Прегледана и обновена на 02-04-2018

Опасни ли са острите болки в кръста при ранна бременност?
Жените може да започнат да изпитват симптоми на бременност в рамките на няколко седмици след забременяването. Някои от тези симптоми може да бъдат леки и незабелязани, но други могат да бъдат съвсем очевидни. Ранните болки в кръста може да бъдат смущаващи, но има много нормални обяснения за този симптом. Болките в гърба често започват по време на първия триместър на бременността като обикновено непритеснителен симптом на телесните промени, които се случват с вас. Все пак има и някои сериозни усложнения на бременността, които може да предизвикат болки в гърба и на които трябва да обърнете незабавно внимание:

Спонтанен аборт
Спонтанният аборт е най-вероятно да възникне по време на първите 13 седмици от бременността. Предупредителните знаци на спонтанен аборт включват лека до тежка болка в гърба, която често е по-лошо от тази при нормалните менструални болки. Контракциите може да възникнат и да са доста болезнени като се повтарят на всеки 5 до 20 минути. Другите симптоми включват зацапване и преминаването на тъкани навън през влагалището. Абортът не може да бъде предотвратен, но жените трябва да потърсят лекарска помощ за намаляване на риска от инфекция, ако някакви тъкани останат в матката след него. Научете повече за Спонтанен Аборт.

болки в кръста при ранна бременност

Болки в кръста при ранна бременност от разтягащите се сухожилия в областта на таза
Тъй като матката расте, защото трябва да побере плода и неговите околни води, това може да доведе до рязко и интензивно разпъване на тъканите, които свързват матката към корема и тазовата област. Това разтягане може да бъде много болезнено. Жените, които чувстват тази болка след първите няколко седмици на бременността и по-често към края на първия триместър или около 14 гестационна седмица, е добре да се консултират с гинеколога си за методи за справяне с дискомфорта. Преместване на тялото, кихането и дори смехът може да влошат болката. Почивката и бавните движения може да доведат до намаляване на  дискомфорта.

Промяната в позата на тялото ви
Тъй като матката расте, това оказва голям стрес по време на бременност и съответно натоварване на гърба. Медицинските проучвания са доказали вече, че центъра на гравитация при една бременна жена се променя, когато коремът й стане по-голям. Тази промяна може да наруши обичайните й позиции на движение и да причини болки в кръста при бременност. Мускулите на гърба също могат да бъдат доста обтегнати от теглото на матката, но този дискомфорт е по-често по-късно през бременността.

Хормонални промени
Няколко различни хормони се увеличават много по време на бременността. Гинеколозите назовават и описват един конкретен хормон, наречен еластин, който помага на тялото на жената да се подготви за раждането като релаксира сухожилията й. Когато този хормон започне да разтяга тъканите в тялото на жената, тя може да получи болки в кръста при ранна бременност.

Извънматочна бременност
Извънматочната бременност възниква, когато оплодената яйцеклетка се прикрепи някъде извън матката. Най-честото място за това са или маточните тръби или някъде в коремната кухина. Извънматочната бременност не може да се осъществи  до настъпване на термин. Обикновено яйцеклетката въобще не се развива, но ако все пак тя започне да расте и да оформя зародиш – това става много опасно условие за живота на бременната. Една жена може да има няколко предупредителни признаци за развиваща се извънматочна бременност, включително болки в таза, корема и долната част на гърба. Понякога възниква и вагинално кървене. Ако възникне разкъсване и то причини вътрешни кръвоизливи, жената може да развие болка в кръста, гърба, корема и може да стане много замаяна. Извънматочната бременност е спешно състояние, дори ако само предупредителни знаци са налице за нейното съществуване. Прочетете повече в Извънматочна Бременност.

Имплантация на оплодената яйцеклетка в матката
Около 6 до 12 дни след зачеването, според медицинските специалисти, настъпва имплантиране на оплодената яйцеклетка. Имплантацията е сложен процес, при които оплодената яйцеклетка стига до вътрешността на матката и се загнездва в лигавицата и. Някои жени никога не забелязват симптомите на имплантиране, но други жени може да имат коремна спазми, болки в кръста и или зацапване. Крампите ще бъде по-леки от тези по време на менструалния период в повечето случаи и няма да продължат много дълго. Зацапването ще бъде светло и не обилно. Ако жената не осъзнава, че е бременна – тя може да се ориентира за това от по-нататъшните признаци на предстоящия период.

Ако наблюдавате при вас натрапчиви и неприятни болки в кръста при ранна бременност, а сте все още далеч от термина си, се консултирайте с гинеколога си за ваше успокоение и, за да се предотврати възможността да не се диагностицира на време някакъв медицински проблем, който да застраши вас и детето ви.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Удар в Корема при Бременност

Previous article

Промени в Първи Триместър на Бременността

Next article