Белег от Секцио

Какво трябва да знаем за повята на белег от секцио!
Днес около една трета от жените раждат с цезарово сечение т.е секцио. За съжаление повечето от тези жени не осъзнават, че дори след като разрезът им е оздравял напълно, все още могат да възникнат някои проблеми в резултат на белега. Няма единни инструкции, които да се дават на жените за това как да се лекуват и грижат за своя белег от секцио, след като се приберат вкъщи. Едни следоперативни инструкции изключват от списъка си на дейности да се избягва всякаква домакинска работа и шофиране. В повечето случай появилия се белег от секцио може да предизвика болка и след като сте се възстановили напълно. Тя може да се чувства около мястото на разреза, но в други области. Важно е да запомните, че белегът, които виждате на долната част на корема на жената е само едно видимо място, където се е оформил белег. Има и вътрешни белези от секциото, които с течение на времето може да се разпространят в целия организъм. Този белег след секцио може да предизвика продължителна болка и дискомфорт след раждането.

белег от секцио

Какво всъщност представлява появата на белег от секцио?
За да разберем защо съединителна тъкан се нуждае от повече внимание, трябва да разберете какво прави тя и как се образува един белег. Когато тъканта в тялото ни е увредена, организма натрупва на мястото съединителна тъкан като част от естествения процес на оздравяване. След цезаровото сечение съединителната тъкан се натрупва по протежение на корема и матката. Тя е съставена от колаген, но е по–малко гъвкава. Нашата нормална кожа е изтъкана от тъкани като влакна, докато съединителната тъкан се установява в кръстовидни формации, които обикновено противостоят на нормалната кожа. Тя е действително по–силна, но по–малко функционална.

Как съединителната тъкан, изграждаща появилия се белег от секцио може да предизвика болка?
Белезите от цезарово сечение може да бъдат болезнени. Някои жени чувстват болка или стягане в около своя белег от секцио, когато вдигат нещо, облягат се или дори стоят прави. Ако една жена не може да се изправи направо без да се усеща болка или усещане за „дърпане“, това може да предизвика ограничения в движенията, промени на позата и евентуално да доведе до болки в някои части на тялото като например болки в гърба. Също може да се получи увреждане на нервите в съседни райони до белега. С течение на времето това може да доведе до болки в таза, чревни проблеми като запек и доста болезнен секс. Важно е да запомните, че болката и дисфункцията, причинени от белега не винаги ще бъде в областта, където се намира той. Ако не се лекува появилия се белег от секцио, то той може да се разпространи в няколко посоки, свързани със срамните устни, прешлените и мускулите на гърба, ограничавайки движението и причинявайки болка. Белезите от секцио също могат да допринесат за други проблеми като лумбаго, ишиас, инконтиненция и тазов пролапс.

Как правилно да се лекува появилия се белег от секцио?
Повечето хора знаят, че най–доброто лечение за новата майка е почивката и възстановяването. Разбира се много е важно, да се поддържа разрезът чист, да избягвате вдигането на тежки неща и да се храните добре в подкрепа на по–бързото ви възстановяване. Специалистите препоръчват на жените да им се направи лимфен масаж от 60 до 48 часа преди операцията и възможно най–скоро след нея, дори още в болничното легло. Лимфният масаж, наричан също ръчен лимфен дренаж е лек масаж, който насърчава дренажа и помага на  колагена да се разпредели добре в разреза. Няколко месеца след операцията можете да се консултирате със специалист за третиране на вашия белег от секцио със специална апаратура. Можете и да прибегнете до прилагане на кремове за заличаване на белезите като например Контратубекс, Celo Kote, Bio Oil или други. Можете и да опитате някои природни средства като:
– Прилагане на гел от алое вера 2–3 пъти на ден върху мястото на разреза.
– Масажи с масла като зехтин, какаово масло, кокосово масло, масло от чаено дърво, масло от гроздови семки и т.н.
– Нанасяне на витамин Е – има ампули с витамина, които можете да добавяте към крема си за тяло.
– Нанасяне на вазелин за хидратация и дълбоко овлажняване.
– Пиене на чай от женско биле – той има антимикробни и противовъзпалителни свойства и може да облекчи натрупването на допълнителното количество съединителна тъкан.

Имайте предвид, че нищо от посочените средства няма да има мигновен ефект. Повечето от изброените препарати за мазане трябва да се ползват в продължение на няколко месеца, затова може да кажем, че за да подействат е нужно време и постоянство. Не правете обаче нищо на своя глава и винаги се консултирайте с лекар. Също бъдете и търпеливи, понеже ще ви отнеме повече от година да зараснат добре вътрешните белези и за да се заличи добре вашият външен белег от секцио.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 1 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).