Трети Триместър

Честито, вие вече сте в трети триместър и краят на бременността ви наближава! През последния триместър може ви ще ви измъчва безсъние, неутолим апетит, киселини, запек, ще сте подути и ще натрупате доста над нормалното ви тегло. Колкото и да ви бъде трудно обаче – запомнете, че всички си заслужава в името на малкото човече, което е на път!

Седмица 28: Бебето отваря очи
Двадесет и осма гестационна седмица на бременността клепачите на бебето са частично отворени и са се образували миглите. Вашето бебе все по-активно трупа тегло, с което се изглаждат много от бръчките по неговата кожа. Вашето бебе може би вече е почти 1000 грама. Нормално развиващите се бебета, родени през тази седмица, имат 90% шанс за оцеляване без физически или неврологично увреждания.
Нашият съвет за майката:
Добре е в в началото на вашия трети триместър да започнете вече да се подготвяте за неочакваното. Въпреки че вероятно сте съставили вашия план за раждането, трябва да се настроите, че не всичко минава така, както си го представяте. Проучете какви са признаците на преждевременното раждане, което може да помогне за облекчаване на огромния стрес, ако се случи така да родите преди датата на термина.

Седмица 29: Костите на бебето вече са се развили напълно
През двадесет и девета седмица на бременността костите на вашето бебе вече са се развили напълно, но все още са много меки.
Нашият съвет за 29 гестационна седмица от вашия трети триместър от бременността:
Знаете ли вече кой ще присъства на вашето раждане? Някои жени решават да наемат акушерка, за да ги подкрепя по време на раждането. Повече обаче избират конкретен лекар гинеколог, който да ги изроди. Много майки също ще имат нужда от помощ за следродилната грижа – кърмене, повиване, смяна на памперсите и всички тези други основни грижи за бебето, за което е добре да се посещават курсове за бременни още преди раждането.

трети триместър

Седмица 30: Бебето вече отваря очите си широко
През тридесетата гестационна седмица от бременността бебето вече отваря очите си широко през голяма част от времето. Започват да се образуват червените кръвни клетки в костния мозък на бебето. Сега бебето ви е с дължина около 270 мм и е с тегло приблизително 1300 грама.
Нашият съвет за бременната:
Ако натиснете корема си, вашето бебе може да ви отвърне с удар или мушкане на същото място, което сте докоснали. Така реално ще можете да си играете с вашето бебе още преди то да се е родило! Когато то рита, опитайте да потриете корема си и да му говорите тихо или да му пеете – така ще откриете какво го успокоява и ще имате един спокоен трети триместър от бременността.

Седмица 31: Продължава интензивното развитие на нервната система
В тридесет и първа гестационна седмица от бременността централната нервна система продължава интензивно да се развива, като тя вече може да контролира температурата на тялото.
Нашият съвет:
През така наречени трети триместър коремът ви вече е видим и няма как да не привлечете непоискано и даже досадно внимание върху себе си. Сега, когато коремът ви стърчи напред, шансовете той да привлече много внимание и нежелани съвети за бременността, са огромни. Няма какво да направите срещу това, освен да гледате с насмешка и да се опитате да не се дразните. Вашето мнение и  това на вашия лекар са единствените, които са от значение, просто смятайте намесата на останалите за забавно отвличане на вниманието.

Седмица 32: Започват наченки на дишане
През тридесет и втора гестационна седмица на бременността ноктите на бебето са вече видими. Все още белите дробове не са оформени напълно, но то започва да практикува дишането. Тялото на бебето започва да усвоява изключително важни минерали като желязо и калций през стомашно-чревния си тракт. Слоят от мека и пухкава козина, който покри кожата на вашето бебе през последните няколко месеца, известен като лануго, започва да намалява от тази седмица. Сега бебето ви е около 280мм дълго и тежи приблизително 1700 грама.
Нашият съвет за 32 гестационна седмица от вашия втори триместър на бременността:
Тъй като терминът ви наближава, е добра идея да научите признаците на ранния етап на раждането. Те включват изтичане на околоплодните води, не твърде болезнено затягане на матката, периоди на спазми, вагинално кървене, повишено налягане в тазовата област и диария. С изключение на изтичането на водите ви, не се притеснявайте твърде много, ако имате някои от другите симптоми, тъй като те не винаги са признак на преждевременно раждане. Но, за да бъдете спокойни, потърсете лекар.

Седмица 33: Бебето открива светлината
Тридесет и третата гестационна седмица на бременността бележи началото на ,,проглеждането” на вашето бебе – то вече открива светлината, която достига до него през корема ви.
Нашият съвет:
Остава ви малко до излизането до полагаемия отпуск от 45 дни преди термина, но все пак, ако вече не се чувствате комфортно на работата – поговорете с работодателя си да започнете да работите от вкъщи или си вземете болничен, за да си осигурите спокойствие и комфорт до края на вашия последен трети триместър от бременността.

Седмица 34: Ноктите на бебето растат много интензивно
През тридесет и четвърта гестационна седмица на бременността ноктите на бебето са покрили пръстите му. Към момента вашето бебе е около 300 мм дълго от главата до опашката и вече е наддало до 2300 грама.
Нашият съвет за бъдещата майка:
Имате сериозни проблеми със съня? На този етап през третия триместър е нормално! Редовните леки упражнения ще ви помогнат да спите по-добре, така че планирайте ежедневни разходки из квартала. Купете си от специалните възглавници за бременни, тя ще ви осигури допълнителна подкрепа за удобна поза, когато спите. После ще я ползвате, когато кърмите. Ако киселините са основният виновник за липсата на сън през края на вашия трети триместър, се опитайте да се храните за последно поне два часа преди сън и преустановете консумацията на пикантни, цитрусови или газирани храна и напитки.

