Прегледана и обновена на 16-02-2018

Какво е отлепена плацента?
Отлепената плацента е рядко, но сериозно усложнение на бременността. Плацентата е структурата, която се развива в матката по време на бременността, за да подхранва и пази растящото бебе. Ако плацентата се отдели частично или напълно от вътрешната стена на матката преди раждането, то това може да лиши бебето от кислород и хранителни вещества и да предизвика тежки кръвоизливи при майката. Отлепването на плацентата често се случва изведнъж, ако бъде оставена без лекарска намеса – това може да постави майката и бебето в опасност.

Какви са симптомите при отлепена плацента?
Отлепянето на плацента е най–вероятно да възникне в последния триместър на бременността, особено в последните 1 – 3 седмици преди раждането. Класическите симптоми за това включват:
– Вагинално кървене
– Коремна болка
– Болки в гърба
– Бързи маточни контракции, които често идват една след друга

Болките в корема и в гърба често започват внезапно. Размера на вагиналното кървене може да варира значително, даже без оглед на степента на отлепването. Възможно е дори да имате тежко отлепване, а да нямате видимо кървене, ако кръвта остава в капан вътре в матката. В някои случаи отлепянето на плацентата се развива бавно. Ако това се случи, можете да забележите светло вагинално кървене. Вашето бебе може да не расте толкова бързо, както се очаква и може да развиете някои други усложнения.

отлепена плацента

Кога да отидете на лекар?
Потърсете спешна помощ, ако имате някакви класически признаци или симптоми на отлепяне на плацентата включително:
– Вагинално кървене
– Коремна болка
– Силна болка в гърба
– Бързи маточни контракции

Какви може да са причините за отлепване на плацентата?
Конкретната причина за това състояние често остава неизвестна. Възможните причини за отлепена плацента включват травма или нараняване на корема — от авто инцидент например или бърза загуба на амниотичната течност.

Какви са рисковите фактори при отлепена плацента?
Различни фактори могат да увеличат риска от отлепяне на плацентата, включително:
Предишно отлепяне на плацентата –  ако сте имали това усложнение преди, вие сте в по–висок риск, ако сте бременна отново.
Високо кръвно налягане – високо кръвно налягане, причинено или от хроничен проблем или в резултат на бременността, увеличава риска от отлепяне на плацентата.
Коремна травма – ако получите травма на корема, например от падане или друг вид удар на корема, има голям шанс да ви се отлепи плацентата.
Злоупотреба с вещества. Отлепянето на плацентата е по–често при жени, които пушат или използват наркотици по време на бременността си.
Преждевременно спукване на околоплодния мехур. По време на бременността бебето е заобиколено от защитна течност, наречена амниотична торбичка. Рискът от отлепяне на плацентата се увеличава, ако има някакво пропукване на този сак.
Многоплодна бременност – ако носите повече от едно бебе, раждането на първото бебе може да предизвика промени в матката, което да задейства отлепването преди другите бебета да са изродени.
Възрастта на майката – състоянието е по–често срещано при възрастните жени, особено след възраст 40 годишна възраст.

Какви може да са усложненията?
Отлепването на плацентата може да причини животозастрашаващи проблеми за майката и бебето. При майката тя може да доведе до:
– Шок, поради загуба на кръв
– Проблеми със съсирването на кръвта (Дисеминирана интравазална коагулация)
– Нужда от кръвопреливане
– Отказ на бъбреците или други органи

За бебето тя може да доведе до:
– Лишаване от кислород и хранителни вещества
– Преждевременно раждане
– Мъртво раждане

След като бебето се роди, кървенето на мястото, където е било отлепването на плацентата, е много вероятно. Ако кървенето не може да се контролира, се отстранява  матката (хистеректомия), но това е най–крайният случай.

Какви са тестовете за диагностика на проблема?
Ако вашият гинеколог заподозре отлепена плацента, той ще направи физически преглед, за да се провери твърдостта на  матката. За да се идентифицират възможните източници на вагинално кървене, може да се наложи да се направят кръвни тестове или ултразвук. По време на ултразвука високата честота на звуковите вълни се използват за създаване на изображение от матката на монитор. Обаче не винаги е възможно да се  види отлепването на ултразвук.

Какво е лечението за отлепянето на плацентата?
Веднъж отлепена, плацентата не може да се закачи отново на стената на матката. Възможностите за лечение зависят от обстоятелствата:
Бебето не е близо до термина си. Ако  отлепянето изглежда лек, пулсът на бебето е нормален и е твърде рано за бебето да се роди — обикновено преди 34 гестационна седмица на бременността – жената може да бъде хоспитализирана за внимателно наблюдение. Ако кървенето спре и състоянието на бебето е стабилно, можете да си почива у дома до термина.
Бебето е близо до датата на термина. Ако бебето ви е близо до датата на раждането –обикновено след 34 гестационна седмица и отлепянето на плацентата изглежда минимално, се следи внимателно дали е възможно вагинално раждане. Ако отлепянето прогресира или застрашава здравето ви или здравето на вашето бебе, трябва незабавно израждане – обикновено чрез цезарово сечение. Ако имате тежки кръвоизливи, може да се наложи преливане на кръв.

Каква е превенцията срещу отлепянето на плацентата?
Не може директно да се предотврати отлепянето на плацентата, но можете да намалите определени рискови фактори, които правят по–вероятно развитието на проблема. Например не трябва да се пуши или употребят наркотици. Ако имате високо кръвно налягане, работете с вашия лекар в посока строгия контрол на състоянието. Ако сте имали всякакъв вид на коремна травма – авто инцидент или падане, потърсете незабавно медицинска помощ, поради повишения риск от отлепяне на плацентата и други усложнения. Ако сте имали отлепена плацента вече при предишни бременности и планирате друга бременност, се консултирайте с вашия лекар, така че той да види дали има някакви начини да  се намали риска от друго отлепяне преди да заченете отново.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Безсъние по Време на Бременност

Previous article

Гонорея

Next article