Отлепена Плацента

Какво е отлепена плацента?
Отлепената плацента е рядко, но сериозно усложнение на бременността. Плацентата е структурата, която се развива в матката по време на бременността, за да подхранва и пази растящото бебе. Ако плацентата се отдели частично или напълно от вътрешната стена на матката преди раждането, то това може да лиши бебето от кислород и хранителни вещества и да предизвика тежки кръвоизливи при майката. Отлепването на плацентата често се случва изведнъж, ако бъде оставена без лекарска намеса – това може да постави майката и бебето в опасност.

Какви са симптомите при отлепена плацента?
Отлепянето на плацента е най–вероятно да възникне в последния триместър на бременността, особено в последните 1 – 3 седмици преди раждането. Класическите симптоми за това включват:
– Вагинално кървене
– Коремна болка
– Болки в гърба
– Бързи маточни контракции, които често идват една след друга

Болките в корема и в гърба често започват внезапно. Размера на вагиналното кървене може да варира значително, даже без оглед на степента на отлепването. Възможно е дори да имате тежко отлепване, а да нямате видимо кървене, ако кръвта остава в капан вътре в матката. В някои случаи отлепянето на плацентата се развива бавно. Ако това се случи, можете да забележите светло вагинално кървене. Вашето бебе може да не расте толко