Прегледана и обновена на 13-02-2018

Имате ли сънливост при бременност? Знаете ли причините за сънливост при бременност и как да я предотвратите?
Значимите промени в тялото на бременната жена като повишената нужда от витамини и минерали и нарасналото натоварване на системите и органите могат да предизвикат чувство на умора и сънливост. Бременността е състояние, в което настъпват големи промени в тялото, което се подготвя за развитието на новия живот. В първите седмици на бременността настъпват и големи промени в хормоналните процеси. Промените в хормоналния баланс на тялото зависят от здравето на бъдещите майки и допринасят за чувство на сънливост, умора, дори апатия. Това състояние се среща при бременните толкова често, че се счита за съвсем нормално за периода на бременността. През този период се препоръчва да не се претоварва тялото с прекомерна активност, да се осигурява оптимална почивка и да се яде добре балансирана храна.

сънливост при бременност

В повечето получаването на сънливост при бременност се дължи на адаптационните процеси на органите и системите на женското тяло към новата ситуация. В допълнение хормоналните промени отнемат много енергия и тялото просто се уморява по–лесно. За да се опитате да избегнете прекомерната сънливост, можете да приложите следните подходи:
– Гарантирайте си спокоен сън.
– Правете разходки на свеж въздух.
– Яжте добре, включете в менюто си  и богати на енергия храни.
– Сутрин правете гимнастика и прости упражнения, които ще ви помогнат да повишите тонуса си.

Ако вашата сънливост при бременност продължава и след първия триместър и ако е придружена от чувство за замаяност – причината може да е спад в кръвното налягане. Причината за тази декомпресия може да е увеличаването на количеството на естроген в периода на бременността, който отпуска съдовите стени като по този начин допринася за спада на налягането. В късните стадии на бременността причината за хипотонията може да бъде увеличаването на компресията на матката върху долната вена кава, което възпрепятства притока на кръв към сърцето и мозъка. Циркулаторните нарушения влияят зле не само на здравето на бременната, но също и върху насищането с кислород на детето, което може да доведе до развитието на хипоксия и преждевременно раждане. Кръвното налягане през бременността трябва да се следи периодично, за да се предотврати развитието на нежелани усложнения.

Основна причина за появата на сънливост при бременност е значителната енергийна загуба, която от своя страна е свързана с прекомерния емоционален стрес, който отнема много сила и енергия на жената. Новата информация, чувствата и впечатленията, както и страхът от неизвестното отнема на жените голямо количество енергия.

Друга причина за постоянна сънливост при бременност е развитието на железен дефицит, която е причинена от намаляването на концентрацията на хемоглобина в кръвта. Основната цел на хемоглобина е да доставя молекулите на кислорода в тъканите и органите на тялото. Нарушенията в последователността на този процес води до постоянна и необяснима умора. Бременните жени трябва да имат минимален размер на хемоглобин от 110 g/L. За да се потвърди диагнозата на по–ниски концентрации на хемоглобин, трябва да се направи подробен анализ на кръв от пръста или анализ на концентрацията на желязо в кръвната плазма с кръв от вената, както и анализ на желязо свързващата способност на кръвната плазма. Причините за намаляване на количеството на хемоглобина могат да бъдат неправилно хранене, гастрит, пептична язва на стомаха, дуоденит, скрита кръвозагуба, пародонтоза или наследствени заболявания.

Може ли се предотврати появата на сънливост при бременност?
По време на бременността е силно препоръчително да се грижите за себе си и бъдещето си бебе и да си осигурите толкова сън, за колкото настоява тялото ви. Вечер можете да се разходите на чист въздух, да вземете топъл душ, да изпиете чаша топло мляко преди лягане. Такива прости методи гарантират пълноценен и здравословен сън. Хидромасажна вана, прекомерно хранене преди лягане, силен чай и кафе в следобедните часове – не само увреждат плода, но и ще доведат до лош сън и чувство на сънливост след пробуждане. Сънят е необходим в добре вентилирани стая, в удобни дрехи,с  избор на удобна позиция за сън. Можете да се опитате да спите и през деня – например около 12 часа на обяд или следобед. 30–60 минути сън ще възстановят силата ви и ще повишат вашата енергия и жизненост през останалата част от деня.

За да се справите с пристъпите на умора и така странната за вас сънливост при бременност може да си помогнете с общи препоръки:
– Правете периодична почивка за тялото и душата. Спете поне 8 часа на ден, без да включвате в тях и дневната почивка;
– Правете малки хранения по около 6 пъти на ден;
– Вземайте си контрастен душ с постоянно променлива температура;
– Правете гимнастически упражнения сутрин и през целия ден, ходете на свеж въздух, избягвайте натоварените пътища с високи концентрации на отработени газове;
– Консумирайте храни като червено месо, черен дроб, морски дарове, елда, ядки и плодове. Не трябва да преяждате, особено през нощта и не е препоръчително да не злоупотребява с кафе, силен чай, шоколад или Кока–кола.
– Температурата в стаята, където спите, не трябва да превишава 20–21 градуса.

Може ли сънливостта и умората сами по себе си да са знак за бременност?
По принцип може. Сложните и важни хормонални промени в тялото често са причина за необяснимата сънливост и загуба на тонус. Освен това на първо място, сънливостта може да бъде и симптом на новото състояние на организма. В други случаи сънливостта може да бъде симптом на много патологични състояния дори може да изискат медицинска консултация.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Кървене След Цикъл

Previous article

Хигиена на Бебето

Next article