Прегледана и обновена на 16-02-2018

Знаем ли достатъчно за така досадното безсъние по време на бременност!
Бременността е последното време през което ще можете да се наспивате пълноценно. Когато бебето се появи на бял свят – то ще ангажира вниманието ви и през деня и през нощта – било то заради колики, кърмене, никнене на зъбките и още много причини. За съжаление обаче много бременни жени не могат да спят пълноценно през този период от живота си. Безсънието може да ви засегне особено силно в третия триместър на бременността – това се наблюдава при 75% от бременните, развиващи този проблем.

Причини за безсъние по време на бременност?
Досадното безсъние по време на бременност се причинява от сложна комбинация от всичките хормонални промени, честите позиви за тоалетна, киселините, крампите в краката, фактът, че не може да се разположите удобно, когато сте в леглото заради големия корем и тревогите, породени от страха от самото раждане и всичко ново, което ви предстои след като бебето се появи.

Какво можете да направите, за да облекчите вашето безсъние по време на бременност?
безсъние по време на бременност

Не се безпокойте. Безсънието не може да навреди сериозно на вас или на вашето бебе. Плюс това понякога просто трябва да се успокоите, което е всичко необходимо, за да ви помогне да спите по–добре. Ето някои мерки, които може да ви помогнат:
Емоционално изчистване. Ако имате постоянни тревоги, които ви държат будни и неспокойни през нощта, говорете с ваш близък приятел или с вашия партньор и се опитайте да намалите напрежението като получите съвети и подкрепа. Ако емоционалното ви състояние е по–притеснително и не можете да се справите сами, се обърнете за помощ към специалист психоаналитик защото продължителното безсъние по време на бременност със сигурност не е добре за вас.
Отделете време за вечеря. Не прекалявайте с храната вечер и никога не яжте на крак и припряно, защото така ще си докарате киселини и няма да можете да спите. И се опитайте да не вечеряте твърде близо до момента на лягане, защото пълният корем може да ви създаде огромно неудобство и доведе до безсъние по време на бременност.
Избягвайте кофеин и шоколад. Особено в късния следобед или вечер, тъй като те могат да ви държат будни. Чаша топло мляко или няколко сушени кайсии преди сън – може да помогнат да спите по–спокойно.
Пийте вода до ранния след обяд. Попълнете дневното си изискването за прием на течности, така че да можете вечерта да сте с празен пикочен мехур и да не се налага да ставате често, за да посетите тоалетната.
Разхождайте се и практикувайте физическа активност, за да сте уморени и да спите по–спокойно.
Създайте си рутинни дейности преди лягане. Опитайте се да си лягате и да ставате по едно и също време всеки ден. Всяка вечер преди заспиване – четете книга, слушайте успокояваща музика или гледате телевизия, докато ви споходи сънливостта.
Релаксирайте – Опитайте се да се отпускате вечер с топла вана или хубав масаж от вашия партньор.
– Създайте си удобни условия за сън – Проверете температурата в помещението за сън и се уверете, че използвате хубав матрак и възглавници, които осигуряват солидна подкрепа на гръбнака ви и които да ви помогнат да чувствате комфорт по време на сън. Редовно проветрявайте стаята си, за да имате чист въздух, който ще спомогне за добрия сън.
– Избягвайте употреба на сънотворни или алкохол, които да ви помогнат за сън, защото в много случаи те ще навредят на бебето, тъй като обикновено съдържат доста неподходящи вещества. Ако решите да прибегнете към някакви хапчета, консултирайте се с вашия гинеколог.
Купете си възглавница за бременни – тя има продълговата дълга форма и се поставя между краката ви, когато сте легнали на една страна. Тази възглавница има способността да намали напрежението в таза ви и да облекчи дискомфорта ви от големия корем. А, хубавото е, че след като родите, тя може да ви влезе в употреба, ако кърмите бебето, така че инвестицията ви ще си заслужава. Изпитат вариант за справяне с безсъние по време на бременност.

– Не бройте часовете ви за сън. Въпреки че повечето хора се нуждаят от 8 часа сън, за да се чувстват отпочинали и пълноценни, някои се справят с по–малко, а други се нуждаят от повече. Така вместо да се борите за определен брой часове, прекарани в сън–запитайте се как се чувствате след реално прекараното от вас време в сън през бременността ви. Ако не сте хронично уморени, вие може да бъде ви получавате достатъчно почивка, макар и да не спите по осем часа на нощ.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Забременяване с Една Маточна Тръба

Previous article

Отлепена Плацента

Next article