Прегледана и обновена на 05-08-2016

леко или обилно кървене по време на бревменност

Кървенето при бременност може да е елементарно, но е възможно да има и по–сериозни последствия. Кървенето може да се появи по всяко време на бременността, но най– застрашаващо е в началото на бременността през първия месец и края на бременността през последния триместър. То може да е от леко кървене до много обилно.

Кървене при бременност през първия триместър – 1, 2 и 3 месец
През първият триместър на бременността вагиналното течение може да варира от светло зацапване до кръвоизлив със съсиреци. Вагиналното кръвотечение по време на ранна бременност е често срещан проблем в началото на бременността. То се проявява при около 20 до 30% от всички бременностти.

Това явление може да има различни причини и да бъде от леко до по силно или дори обилно, но най–важните причини са:
Спонтанен аборт. Ако кървенето е силно, ярко  червено, предизвикващо спазми, то веднага посетете лекар, защото е възможно да направите спонтанен аборт. Въпреки, че не винаги подобно кървене по време на бременност е признак на аборт, най–добре се консултирайте с гинеколог.
– Кървене при имплантиране на яйцеклетката. Възможно е да има леко зацапване в период, в който яйцеклетката се имплантира в матката. Обикновено това зацапване минава само, не е силно и на цвят е розово– кафеникаво.
– Ембрионална недостатъчност или т.нар. кухо яйце. Възможно е да получите леко кървене, ако имате ембрионална недостатъчност или т.нар. вътрематочна бременност. Това се установява с ултразвук. В този случай кървенето по време на бременност е предизвикано от ненормалното положение на плода.
Извънматочна бременност. Когато ембрионът започва да се развива не в матката, а в тръбите й бременността се нарича извънматочна. При това състояние кървенето при бременност е опасно, защото растящата яйцеклетка расте и с течение на времето може да предизвика живото застрашаващо разкъсване на фолопиевите тръби. Обикновено кървенето при извънматочна бременност се появява между 8 и 10 гестационна седмица.
– Лъжлива /моларна/ бременност. Това състояние се получава, когато си направите тест за бременност, той е положителен, но при преглед на ултразвук се оказва, че във вас няма ембрион, а доброкачествено или злокачествено образувание. Но не се притеснявайте, подобно състояние не е животозастрашаващо. В начална фаза се лекува оперативно.
– Травма. Възможно е при падане да се получи кървене при бременност. В повечето случаи при преглед на ултразвук може да се види малък хематом, който предизвиква кървенето. В тези случаи се налага болнично лечение. След приемане на съответните медикаменти, кървенето отминава. Обикновено изчезва в рамките на няколко дни.

Всяко вагинално кървене през втория и третия триместър на бременността т.е това са последните месеци от 4 до 9 месец от бременността и то се определя като опасно. Това кървене е различно от първите 3 месеца на бременността. Всяко кръвотечение по време на втория и третия триместър е анормално и се смята за изключително опасно за плода и майката.

Кървене при бременност през последния трети триместър на бременността – 7, 8 и 9 месец
Кървене след 28–ма седмица на бременността /7 месец от бременността/ е истински спешен случай. Кървенето може да варира от много леко до изключително силно, като може да бъде придружено от болки в корема. Кървене по време на бременност след 28–ма седмица се случва на около 4% от всички бременни.

Ето и няколко вида кървене през този етап на бременността:
Плацента превия. Когато шийката на матката започне да се скъсява, отваря или разширява, от кръвоносните съдове започва кървене.
– Руптура на матката. Това е състояние, при което бременната жена получава разкритие, преди да е дошъл моментът на раждането и бебето може да бъде изтървано. В такива случай до раждането се зашива родивия канал, а самото раждане става чрез секцио.
Отлепване на плацентата. Когато плацентата се отлепи от стените на матката, също може да се получи кървене. За отлепянето на плацентата е виновно високото кръвно налягане, прекомерна употреба на кафе и цигари, травма в корема, предизвикана от удар. Ако в предишна бременност е имало отлепване на плацентата, много е вероятно да се случи и в следващата. Така, че информирайте гинеколога за всяко нещо, което ви притеснява и проблемите биха могли да се решат навреме.

Тъй като вагиналното кървене по време на бременност може да бъде от леко до обилно, но преди всичко е опасно. Затова всяка жена задължително трябва да се обади на своя лекар при най – малкото зацапване и първи признаци на кървене при бременност.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Мейоза

Previous article

Аменорея (Липса на Менструация)

Next article