Вагинален Ехограф

Какво е вагинален ехограф?
По време на тази процедура – лекар гинеколог ще постави ултразвукова сонда във вашия вагинален канал. Цялото изследване обикновено отнема около 30 до 60 минути. Ултразвуковото изследване използва високочестотни звукови вълни за създаване на изображения на вътрешните ви органи. Образните тестове могат да идентифицират аномалии и да помогнат на лекарите да диагностицират различни медицински състояния. Вагиналният ехограф още се нарича трансвагинален ултразвук или ендовагинален ултразвук и се използва от лекарите, за да се изследват вашите женски репродуктивни органи. Те включват матката, фалопиевите тръби, яйчниците, маточната шийка и вагината. Това е вътрешен преглед.

вагинален ехограф

Каква е целта на изследването с вагинален ехограф и кога се прави той?
Има много причини, поради които може да се направи такъв ултразвук:
– Необяснимо вагинално кървене
– Тазова болка
Извънматочна бременност (което се случва, когато плодът се имплантира извън матката, обикновено в маточните тръби)
Безплодие
– Проверка за кисти или маточни фиброми
– Проверка за правилното поставяне на спирала

Вашият лекар може също да препоръча вагинален ехограф по време на бременност, за да:
– Провери сърцето на плода
– Види шийката на матката за всякакви промени, които могат да доведат до усложнения като спонтанен аборт или преждевременно раждане
– Изследва плацентата за аномалии
– Идентифицира източника на анормално кървене
– Диагностицира евентуален спонтанен аборт
– Потвърди ранна бременност

Каква подготовка се изисква за вагиналния ехограф?
В повечето случаи един вагинален ехограф изисква незначителна подготовка от ваша страна. След като сте пристигнали в кабинета на вашия лекар или в болницата за прегледи, ще трябва да премахнете дрехите си от кръста надолу. В зависимост от инструкциите на вашия лекар и причините за ултразвука, пикочният ви мехур може да се наложи да бъде празен или частично пълен. Пълният пикочен мехур дава възможност за по–ясна картина на тазовите органи. Ако пикочният мехур трябва да бъде пълен, ще трябва да изпиете по–голямо количество вода или друга течност около един час преди да започне процедурата. Ако сте с менструален цикъл или ако сте със зацапване, ще трябва да отстраните всякакви тампони и други хигиенни средства, който използвате преди ултразвука.

Какво се случва по време на процедурата с вагинален ехограф?
Когато дойде време да започне процедурата, ще легнете по гръб на масата за прегледи с огънати коленете. Вашият лекар ще покрие ултразвуковата пръчка с презерватив и смазочен гел и след това ще го постави във влагалището ви. Може да почувствате лек натиск, когато вашият лекар вмъкне датчика. Това чувство е подобно на усещането по време на вземане на проба за цитонамазка, когато вашият лекар вмъква спекулум във влагалището. След като датчиците са вътре във вас –  звуковите вълни започват да отскачат от вътрешните органи и предават изображения на вътрешността на таза
върху монитора.

Какви са рисковите фактори при извършване на тази процедурата вагинален ехограф?
Не са известни рискови фактори, свързани с вагиналния ехограф. Извършването на трансвагиналтн ултразвук на бременни жени също е безопасно за майката и плода. Това е така, защото не се използва радиация в тази техника за изображения. Когато датчик се вмъква във влагалището, ще почувствате налягане и в някои случаи лек дискомфорт. Дискомфортът трябва да бъде минимален и трябва да изчезне след като процедурата свърши. Ако ви е изключително неудобно по време на прегледа – не забравяйте да споделите с лекаря веднага.

Какво показват резултатите при вагинален ехограф?
Може да получите резултатите си веднага, ако вашият лекар извършва вагиналния ехограф. Ако техник изпълнява процедурата, изображенията се записват и след това се анализират от радиологията. Радиологията ще изпрати резултатите на вашия лекар. Вагиналния ехограф помага за диагностицирането на множество условия включително:
– Рак на репродуктивните органи
– Рутинна бременност
– Кисти
– Фиброми
– Тазова инфекция
– Извънматочна бременност
– Аборт
– Плацентата превия (ниско разположена плацента по време на бременност, която може да обоснове медицинска интервенция)

Говорете с вашия доктор за вашите резултати и какъв вид лечение, е необходимо, ако имате някакъв проблем. Няма почти никакви рискове, свързани с провеждането на вагинален ехограф, въпреки че може да изпитате лек дискомфорт. Ако имате твърде много дискомфорт и не може да понесете процедурата, вашият лекар може да извърши трансабдоминална ехография. Това изследване се прави като вашият лекар постави контактен гел по корема ви и след това с помощта на преносими устройства може да види тазовите ви органи. Този подход е приложим и от педиатрите гинеколози при прегледи на малки момиченца, при които не може да се прави вагинален ехограф.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.8 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация