Прегледана и обновена на 31-08-2016

Честото уриниране при бременност е едно от нещата, които споделя всяка жена в това състояние. Органите през този период засилват своята дейност, защото работят като за двама души. Бъбреците са особено ефективни и то с напредването на бременността, поради увеличения приток на кръв към тазовата област – все пак уринирате за двама. Този симптом се появява най – вече през първия триместър от бременността, а през последния, когато бебето пада надолу е истинско изпитание, защото тогава пикочният мехур е по – притиснат от всякога. Наистина това е много неприятно, особено когато сънят ви бива нарушен, заради честото уриниране при бременност или сте поставени в ситуация, в която не може да намерите нужник, за да облекчите тази физиологична нужда.

Различните триместри се отличават с различни симптоми при честото уриниране по време на бременност:

  • Първи триместър от бременността – Това, че започва да ви се ходи до тоалетната все по – често е една от основните индикации за установяването на бременност. Освен, че настъпват хормонални промени, нарастването на матката (въпреки, че бебето е още малко) води до притискане на пикочния мехур, което ще ви кара да ходите все по – често до тоалетната. Това не е изненада, като се има предвид, че орган, чийто първоначални размери са колкото на юмрук, нараства толкова, че да подслони бебе от 3 до 5 килограма.
  • Втори триместър от бременността – Това е периода носещ облекчение, понеже матката продължава да се разширява, но по – нагоре в корема, далеч от пикочния мехур. Това ще ви въведе за известно време в нормален режи на уриниране.
  • Трети триместър от бременността – Последната фаза при износването на бебето, която ви подготвя за раждането. Бебето пада ниско долу в тазовата област и е нараснало значително. Това оказва голям натиск върху пикочния мехур, което ще ви подложи на още по–голямо често уриниране при бременност. Ако все пак имате големи смущения в съня поради тази причина, преустановете обилното приемане на течности след 16:00 часа, като не забравяте да пиете необходимите 8 чаши вода на ден преди това. Също така избягвайте кофеиновите напитки като кафе, кола – те засилват още повече нуждата да уринирате често.

често уриниране при бременност

Много е важно за вашето здраве и за това на бебето да не стоите жадни в името на по – рядкото ходене до тоалетна. Това може да доведе до сериозни последици и до дехидрация на организма и на двама ви. Както по – горе споменах може да съкратите приема на течности след определен час, но само при условие, че сте приели дневната доза вода, необходима за правилното функциониране на организма. Един съвет, който ще бъде много полезен за бъдещите майки, засяга правилната поза, помагаща за пълното изпразване на пикочния мехур – наведете се напред, за да помогнете на пикочния мехур да се изпразни пълноценно и тогава може би ще намалите честото уриниране при бременност.

Кога честото уриниране е признак на евентуален проблем?
Честото уриниране може да бъде последвано от парене и болка при самото уриниране, и до чувството, че ви се уринира още, но сте способни да произведете едва няколко капки урина. Това е признак за заболяване на пикочните пътища, от което много често страдат бременните жени. Ако не се лекува бактериалната инфекция на пикочните пътища може да доведе до бъбречна инфекция, преждевременно раждане или и двете. Много жени губят способността да контролират уринирането, особено при кихане, смях, кашлица, вдигане на тежки предмети – това се случва най – вече през последния триместър и след раждане. За да предотвратите неволното изпускане на урина не позволявайте на пикочния ви мехур да се препълни.

Симптомът за честото уриниране при бременност ще се облекчи след самото раждане, като ще избледнява постепенно. Веднага след раждането също ще уринирате често, тъй като тогава тялото изхвърля все още допълнителните количества течности, съхранени по време на бременността. В срок от една седмица се очертава нормализиране във вашите физиологични процеси. Истината е, че честото уриниране при бременност е жесток начин на природата да ни подготви за среднощните будувания, когато бебето се роди.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Естроген

Previous article

Първи Симптоми на Бременност

Next article