Бременност

Болки в Кръста при Ранна Бременност

Обновена: 02-04-2018

Опасни ли са острите болки в кръста при ранна бременност?
Жените може да започнат да изпитват симптоми на бременност в рамките на няколко седмици след забременяването. Някои от тези симптоми може да бъдат леки и незабелязани, но други могат да бъдат съвсем очевидни. Ранните болки в кръста може да бъдат смущаващи, но има много нормални обяснения за този симптом. Болките в гърба често започват по време на първия триместър на бременността като обикновено непритеснителен симптом на телесните промени, които се случват с вас. Все пак има и някои сериозни усложнения на бременността, които може да предизвикат болки в гърба и на които трябва да обърнете незабавно внимание:

Спонтанен аборт
Спонтанният аборт е най-вероятно да възникне по време на първите 13 седмици от бременността. Предупредителните знаци на спонтанен аборт включват лека до тежка болка в гърба, която често е по-лошо от тази при нормалните менструални болки. Контракциите може да възникнат и да са доста болезнени като се повтарят на всеки 5 до 20 минути. Другите симптоми включват зацапване и преминаването на тъкани навън през влагалището. Абортът не може да бъде предотвратен, но жените трябва да потърсят лекарска помощ за намаляване на риска от инфекция, ако някакви тъкани останат в матката след него. Научете повече за Спонтанен Аборт.

болки в кръста при ранна бременност Болки в кръста при ранна бременност от разтягащите се сухожилия в областта на таза
Тъй като матката расте, защото трябва да побере плода и неговите околни води, това може да доведе до рязко и интензивно разпъване на тъканите, които свързват матката към корема и тазовата област. Това разтягане може да бъде много болезнено. Жените, които чувстват тази болка след първите няколко седмици на бременността и по-често към края на първия триместър или около 14 гестационна седмица, е добре да се консултират с гинеколога си за методи за справяне с дискомфорта. Преместване на тялото, кихането и дори смехът може да влошат болката. Почивката и бавните движения може да доведат до намаляване на  дискомфорта.

Промяната в позата на тялото ви
Тъй като матката расте, това оказва голям стрес по време на бременност и съответно натоварване на гърба. Медицинските проучвания са доказали вече, че центъра на гравитация при една бременна жена се променя, когато коремът й стане по-голям. Тази промяна може да наруши обичайните й позиции на движение и да причини болки в кръста при бременност. Мускулите на гърба също могат да бъдат доста обтегнати от теглото на матката, но този дискомфорт е по-често по-късно през бременността.

Хормонални промени
Няколко различни хормони се увеличават много по време на бременността. Гинеколозите назовават и описват един конкретен хормон, наречен еластин, който помага на тялото на жената да се подготви за раждането като релаксира сухожилията й. Когато този хормон започне да разтяга тъканите в тялото на жената, тя може да получи болки в кръста при ранна бременност.

Извънматочна бременност
Извънматочната бременност възниква, когато оплодената яйцеклетка се прикрепи някъде извън матката. Най-честото място за това са или маточните тръби или някъде в коремната кухина. Извънматочната бременност не може да се осъществи  до настъпване на термин. Обикновено яйцеклетката въобще не се развива, но ако все пак тя започне да расте и да оформя зародиш – това става много опасно условие за живота на бременната. Една жена може да има няколко предупредителни признаци за развиваща се извънматочна бременност, включително болки в таза, корема и долната част на гърба. Понякога възниква и вагинално кървене. Ако възникне разкъсване и то причини вътрешни кръвоизливи, жената може да развие болка в кръста, гърба, корема и може да стане много замаяна. Извънматочната бременност е спешно състояние, дори ако само предупредителни знаци са налице за нейното съществуване. Прочетете повече в Извънматочна Бременност.

Имплантация на оплодената яйцеклетка в матката
Около 6 до 12 дни след зачеването, според медицинските специалисти, настъпва имплантиране на оплодената яйцеклетка. Имплантацията е сложен процес, при които оплодената яйцеклетка стига до вътрешността на матката и се загнездва в лигавицата и. Някои жени никога не забелязват симптомите на имплантиране, но други жени може да имат коремна спазми, болки в кръста и или зацапване. Крампите ще бъде по-леки от тези по време на менструалния период в повечето случаи и няма да продължат много дълго. Зацапването ще бъде светло и не обилно. Ако жената не осъзнава, че е бременна – тя може да се ориентира за това от по-нататъшните признаци на предстоящия период.

Ако наблюдавате при вас натрапчиви и неприятни болки в кръста при ранна бременност, а сте все още далеч от термина си, се консултирайте с гинеколога си за ваше успокоение и, за да се предотврати възможността да не се диагностицира на време някакъв медицински проблем, който да застраши вас и детето ви.

Удар в Корема при Бременност

Предишна публикация

Промени в Първи Триместър на Бременността

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.