсаицин в тялото, който противодейства на естествената секреция на ендорфини и болките ви може да бъдат ужасни.
 4. Черно женско биле или черният сладник може да стимулира производството на простагландини поради съдържанието си на глицерзин. Консумирането на тази билка – може да доведе до лека диария, което да причини неприятни леки контракции в червата. Това води до симпатиковото свиване на матката, като по този начин започва раждането.
 5. Чесън: Чесънът стимулира червата, като помага те да се изпразнят, което може да помогне за стартиране на раждането. Това е една от най-популярните храни за предизвикване на родилния процес.
 6. Чай от малинови листа: Този чай тонизира и укрепва матката и води до контракции в мускулите й.
 7. Рициново масло: Рициновото масло, е една от храните, които предизвикват бързо и лесно раждане. Жените са използвали това масло за предизвикване на раждане в продължение на векове. Въпреки че консумацията на рициново масло е безопасна, тя може да предизвика повръщане и диария в някои случаи, които може да доведе до доста неудобства за бременната.
 8. Чай от кимион: Кимионът е често срещано средство в помощ с храносмилателните проблеми. Тя осигурява облекчение на подуването на корема и помага за започване на менструация цикъл. Тя може да се използва и за предизвикване на раждане. Добавете малко захар или мед, за да я направите по-вкусна, ако не харесвате вкуса й.
 9. Черен кохош: Тази лечебна билка е била използвана за лечение на женските проблеми, свързани с менструацията и менопаузата, понеже има ефекти, които са много подобни на естрогена, който естествено се произвежда от тялото. Тя се използва и за предизвикване на раждането при бременни жени.
 10. Масло от вечерна иглика: Маслото от вечерна иглика е нещо, което може да предизвика и същевременно да е предпоставка за по-лесно раждане. Също така повечето акушерки го препоръчват на бременните жени, които искат да предизвикат раждане си. Тялото преобразува вещество в маслото в простагландини. Това помага за омекотяване и разтваряне на шийката на матката, което води до индуцирани контракции.
 11. Балсамов оцет: Балсамовият оцет произхожда от Италия и е произведен от прясно добит бял гроздов сок. Той често се използва като дресинг за салата. Някои жени предпочитат балсамов оцет, за да предизвикат раждане, тъй като той върши работата на рициново масло, без да причинява гадене, повръщане или диария.
 12. Босилек и риган: Тези билки са основни подправки за много ястия и също имат свойства за предизвикване на раждане.
 13. Костен бульон: Още една храна за по–лесно раждане. Протеинът е градивен елемент на окситоцина, играещ най-важна роля при раждането. Левцин и изолевцин съставят част от хормона и те са незаменими аминокиселини, което означава, че не могат да бъдат произведени в тялото. Когато готвите месото върху костта, увеличавате количеството аминокиселини, които получавате чрез тази храна. От 35-36 седмица се препоръчва бременните да ядат супи с варени кости или да си правят бульон и да го пият ежедневно.
 14. Прием на витамини за бременни: Много от мастно разтворимите витамини са много трудни за снабдяване от диетата. Витамин D и витамин К играят решаваща роля в раждането. Те помагат за регулирането на репродуктивните хормони. Едно проучване показва, че 82% от бременните жени са с недостиг на витамин D. Жените, които имат липса на витамин D, са по-склонни да поискат епидурална упойка тези, които са имали достатъчно нива на витамин D. Защо? Витамин D помага да се регулира чувствителността на болката. Дефицитът на витамин К е епидемия. Витамин К е известен с това, че участва в кръвосъсирването. Обилното и тежко следродилно кървене често е свързано с недостатъчните нива на витамин K в диетата на родилката.
 15. Пъпеши: Поддържането на хидратацията е важно към края на бременността. Пъпешите са добро и вкусно средство за повишаване на нивата на амниотичната течност, а от там и да са една от храните за по–лесно раждане. Пъпешите, както краставица и динята, съдържат големи количества електролитни микроелементи.  Консумацията ви ще ви държи във форма до раждането.

Яденето на определени храни, за които се казва, че са в помощ за предизвикване и улесняване на процесите на раждане може да не е достатъчно, така че опитайте тези няколко средства в помощ на вашата цел:

 1. Упражнения: Упражненията поддържат тялото ви активно и достатъчно здраво, за да може да понесе физическия стрес, свързан с раждането. Всяка дейност, която кара сърцето ви да се забързва, е добра, а упражненията със сигурност правят раждането по–лесно.
 2. Акупунктура: Тялото ще бъде стимулирано да освободи окситоцин, който играе съществена роля при раждането. Този метод е древен китайски начин на поставяне на много фини игли по части от тялото, които контролират конкретни органи.
 3. Секс: Сексът може да помогне за освобождаването на окситоцин, което е от съществено значение за започване на раждането. По принцип е безопасно да се прави секс, когато сте бременна в деветия месец, но е категорично забранено да имате полов контакт, след като водите ви са изтекли, тъй като драстично се увеличава риска от инфекция.
 4. Стимулация на зърната: Когато зърната се стимулират, те могат да накарат матката да контрахира, което ще предизвика раждането да започне.

Мммм да колкото и странно да звучи съществуват храни за по-лесно раждане. Попитайте и други ваши приятелки преминали през раждането дали са изпробвали някои от изброените храни за по-лесно раждане и какви са техните съвети към вас.

Източници:
1. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1523-536X.2010.00465.x
2. https://www.sacredvesselacupuncture.com/educatethrive/planning-nutritionally-for-labor-and-delivery-part-7-top-10-foods-for-preparing-for-labor-and-delivery
3. https://www.degruyter.com/view/j/jpme.2013.41.issue-5/jpm-2012-0289/jpm-2012-0289.xml
4. https://parenting.firstcry.com/articles/top-12-foods-that-can-help-you-to-induce-labour-naturally/

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.