Прегледана и обновена на 07-10-2018

Ако не знаете кога се прави фетална морфология, то тази статия е точно за вас!
Вие питате, ние отговаряме! Наша читателка е била объркана относно изследването по време на бременност фетална морфология кога се прави! Получихме съобщение в нашата Facebook страница с въпрос Кога се прави фетална морфология по гестационни седмици и ние решихме да отговорим чрез една статия в нашия сайт Bremennot.bg!

Фетална морфология е високо–специализирано медицинско изследване с ултразвуков апарат, което дава нагледна представа за развитието на всички органи и системи на плода в утробата на майката. кога се прави фетална морфология

Това изследване е важно, защото то може да открие някакви сериозни проблеми с бебето или да потвърди, че всичко с него е наред. В България то не се покрива от здравната каса и се заплаща от родителите, а неговият характер е препоръчителен, не задължителен. Цената на изследването варира от 80 до 150 лева в зависимост от мястото, където се прави, от това в какъв етап на бременността е и от вашето желание да получите диск с 4D изображения на вашето бебенце. Има много места, където можете да си направите фетална морфология, условието е те да разполагат със скъпия ултразвук, с който се прави изследването. Най–вероятно вашият наблюдаващ гинеколог ще ви посочи място, на което да отидете и да си направите изследването.

Кога се прави феталната морфология?
Феталната морфология може да се направи в няколко етапа на бременността:
Фетална морфология от 11 г.с. до 14 гестационна седмица. На този етап се разглеждат основните органи и системи на фетуса, състоянието на плацентата, положението на кръвоносните съдове, които захранват бебето. Тук именно могат да се определят някои аномалии и да се отхвърлят сериозни проблеми като Синдром на Даун. Тя може да е придружена и от кръвни изследвания.
Фетална морфология от 18 г.с. до 23 гестационна седмица. На този етап може добре да се прегледа структурата и развитието на сърцето и лицето на плода, което не е възможно на предходния етап. Също така се прави скрининг за хромозомни аномалии, оценява се риска от преждевременно раждане и се разглежда кръвоснабдяването на фетуса.
Фетална морфология от 28 г.с. до 32 гестационна седмица. Изследването на този етап показва в подробности вече напредналото развитие на плода. Тук могат да се открият някои дефекти, които практически могат да бъдат открити едва в третия триместър. Може да се направи и подробно доплерово изследване на кръвообмена между майката и бебето. На този етап обаче има и вероятност изследването да не може да бъде направено, заради по–големия размер на плода, неподходящото му разположение и калцификацията на костите му.

След като вече разбрахте кога се прави фетална морфология, то единствено може да добавим нашият съвет и той е ако имате финансовата възможност, е добре да си направите поне първата фетална морфология, за да сте спокойни за протичането на бременността и за правилното развитие и растеж на бебето ви.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Белег от Секцио

Previous article

Често Уриниране при Деца

Next article