Киста на Яйчника и Забременяване

Днес много разпространен проблем при жените в детеродна възраст е появата на киста на яйчника. Много често те не причиняват никакви симптоми и жената въобще не разбира, че има киста или кисти, освен ако нейният лекар не ги открие при рутинен преглед. В обратния случай – кистите могат да причинят сериозни проблеми и да хронизират, което вече е познато като синдром на поликистозни яйчници. Ако знаете за наличие на кисти при вас и искате да достигнете до така желано забременяване, е добре да направите специално консултация със специалист по темата, за да сте сигурни, че при вас няма да възникнат трудности и проблеми със зачеването и бременността.

Какви са причините за образуването на кисти на яйчниците и как се лекува този медицински проблем?
киста на яйчника и забременяване

Причините за образуването на една киста може да имат различен произход – от хормонални нарушения, през възпаление, нарушения в менструалния цикъл и болест на щитовидната жлеза. Симптомите също може да са различни – от промени в продължителността на менструалното кървене, промени в интервалите между менструацията, силни болки, обилно кървене и дори при нелекувани кисти – тежки кръвозагуби и перитонит. Кистите се откриват лесно с ултразвуково изследване и трябва да се следят от гинеколог, особено ако сте решили да забременявате. Обикновено кистите минават от само себе си или лесно се повлияват от терапия с противозачатъчни. Ако обаче кистите не се повлияват от лечението или са прекалено големи по размер, се препоръчва оперативно премахване, за да се премахне възможността те са се изродят в злокачествени образования. Лечението се определя от специалист спрямо индивидуалното състояние на болната. Вие самоволно единствено може да следите за поддържане на едно здравословно тегло и добър хранителен и двигателен режим, за да елиминирате възможността от затлъстяване, което води до хормонални нарушения и може да усложни положението с кистите.

Киста на яйчника и забременяване – мисията е възможна!?
Наличието на проблем с киста или кисти на яйчниците може да направи забременяването по естествен път трудно, но не и невъзможно. Много често кистите, ако не се лекуват, може да възпрепятстват нормалната работа на яйчника и или да му пречат да отделя зряла яйцеклетка, или да доведе до отделяне на некачествена такава, която не може да бъде успешно оплодена и да не достигнете до така желаното забременяване. Лечението обаче често е лесно и бързо, така че просто трябва да се обърнете към специалист. Ако проблемът при вас доведе до по сериозни последици като отстранявате на яйчник – вие пак можете да заченете естествено, ако другият ви яйчник е добре и работи оптимално точно. Ако няма как да забременеете естествено, медицината предлага методи на асистирана репродукция – било то посредством вътрематочна инсеминация, при която в маточната кухина се поставя обработена семенна течност, или ин витро – при което в матката се имплантира готов ембрион. По–често към инвитро се прибягва, когато проблемът с кистите е много сериозен и те са увредили функцията на яйчниците или са довели до пълното им премахване. В такива случаи се взима донорска яйцеклетка и с нейна помощ се търси постигане на бременност.

Много е важно да се следите редовно при гинеколог и да полагате грижи за себе си, ако сте решили да имате дете. Също е задължително, ако констатирате някакви по–генерални промени при вашия цикъл да отидете на консултация при специалист, за да ограничите шанса за някакви бъдещи сериозни усложнения, които да възпрепятстват репродуктивните ви възможности за забременяване.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).