Видеозон

Какво е видеозон?
Видеозонът, още познат с термините – ехограф или ултразвук е вид изследване, което представя изображение на органи в тялото чрез използване на високочестотни ултразвукови вълни. Изследването е много широко използвано и популярно днес.  Доста често термините сонограма и видеозон се използват взаимнозаменяемо и затова ще ги разгледаме по-подробно още в началото, за да сте наясно. Въпреки идентичната употреба – има разлика между двете: Видеозонът е инструмент използван, за да се направи снимка. Сонограмата е картината, която ултразвукът генерира. Сонографията е използването на ултразвуков инструмент за диагностични цели. Накратко, ехографът е процес, а сонограмата е крайният му резултат.

видеозон
лекар преглежда жена с видеозон

Ехографията е неинвазивна, безболезнена процедура. Тя използва високочестотни звукови вълни – наречени ултразвукови вълни с цел производство на изображения на органи, меки тъкани, кръвоносни съдове и приток на кръв, от вътрешността на тялото. Тези образи се използват за медицински анализ. След рентгеновите прегледи, ултразвукът е най-често използваната форма на диагностични изображения. Тя помага на лекарите да получат образи във вътрешната структура на тялото. Ултразвукът използват високочестотни звукови вълни, които дават отражение в тялото и отскачат обратно като ехо на разстояние от тъканите и органи. Това ехо генерира електрически сигнали, които са преведени от компютър, за да произвеждат изображения на тъкани и органи. Вариации на ултразвук включват:

– Доплер ултразвук –  може да се използва за измерване и визуализиране на притока на кръв в сърцето и кръвоносните съдове.
– Еластограф – използва се за диференциране на тумори от здрава тъкан.
– Костната сонография – използва се за определяне на костната плътност.
– Терапевтичен ултразвук – използва се за оглеждане или разбивка на тъкани.
– Ултразвук с висока интензивност на фокуса – проектиран е да унищожи или промени необичайни тъкани в тялото, без отваряне на кожата.

Видеозонът се извършва с помощта на датчиците на повърхността на кожата. Понякога по-добър диагностичен образ може да се генерира с поставянето на специален датчик в някои от естествените отвори на тялото:
– Трансвагинален ултразвук – използва датчик под формата на палка, която се поставя във вагината на жената, за да се получи изображение на матката и яйчниците.
– Трансректален ултразвук – понякога се използва при диагностицирането на състояния на простатата, използва се палка с датчик, която се поставя в ректума.
– Трансезофагеалнен ехокардиограф – използва датчик сонда в хранопровода, за да се получат точни снимки на сърцето

Вероятно най-известното приложение на видеозона е за потвърждаване и мониторинг на бременността, видеозонът също често се използва от лекарите за:

  1. Диагностично приложение: Лекарите използват видеозон, за да се диагностицират състояния, засягащи органите и меките тъкани на тялото, включително: корема, черния дроб, бъбреците, сърцето, кръвоносните съдове, жлъчката, далака, панкреаса, щитовидната жлеза, пикочния мехур, гърдите, яйчниците, тестисите и очите. Има някои диагностични ограничения за ултразвук. Например – звуковите вълни не предават добре през области, които могат да съдържат газ или въздух като например червата, или областите, блокирани от гъста кост.
  2. Терапевтично приложение: Видеозонът понякога се използва за откриване и лечение на някои наранявания на меките тъкани.

Как се извършва видеозонът?
Преди изследването, ще бъдете помолени да свалите част от дрехите си и ще бъдете помолени да се настаните в легнало положение на масата с частта от тялото, която ще се изследва към апарата. Лекарят специалист ще сложи специално смазочно желе върху вашата кожа. Това желе предотвратява триенето, така че апаратът свободно да се движи по кожата ви. Изображението се оформя посредством датчик, които има подобна на микрофон форма. Желето също спомага да се предават звуковите вълни. Датчиците изпращат високочестотни звукови вълни през тялото ви. Вълните правят ехо, тъй като те се удрят в обекти като органи или кости. Това ехо са отразява обратно в компютъра. Звуковите вълни са твърде високочестотни, за да бъдат доловени от човешкото ухо. Те образуват картина, която може да се интерпретира от лекар специалист.

В зависимост от площта, която се изследва, може да се наложи да промените позицията си, така че лекарят да може да има по-добър достъп. След процедурата, гелът ще трябва да се почисти от кожата ви. Цялата процедура обикновено трае по-малко от 30 минути, в зависимост от площта, която се изследва. Вие ще бъдете свободни да се върнете към обичайните си дейности, след като процедурата завърши.

Какво се случва по отношение на възможните резултати от видеозон?
След изследването, вашият лекар ще прегледа изображенията и ще провери за наличието на всякакви аномалии. Те ще ви насочат дали имате нужда от допълнителни консултации или дали трябва да планирате следващите си срещи. Ако се засече нещо ненормално на ултразвука, може да се наложи да се подложи на други допълнителни диагностични техники, като скенер, ЯМР или биопсия – проба на тъкан в зависимост от изследвания терен. Ако вашият лекар е в състояние да постави диагноза на състоянието ви въз основа на резултатите от видеозона, той може да започне лечението ви веднага.

Изследването на човек с видеозон се счита за безопасна и достъпна технология за постигане на изображения, която може да помогне на лекарите да поставят точна диагноза по отношение на меките тъкани и органи в организма.

Източник:

  1. https://www.radiologyinfo.org/en/info.cfm?pg=genus
  2. https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/ultrasound/about/pac-20395177
  3. https://www.nhs.uk/conditions/ultrasound-scan/
  4. https://www.cancer.gov/publications/dictionaries/cancer-terms/def/sonogram
  5. https://www.nibib.nih.gov/science-education/science-topics/ultrasound
  6. https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/ultrasound-scan
  7. https://www.sdms.org/resources/what-is-sonography/understanding-sonography
  8. https://learn.org/articles/What_is_the_Difference_Between_Sonography_and_Ultrasound.html

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).