Прегледана и обновена на 23-03-2018

Как да разберем за своята ранна бременност?
Много жени се чудят дали може да почувстват някакви признаци в ранна бременност, още непосредствено след оплождане на яйцеклетката от сперматозоида или след имплантацията на яйцето в матката. Простият отговор е ДА: можете да получите съвсем ранни симптоми и признаци на бременност, дори преди да сте установили, че имате пропусната менструация. Веднага след имплантацията можете да разберете, че сте забременели.

Какви са видовете симптоми на ранна бременност?
ранна бременност

Ранните симптоми на бременността като имплантирано кървене, загуба на апетит, втвърдяване и болки в гърдите често са сред първите признаци и симптоми на бременността. Ако мислите, че може да сте бременна, трябва да следите внимателно за тези симптоми в началото, тъй като те може да се появят още преди да сте направили положителен тест за бременност. Симптоми при ранна бременност в реда на проявата си са:
– Имплантирано кървене
– Спазми при имплантиране
Гадене при бременност
Повръщане при бременност
– Умора
– Положителен кръвен тест за бременност
Положителни уринни тестове за бременност
– Повишена базална температура при стриктно следена такава за поне два месеца преди зачеването
– Пропуснат менструален период
– Чувствителност на гърдите
Често уриниране при бременност
– Трудности със съня

Гаденето и умората са сред първите типични признаци на ранна бременност, въпреки че за повечето жени липсата на един менструален период обикновено е първият знак, че са бременни. Типичните симптоми за бременност са свързани с човешкия хормона гонадотропин. Те обикновено не се появяват докато той не се натрупа в организма до няколко седмици след имплантирането. Първата поява на хормона гонадотропин зависи от момента на имплантирането на оплодената яйцеклетка в матката. Имплантацията се случва средно 8 до 10 дни след овулацията. Яйцето е оплодено от сперматозоидите в маточните тръби, обикновено в рамките на 12 часа след овулацията. Ембрионът после тръгва надолу към матката и увеличава размера си по протежение на своя път. Едва след имплантацията – хормонът на бременността hCG започва да се отделя в кръвта и симптомите се появят. HCG се появява в достатъчно количество в кръвта около 3–4 дни след имплантация или най–рано 9–10 дни след овулация. Преди да пропуснете месечния си цикъл и преди да направите положителен тест за бременност, е трудно да се предположи, че някои физически симптоми, които наблюдавате, са свързани именно с бременност. Освен ако една жена прави опити за забременяване и следи отблизо за физически промени в тялото, пропусната менструация може да бъде първата ясна индикация на бременност. Въпреки