Ехография

Какво е Ехография?
Ехографията е диагностично изследване, известно още и като ултразвук. При него се използват високочестотни звукови вълни, за да се произведе на специален монитор –  изображения на изследваните структури в тялото ви. Изображенията могат да предоставят ценна информация за диагностициране и лечение на редица медицински заболявания и състояния. Повечето ултразвукови прегледи се извършват с помощта на устройство извън тялото ви, въпреки че някои ехографски изследвания включват поставяне на устройство и вътре в тялото.

Защо се прави ехография?
Ехографските изследвания се използват по редица различни причини – включително за:
– Преглед на матката и яйчниците на бременната жена и оценяване на състоянието и степента на развитие на нейния плод.
– Диагностициране на болест на жлъчния мехур.
– Оценяване на движението в кръвоносните съдове.
– Биопсия или туморно лечение.
– Оценка на състоянието на гърдите.
– Проверка на щитовидната жлеза.
– Диагностициране на някои видове ракови заболявания.
– Разкриване на някои генитални и простатата аномалии

ехография

Какви са рисковете от провеждането на ехография?
Ултразвуковата диагностика е безопасна процедура, която използва звукови вълни с изключително ниска мощност. Няма никакви известни рискове. Въпреки че ултразвук е ценен инструмент, той има определени ограничения. Звукът не пътуват добре чрез въздух или кост, така че ехографът не е ефективен при части от тялото ви, които имат газове в тях или са скрити от някоя кост. За да видите тези области, вашият лекар може да назначи други образни изследвания като ядрено–магнитен резонанс, томография или подлагане на рентгенови лъчи.

Какво можете да очаквате от една ехография?
Ехографията може да предостави:
– Ехографския образ на киста на гърдата
– Ехографския образ на доброкачествен тумор на черния дроб
– Ехографския образ на камъни в жлъчката
– Ултразвукови изображения, показващи наличие на тумор

По време на изследването ехография – ще бъдете помолени да премахнете от себе си всички бижута и някои или всички ваши дрехи. На желаната област от кожата ви се поставя специален контактен гел, който да улесни изследването. Лекарят ви ще използва ръчно устройството (датчик) с размера на парче сапун, който ще положи върху кожата ви и ще огледа желаната област като го движи на различни страни. Датчиците изпращат звукови вълни в тялото ви, които се отразяват в органите ви и се връщат обратно към компютър, който създава изображение. Някои ултразвукови изследвания се извършват вътре в тялото си. Примери за такива изследвания включват:
– Трансезофагеална ехокардиография. Датчик се вмъква в хранопровода, обикновено с упойка, за да се получи точно изображение на сърцето.
– Трансректален ултразвук. Датчикът се вмъква в ануса на човека, за да се види положението на простатата му.
– Трансвагинален ултразвук. Датчикът се вмъква във влагалището на жената, за да се види положението на нейните матка и яйчници.

Както споменахме по–горе процедурата ехография обикновено е безболезнена. Можете обаче да изпитате лек дискомфорт при натиска на датчика върху тялото ви, особено ако са ви задължили да сте с пълен пикочния мехур.

Колко време продължава едно изследване ехография?
Типичното ултразвуково изследване отнема от 30 минути до един час.

Какъв резултати можете да очаквате от проведената ехография?
Когато изследването приключи –  лекар, специализиран ще интерпретира образните изследвания – ще анализира снимките и ще напише становище, което ще трябва да покажете на вашия лекуващ лекар. Вашият лекар ще коментира след това резултатите с вас. В общия случай би трябвало да можете да се върнете към обичайните си дейности веднага след направената ехография.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация