Прегледана и обновена на 23-03-2018

Как да разберем за своята ранна бременност?
Много жени се чудят дали може да почувстват някакви признаци в ранна бременност, още непосредствено след оплождане на яйцеклетката от сперматозоида или след имплантацията на яйцето в матката. Простият отговор е ДА: можете да получите съвсем ранни симптоми и признаци на бременност, дори преди да сте установили, че имате пропусната менструация. Веднага след имплантацията можете да разберете, че сте забременели.

Какви са видовете симптоми на ранна бременност?
ранна бременност

Ранните симптоми на бременността като имплантирано кървене, загуба на апетит, втвърдяване и болки в гърдите често са сред първите признаци и симптоми на бременността. Ако мислите, че може да сте бременна, трябва да следите внимателно за тези симптоми в началото, тъй като те може да се появят още преди да сте направили положителен тест за бременност. Симптоми при ранна бременност в реда на проявата си са:
– Имплантирано кървене
– Спазми при имплантиране
Гадене при бременност
Повръщане при бременност
– Умора
– Положителен кръвен тест за бременност
Положителни уринни тестове за бременност
– Повишена базална температура при стриктно следена такава за поне два месеца преди зачеването
– Пропуснат менструален период
– Чувствителност на гърдите
Често уриниране при бременност
– Трудности със съня

Гаденето и умората са сред първите типични признаци на ранна бременност, въпреки че за повечето жени липсата на един менструален период обикновено е първият знак, че са бременни. Типичните симптоми за бременност са свързани с човешкия хормона гонадотропин. Те обикновено не се появяват докато той не се натрупа в организма до няколко седмици след имплантирането. Първата поява на хормона гонадотропин зависи от момента на имплантирането на оплодената яйцеклетка в матката. Имплантацията се случва средно 8 до 10 дни след овулацията. Яйцето е оплодено от сперматозоидите в маточните тръби, обикновено в рамките на 12 часа след овулацията. Ембрионът после тръгва надолу към матката и увеличава размера си по протежение на своя път. Едва след имплантацията – хормонът на бременността hCG започва да се отделя в кръвта и симптомите се появят. HCG се появява в достатъчно количество в кръвта около 3–4 дни след имплантация или най–рано 9–10 дни след овулация. Преди да пропуснете месечния си цикъл и преди да направите положителен тест за бременност, е трудно да се предположи, че някои физически симптоми, които наблюдавате, са свързани именно с бременност. Освен ако една жена прави опити за забременяване и следи отблизо за физически промени в тялото, пропусната менструация може да бъде първата ясна индикация на бременност. Въпреки това някои жени може да забележат физически промени в тялото им още преди липсата на следващия менструален период. Тези признаци при ранна бременност са особено важни за жените, които са с нередовен менструален цикъл.

Какви съвети може да се дадат на майката за периода на ранна бременност?
1. Намерете си добър гинеколог: Ако почувствате симптоми на ранна бременност, незабавно посетете медицински специалист, който да започне да полага за вас необходимите грижи.: При нормално протичаща бременност вие ще ходите при вашия гинеколог всеки месец до около 6–ти месец, след това на всеки 2 седмици по време на 7 и 8 месец и след това един път седмично до раждането. По време на първото посещение лекарят ще опише вашата медицинска история, включително историята на всички ваши предишни бременности. Вие ще получите пълен физически преглед, включително и цитонамазка. Трябва да бъдете проверени за всички полово предавани инфекции. Ще ви определят дата на термин, обикновено 266 дни от първия ден на последния ви цикъл, ако имате редовен менструален цикъл. В противен случай терминът ви ще бъде определен въз основа на ултразвуково изследване.

2. Кой и кога да кажете: Въпреки че може да ви се иска да оповестите радостта си публично още в най ранна бременност – било то като публикувате новината във вашия Facebook акаунт и по друг начин, ние ви призоваваме да се отпуснете, да поемете дълбоко дъх и да почакате малко. Първите 3 месеца са с най–висок риск от спонтанен аборт, така че изчакайте те да минат, за да направите новината достояние на повече хора. След това уведомете и работодателят си, най–добре с удостоверение от гинеколога ви, така че да сте защитена от уволнение или злоупотреби с вас на работното място. Тогава ще имате право и на отпуск по майчинство.

3. Очертайте решение на всички важни въпроси за първият триместър:
– Справяне с умората: Ако сте като повечето жени в ранна бременност, може да се чувствате доста изтощени. Защо сте така уморени? В този момент тялото ви е в процес на изграждане на ,,дома”, които ще обитава вашето неродено бебе и в който то ще се развива и ще бъде защитено за следващите девет месеца — тоест, плацентата. Това е наистина трудна работа. Тя отнема много енергия. Така че се спрете и се вслушайте какво ви казва тялото си. Това означава, че: Почивайте си и спете максимално много през почивните си дни и когато се приберете от работа, Забавете темповете в работа, ако е възможно. Поставяйте краката си нагоре, колкото е възможно, Намерете отмяна за домакинска работа като готвене, пазаруване и т.н в лицето на вашия партньор, приятел или професионален помощник.
– Относно сутрешното гаденето и повръщането – не се безпокойте. То е нормално, въпреки че е ужасно –  има дори някои доказателства, че гаденето е природния начин за защита на бебето от потенциално вредни храни. В повечето случаи сутрешното изчезва само в края на първия триместър. До тогава: Яжте на малки порции през целия ден, Избягвайте пикантни или мазни храни и храни, чиито миризми ви пречат, Яжте повече въглехидрати (обикновен печени картофи, бял ориз или препечен хляб), Яжте храни, които доказано намаляват гаденето – обикновени бисквити, желатинови десерти, пилешки бульон, джинджифилов чай, Използвайте акупресура, Вземете допълнително витамин В6 (25 mg три пъти на ден), който според някои проучвания може да помогне за справяне с гаденето.
– Задължително още в периода на ранна бременност, започнете прием на пренатални витамини, особено магнезий, които помага за маточния тонус и крампите, фолиева киселина, която предпазва плода от вродени дефекти, витамин В12, важен за развитието на нервната система на плода и желязо, което да предпази вас и бебето от животозастращаваща анемия. Ако вашите пренатални витамини влошат вашето гадене, говорете с гинеколога си за предписване на витамин без желязо.

Ако усетите вашата ранна бременност, това е прекрасно, защото това показва, че имате силна връзка с бебчо още от самото начало. Наслаждавайте се на бременността си, грижете се за себе си и бъдете спокойни. Така ще родите здраво и прекрасно бебе, на което да се наслаждавате с любов и добро настроение.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Киста на Яйчника и Забременяване

Previous article

Противозачатъчни Хапчета

Next article