Хигиена на Бебето

Важни правила които трябва да спазваме за блестяща хигиена на бебето
Поели се през дебрите на майчинството от скоро? Нормално е да сте притеснени за защитата на здравето и за гарантиране на правилното развитие на новороденото. Знаете ли че добрите хигиенни навици може да ви помогне да запазите вашето бебе от сериозни заболявания и инфекции? Ще се опитаме да ви очертаем основните принципи за добрата и правилна  хигиена на бебе. Хигиената играе решаваща роля за насърчаване на общото здраве и благополучие на вашето бебе. Освен всичко около грижите за детето, трябва да обърнете специално внимание за защитата на бебето ви от инфекции и бактерии.

Като млада майка трябва да следвате тези правила за добра хигиена на бебето:
1. Измивайте ръцете си регулярно и старателно: Много е важно за двамата родители да си мият ръцете и то с хубав антибактериален сапун преди да докосват бебето си. Ако докоснете вашето бебе без използване на дезинфектант за ръце, то може да стане по-податливо на вредни микроби и да страда от инфекции като настинки, диария, грип и др в началото на живота си по-често заради неузрялата още имунна система. Също е много важно да измивате ръцете си преди подготовката на храната на вашето детенце. Никога не забравяйте да измивате ръцете си след смяна на мръсните бебешки пелени или след като вие сте използвали тоалетната.

2. Къпете бебето си всеки ден: Защитата на вашето бебе от кожни инфекции налага ежедневно къпане. Редовното изкъпван помага да поддържате вашето бебе чисто и спретнато. Специално внимание обръщайте на добрата поддръжка на лицето му, ръцете и зоната на пелените всеки ден. За новороденото можете да приемете тактика за придържане на коремчето му и обливане само на гръбчето и главичката, докато му падне пъпчето и заздравее раната.

хигиена на бебето

3. Редовно подрязвайте ноктите на бебето: Мръсните нокти са индикатор за микроби, които може да навлязат в устата на бебето и да предизвикат сериозни заболявания, особено в началните месеци, заради силно проявения сукателен рефлекс. Винаги се опитвайте да пазите ноктите на вашето бебе почистени. Ако ноктите поради някаква причина са остри и дълги, то бебето лесно може да се одраска и нарани. Най-доброто време от денонощието да отрежете ноктите на вашето бебе е, когато то спи. Не забравяйте да използвате подходящи детски ножици, специално предназначени за бебе, така че да ограничите шанса от нараняване.

4. Чистете ушите му редовно: Следващта стъпка от цялостната хигиена на бебето е да почиствате деликатните уши на бебето много внимателно. Никога не пъхайте памук в ухото, има специални клечки за бебета с подсигурен накрайник. Ако бебето ви изпитва дискомфорт, докато вие му почиствате ушите, то може да страда от ушна инфекция. Консултирайте се с педиатър, за да се облекчи дискомфорта на време и да се намали опасността от по-сериозни усложнения.

5. Дръжте носа на бебето добре овлажнен: Почиствайте с аспиратор нослето на бебето сутрин много леко и внимателно, след като сте впръскали специализиран спрей или сте капнали малко физиологичен разтвор.

6. Почиствайте очите му от натрупан секрет: Опитайте се да пазите очите на бебето чисти и така да го предотвратявате от развитие на  инфекция. За целта внимателно отстранявайте сухите натрупвания с мека влажна и чиста памучна кърпа, която може да сте напоили с преварена вода или чай от лайка. Чистете очите от вън в посока към нослето.

7. Сменявайте пелените на бебето си редовно: Когато става въпрос за хигиена за бебето, смяната на памперсите на редовни интервали от време е важен момент от деня. След смяната на памперса, чистете дупето с меки бебешки кърпи или подмивайте с хладка вода и нанасяйте специален крем против подсичане. Дръжте бебето си чисто и сухо, за да се предотврати обрив под пелените и развитие на инфекции.

8. Съхранявайте бебешките играчки чисти: Повечето бебета имат навика да пускат на земята играчките си и после да ги пъхат в устата си. Редовно измивайте на играчките на вашето бебе, за да ги поддържате чисти. След като сте измили играчките, ги избършете ги с помощта на чиста хартия.

9. Дезинфекцирайте и почиствайте редовно вашия дом: Вашата хигиена на бебето започва от вас и вашия дом, затова за да ограничите излагане на бебето на вредни микроби, пазете вашия дом чист. Почиствайте подовете с помощта на дезинфекционен разтвор. Съсредоточете се върху областите, където вашето бебе се подвизава предимно. Ако бебето ви използва бутилка за мляко – измивайте я и я стерилизирайте след всяка употреба, за да премахнете всички нежелани микроби. Ако готвите бебешката храна в кухнята, почиствайте съдовете правилно с топла вода и препарат. Почиствайте кухнята и банята с добро дезинфекционно средство.

Като следвате тези прости правила за хигиена на бебето, това ще ви помогне вие и вашето мъниче да се радвате на добро здраве и имунитет.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):