Прегледана и обновена на 24-04-2020

Нормално ли е да чувствате умора и сънливост при бременност?
Много често може да се чувствате уморени, или дори изтощени напълно по време на бременността, особено през първите 12 седмици. Често сте дори сънливи през целия ден и може да си подремнете когато пожелаете. Всичко това идва от неспирните хормонални промени в този момент и те могат да ви накарат да се почувствате уморени, да ви се гади и да сте крайно емоционални. Единственият отговор на това е да си почивате, колкото се може повече. Отделете време да седнете или легнете с крака вдигнати нагоре през деня и приемете всички предложения за помощ от колеги, приятели и семейство. Да сте уморени и изтощени може да ви накара да се почувствате крайно зле. Опитайте се да се грижите за физическото си здраве редовно и да се уверите, че ядете здравословна храна и да получите изобилие от почивка и сън.

уморена и сънлива бременна жена

По-късно при бременността може да се почувствате уморени поради допълнителното тегло, което носите. Уверете се, че получавате предостатъчно почивка и сън за да не се чувствате умора и сънливост. Тъй като бебето което носите става по-голям, може да е трудно да се получавате нормален добър нощен сън. Може да се почувствате неудобно или че, точно когато се почувствате удобно и комфортно, трябва да отидете до тоалетната. Чувството за умора няма да навреди на вас или вашето бебе, но това може да направи живота и ежедневието ви по-трудно, особено в ранните дни, преди още да сте казали на хората за бременността си.

Странни сънища по време на бременност
Някои жени имат странни сънища или кошмари за бебето и за раждането. Това е нормално. Говорете за тях с вашия партньор или акушерка – те може да помогнат. Запомнете, че само защото сънувате нещо, това не значи, че то ще се случи. Релаксацията и дихателните техники могат да бъдат полезни за намаляване на всяко безпокойство, което може да чувствате.

Поза за спане за добро настроение
Най-безопасното място за сън е на една страна или на наляво или на надясно. Изследвания показват, че след 28 гестационна седмица от бременността, заспиване по гръб може да удвои риска от мъртво раждане. Това може да се дължи на възпрепятстването на притока на кръв и кислород към бебето. Не се притеснявайте, ако се събудите по гръб – изследвания са доказали, че позицията, в която жените заспиват, това е позицията, в която спят най-дълго. Ако се събудите и сте по гръб, можете просто да се обърнете и да заспите отново на страна. Можете да опитате да подкрепяте вашият голям корем с възглавница като я поставите между коленете си, но запомнете, че сънят е изключително важен за да не се чувствате уморени или сънливи през целия ден.

Лекарства за безсъние при бременност и други средства за по добър сън.
Опитайте се да не се притеснявате, ако не можете да спите и не се притеснявайте, че това ще навреди на вашето бебе – няма. Ако можете, дремвайте през деня когато се чувствате сънлива и си лягайте по ранно поне няколко нощи през седмицата, защото ако не се наспите добре то може би това ще доведе и до умора във вашето тяло. Избягвайте консумирането на чай, кафе или кола вечер, тъй като кофеинът може да направи по-трудно заспиването. Опитайте се да се отпуснете преди лягане. Техниките за релаксация също могат да помогнат. Класове по пренатални грижи може да ви научат на някои техники или може да си свалите клипчета за релаксация.

Можете да се присъедините към часовете по йога за бременни или пилатес за бременни. Уверете се, че инструкторът знае, че сте бременна, а най-добре ходете на класове за бременни. Упражненията може да ви помогне да се почувствате по-малко уморени, така че се опитайте да правите някаква дейност като разходка по обед или плуване, дори ако се чувствате уморени през деня. Ако липсата на сън ви притеснява, говорете с вашия партньор, приятелка, лекар или акушерка. Прочетете за предотвратяване на безсъние, включително дневни навици като упражняване и навици за лягане като избягване на кофеина, които така или иначе не е препоръчителен през цялата бременност.

Медицински причини за безсъние при бременност
Понякога безсънието – когато е придружено от други симптоми – може да бъде признак на депресия, която така или иначе се появява при повечето бременни жени, дори и те да не го осъзнават. Ако имате някой от другите симптоми на депресия по време на бременност като чувство на безнадеждност и загуба на интерес към нещата, на които сте свикнали да се наслаждавате, говорете с вашия лекар гинеколог или акушерка. Има лечение, което може да помогне като например медикаменти на растителна основа и билки, които постигат много висок процент на успокоение. Също така през последните години НЛП терапията е много популярна, която дава бързи и трайни резултати. Може да потърсите НЛП терапевт които вече е работил с бременни жени.

Често се случва бременните жени да имат умора и сънливост при бременност. Може да се каже, че двете неща са взаимно свързани, но чрез добри решения и бързо предприети действия много бързо може да си възвърнете енергичността от преди бременността.

Източник на статията – Умора и сънливост при Бременност:
1. https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/tiredness-sleep-pregnant/https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/tiredness-sleep-pregnant/

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Коронавирус

Previous article

Сънувах че съм бременна

Next article