Бременност

Кога се Прави Фетална Морфология

Обновена: 07-10-2018

Ако не знаете кога се прави фетална морфология, то тази статия е точно за вас!
Вие питате, ние отговаряме! Наша читателка е била объркана относно изследването по време на бременност фетална морфология кога се прави! Получихме съобщение в нашата Facebook страница с въпрос Кога се прави фетална морфология по гестационни седмици и ние решихме да отговорим чрез една статия в нашия сайт Bremennot.bg!

Фетална морфология е високо–специализирано медицинско изследване с ултразвуков апарат, което дава нагледна представа за развитието на всички органи и системи на плода в утробата на майката. кога се прави фетална морфология Това изследване е важно, защото то може да открие някакви сериозни проблеми с бебето или да потвърди, че всичко с него е наред. В България то не се покрива от здравната каса и се заплаща от родителите, а неговият характер е препоръчителен, не задължителен. Цената на изследването варира от 80 до 150 лева в зависимост от мястото, където се прави, от това в какъв етап на бременността е и от вашето желание да получите диск с 4D изображения на вашето бебенце. Има много места, където можете да си направите фетална морфология, условието е те да разполагат със скъпия ултразвук, с който се прави изследването. Най–вероятно вашият наблюдаващ гинеколог ще ви посочи място, на което да отидете и да си направите изследването.

Кога се прави феталната морфология?
Феталната морфология може да се направи в няколко етапа на бременността:
Фетална морфология от 11 г.с. до 14 гестационна седмица. На този етап се разглеждат основните органи и системи на фетуса, състоянието на плацентата, положението на кръвоносните съдове, които захранват бебето. Тук именно могат да се определят някои аномалии и да се отхвърлят сериозни проблеми като Синдром на Даун. Тя може да е придружена и от кръвни изследвания.
Фетална морфология от 18 г.с. до 23 гестационна седмица. На този етап може добре да се прегледа структурата и развитието на сърцето и лицето на плода, което не е възможно на предходния етап. Също така се прави скрининг за хромозомни аномалии, оценява се риска от преждевременно раждане и се разглежда кръвоснабдяването на фетуса.
Фетална морфология от 28 г.с. до 32 гестационна седмица. Изследването на този етап показва в подробности вече напредналото развитие на плода. Тук могат да се открият някои дефекти, които практически могат да бъдат открити едва в третия триместър. Може да се направи и подробно доплерово изследване на кръвообмена между майката и бебето. На този етап обаче има и вероятност изследването да не може да бъде направено, заради по–големия размер на плода, неподходящото му разположение и калцификацията на костите му.

След като вече разбрахте кога се прави фетална морфология, то единствено може да добавим нашият съвет и той е ако имате финансовата възможност, е добре да си направите поне първата фетална морфология, за да сте спокойни за протичането на бременността и за правилното развитие и растеж на бебето ви.

Белег от Секцио

Предишна публикация

Често Уриниране при Деца

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.