Прегледана и обновена на 15-05-2019

Вашите въпроси с отговори! Попитахте ни не веднъж – Как да кажа на родителите си, че съм бременна?
Може би възрастта не е определяща за това как да кажете на родителите си, че сте бременна, но ако сте тинейджърка и все още не сте поели живота си във вашите собствени ръце – помнете, че не сте сами. Тази статия е за всички които имат огромно желание и не знаят как да кажат на родителите си хубавата новина. Може да се чувствате доста объркани, може би уплашени или дори шокирани от новините. Няма особено значение колко близки сте с родителите си, ще започнете да се чудите каква ще бъде тяхната реакция. Едно е, ако родителите ви осъзнават, че правите секс и са съгласни с това. Но е друго, ако те са ви забранили да правите секс преди определена възраст, защото това е изцяло против техните ценности и може би вярвания.

Как да кажа на родителите си, че съм бременна?

Бременна жена се чуди как да каже на родителите си, че е забременяла!

Ще се изненадате, но повечето родителски реакции от новината попадат някъде по средата. Например някои са с доста либерални ценности, но те все пак реагират със шок, след като научат, че децата им правят секс. Дори и родители, които знаят, че тийнейджърите им водят полов живот – те могат да бъдат разочаровани или притеснен за бъдещето им.

Различните убеждения, вярвания, било те насадени от техните родители, обществото или някаква вероизповедания също играят роля за това как ще реагират вашите родители. Разбира се някои родители са направили и изградили тясна връзка с детето си още от детството и това да си говорят и споделят помежду си е напълно обичайно. Има различни хора, затова някои родители ще реагират напълно уравновесено и разбираемо, но някои са по емоционални и избухливи, може дори да се разстроят, ядосат, да крещят, но това е техният начин дан се изразят. Повечето родители със сигурност биха искали да бъдат в подкрепа на своята дъщеря, която е бременна или пък син, който очаква своето бъдещо бебе от своята половинка. Дори ако те първосигнално се ядосат и разстроят, след това ще преосмислят и ще разберат, че това е нещо страхотно което се случва в живота на цялото семейство. Може да помислите за това кака вашите родители са реагирали при различни ситуации, за да знаете как да им поднесете информацията.

Как да кажа на родителите си, че съм бременна?
Помислете за точните думи, които ще използвате и за това те какви биха ви попитали и как ще им отговорите. Направете си сценарии. Може да започнете с думите… Искам да поговорим сериозно и имам нещо важно, което трябва да ви кажа, щастлива съм да ви съобщя, че съм бременна, след което да замълчите и да изчакате. Това изчакване ще даде време на ващите родители да анализират получената информация. Бъдете готови за всякакви реакции. Какво ще се случи след това? Родителите ви ще бъдат ли ядосани, стресирани или емоционални? Ще ви изчетат ли едно конско или ще ви прегърнат и ще подскачат от щастие? Ключът към разрешаване на ситуацията е да бъдете честни един към друг и да говорите от сърце. Дайте на родителите си време да говорят, чуйте ще кажат и научете в спокойствие тяхната гледна точка.

След това им разкажете как се чувствате. Имате ли някакви притеснения за своето бъдеще или сте изключително щастливи да им съобщите новината, защото дълго време сте правили опити за забременяване. Споделете всяка ваша мисъл с тях. Те са твоите родители и трябва да те подкрепят в това ново приключение за теб.

Сега след като вече сте съобщили новината на вашите родители, ще трябва да се вземат някои важни решения. Понякога родителите – включително и родителите на приятеля ви – може да предложат нов поглед над ситуацията или нови идеи. Каквото и решение да вземете, трябва да е решението което взимате с вашето сърце, а не това, което някой друг иска вие да направите. Това е особено вярно, ако мислите, че повечето отговорности по отглеждането на детето ще паднат на вас. Това е голяма и сериозна работа.

Ако дори сте тийнейджър и още учите или вече сет голям човек и работещ – това ще засегне вашето ежедневие, училище, работа и финансово бъдеще. Статистиката показва, че 50% от тийнейджъри които са забременеели решават да запазят бебето, да го родят и отгледат въпреки своята ранна възраст за това. Други дават детето за осиновяване, което не винаги е правилното решение. Някои юношески бременност приключват и със спонтанен аборт, а една трета завършват с доброволно прекратяване на бременността. Взимането на решение за това не е лесно. През следващите седмици чувствата ще са различни и разговор с близки хора винаги помага. Понякога може да се чувствате шокирани, друг път може да сте изплашени или притеснени от неизвестността. Може да се чувствате тъжни и угрижени, виновни или дори ядосани на себе си. Също така може също да се чувствате щастливи и развълнувани. В някои дни ще сте готови за това, което предстои, в други дни може да се чувствате объркани.

Има различни идеи и начини за това кака да кажете на родителите си, че сте бременна… Ето някои от тях:

  1. Поканете ги на празнична вечеря у дома
  2. Изпратете им картичка с пола на бебето
  3. Отидете на публично място – кафене, ресторант, ако се страхувате от това как ще реагират вашите родители
  4. Напишете на тяхната дъска за пазаруване в кухнята, че ще стават баба и дядо
  5. Направете им торта с надпис, че ще стават баба и дядо
  6. Купете първите памперси и ги подарете на своите родители, за да им кажете, че очаквате бебе
  7. Кажете им, че трябва да си купят по хубав фотоапарат защото ще стават баба и дядо
  8. Кажете им, че отдавна правите опити за забременяване и най-накрая се е получило и че сте много щастлива
  9. Купете балони и украсете цялата къща, така те ще ви питат какъв е поводът
  10. Дайте им в ръцете вашата снимка от прегледа с видеозон

Напълно нормално е да си задавате различни въпроси например като: Как да кажа на родителите си, че съм бременна? Не се притеснявайте бъдете смела, позитивна и нещата ще се наредят така както ги желаете. Това, което трябва да запомните е, че вие познавате най-добре вашите родите и начина по които ще им кажете че сте бременна трябва да дойде от вашият предишен опит с тях. В най-добрите ситуации те ще бъдат източник на напътствия и насърчение. Понякога трудната ситуация сближава хората и укрепва техните взаимоотношения. Ситуацията може да помогне на семейството да стане още по-сплотено и основано на безусловна любов, подкрепа, приемане, доброта, прошка, работа в екип и оптимизъм. Не се страхувайте, родителите са най-голямата подкрепа и, каквото и да се случва – те ще са хората, под чието крили винаги ще намерите помощ, любов и подкрепа!

Източници:
1. https://kidshealth.org/en/teens/tell-parents.html
2. https://blog.owletcare.com/10-ways-to-tell-your-parents-youre-pregnant/

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Миомен Възел

Previous article

Проходилка за бебе

Next article