Седмица 35: Бебето започва да наддава много бързо на тегло
В тридесет и пета гестационна седмица на бременността крайниците на бебето стават доста пълнички. Вашето бебе наддава много бързо – около 230 грама на седмица за всяка през следващия месец.
Нашият съвет за 35 гестационна седмица от вашия трети триместър на бременността:
Ако имате куче или котка, трябва да им помогнете да се адаптират към бебето. Можете да опитате като повиете бебето в одеалце в болницата за няколко часа, така че одеялото да се напои с миризмата му. След това вашият партньор трябва да го занася вкъщи – позволявайте на кучето да свикне с аромата на бебето преди още то да си дойде у дома от болницата. Вие ще трябва да се уверите, че вашите домашни любимци са с всички нужни ваксинации.

Седмица 36: Бебето е заело повечето пространство в амниотичната торбичка
През тридесет и шеста гестационна седмица на бременността нарасналият размер на плода вътре в матката може да направи по-трудно всяко едно негово движение. Попитайте вашия лекар колко движения трябва да има плода на ден.
Нашият съвет за бъдещата майка:
Вероятно все повече ще се чудите как да разберете, че всъщност наистина е настъпило времето на раждането. Може да получите контракции в края на вашия трети триместър. Когато получите контракции, които са редовни и силни и са на всеки четири до пет минути, се свържете с вашия лекар. Друг сигнал е безболезнено изтичане на течност – това означава, че са ви изтекли водите. Дори, ако болезнените контракции не започнат веднага след това, вашето бебе ще трябва да бъде изродено през следващите 12 до 24 часа, за да се намали вероятността от инфекция.

Седмица 37: През тази седмица е т.нар ,,ранен термин”
Тридесет и седма гестационна седмица на бременността се счита за ранен термин за разиждането. Органите на вашето бебе са напълно готови да функционират самостоятелно. Бебето се подготвя за деня на раждането и главата му може да слезе низходящо в таза. Ако вашето бебе не е с главата надолу, ще поговорите с лекаря си за начините за справяне с този проблем.
Нашият съвет за 37 гестационна седмица от вашия трети триместър на бременността:
Вашето бебе може да се роди през всеки един ден оттук нататък. Вълнуващо е разбира се, но и ужасяващо. Запомнете: никой не знае точно кога ще тръгне голямото събитие, но някак си тялото знае кога бебето е напълно готово, така че започва да освобождава химикали, наречени простагландини, които омекотяват и разширяват шийката на матката. Когато са произведени в големи количества, тези простагландини задействат матката ви да започне да прави неволни мускулни движения, за да изтласка вашето бебе навън.

Седмица 38: Бебе е напълно развито
През тридесет и осма гестационна седмица на бременността вашето бебе е напълно развито. Мозъкът му е около 400 грама и след раждането ще продължи да расте. Вашето бебе е изхвърлило цялото си лануго. Теглото му е около 2900 грама.
Нашият съвет към бременната:
Много майки развиват ,, Синдром на гнездото” точно на този етап от бременността. Почистването и подреждането на дома е чудесен начин да бъдете заети по време на неминуемото тягостно очакване на края на бременността, но все пак не се пренебрегвайте. Остава ви съвсем малко до края на вашия трети триместър.

Седмица 39: Плацентата започва да осигурява антитела
През тридесет и девета седмици на бременността гърдите на бебето стават все по-видни. При момчета тестисите продължават да слизат в скротума. Плацентата продължава със снабдяването на антитела, които ще помогнат в борбата с инфекциите след раждането на вашето бебе. Ако кърмите бебето, млякото ще му осигури допълнителни антитела.
Нашият съвет за 39 седмица от вашия трети триместър:
Дори ако сте убедена, че сте планирали всичко, шансовете да се случи нещо извънредно, са огромни. Например водите ви може да изтекат без никакви контракции и може да се наложи раждането да се предизвика. Или може то да напредне толкова бързо, че да няма  време за планираната епидурална упойка. Бъдете готови за всякакъв развой. И запомнете, както и да протече раждането, е важно, че на края ще държите в обятията си едно малко човече.

Седмица  40: Датата на раждането настъпва
Четиридесетата гестационна седмица на бременността вашето бебе е около 450 до 500 милиметра дълго и тежи към 3000 грама или повече. Не забравяйте обаче че бебета се раждат с различни размери. Не се притеснявайте, ако вашата дата дойде, а вие не родите. Нормално е да родите бебето дори до една или две седмици по-късно или по-рано от определената дата на термина, така че вашия трети триместър може да се окаже малко по–дълъг.
Нашият съвет:
След като стигнете до болницата, лекар ще провери колко се е разширила шийката на матката. След като стигне до 3 или 4 см, ако сте планирали, ще ви сложат епидурална упойка, за да ви помогнат за управлението на болката. Вие може да искате да родите и без упойка. Без значение какво сте планирали – винаги може да промените мнението си в последния момент. Това се случва много често. Вече трябва да сте се разбрали с лекаря си и за тип на раждането – дали нормално или секцио. Проучете всички плюсове и минуси, за да подберете най-доброто за вас. Не мислете прекалено много, разсейвайте се с любими занимания и се поглезете, защото наближава времето на появата на бебето, което за един доста дълъг период ще обсеби цялото ви време и внимание.

Краят на вашия трети триместър и на вашата бременност е близо! До сега, може да сте уморени от бременността и да горите от желание да видите вече лицето на вашето бебе. Бъдете търпеливи, моментът ще настъпи съвсем скоро.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).