Прегледана и обновена на 24-04-2020

Нормално ли е да чувствате умора и сънливост при бременност?
Много често може да се чувствате уморени, или дори изтощени напълно по време на бременността, особено през първите 12 седмици. Често сте дори сънливи през целия ден и може да си подремнете когато пожелаете. Всичко това идва от неспирните хормонални промени в този момент и те могат да ви накарат да се почувствате уморени, да ви се гади и да сте крайно емоционални. Единственият отговор на това е да си почивате, колкото се може повече. Отделете време да седнете или легнете с крака вдигнати нагоре през деня и приемете всички предложения за помощ от колеги, приятели и семейство. Да сте уморени и изтощени може да ви накара да се почувствате крайно зле. Опитайте се да се грижите за физическото си здраве редовно и да се уверите, че ядете здравословна храна и да получите изобилие от почивка и сън.

уморена и сънлива бременна жена

По-късно при бременността може да се почувствате уморени поради допълнителното тегло, което носите. Уверете се, че получавате предостатъчно почивка и сън за да не се чувствате умора и сънливост. Тъй като бебето което носите става по-голям, може да е трудно да се получавате нормален добър нощен сън. Може да се почувствате неудобно или че, точно когато се почувствате удобно и комфортно, трябва да отидете до тоалетната. Чувството за умора няма да навреди на вас или вашето бебе, но това може да направи живота и ежедневието ви по-трудно, особено в ранните дни, преди още да сте казали на хората за бременността си.

Странни сънища по време на бременност
Някои жени имат странни сънища или кошмари за бебето и за раждането. Това е нормално. Говорете за тях с вашия партньор или акушерка – те може да помогнат. Запомнете, че само защото сънувате нещо, това не значи, че то ще се случи. Релаксацията и дихателните техники могат да бъдат полезни за намаляване на всяко безпокойство, което може да чувствате.

Поза за спане за добро настроение
Най-безопасното място за сън е на една страна или на наляво или на надясно. Изследвания показват, че след 28 гестационна седмица от бременността, заспиване по гръб може да удвои риска от мъртво раждане. Това може да се дължи на възпрепятстването на притока на кръв и кислород към бебето. Не се притеснявайте, ако се събудите по гръб –