Бременност

Кървене при Бременност

Обновена: 05-08-2016

леко или обилно кървене по време на бревменност Кървенето при бременност може да е елементарно, но е възможно да има и по–сериозни последствия. Кървенето може да се появи по всяко време на бременността, но най– застрашаващо е в началото на бременността през първия месец и края на бременността през последния триместър. То може да е от леко кървене до много обилно.

Кървене при бременност през първия триместър – 1, 2 и 3 месец
През първият триместър на бременността вагиналното течение може да варира от светло зацапване до кръвоизлив със съсиреци. Вагиналното кръвотечение по време на ранна бременност е често срещан проблем в началото на бременността. То се проявява при около 20 до 30% от всички бременностти.

Това явление може да има различни причини и да бъде от леко до по силно или дори обилно, но най–важните причини са:
Спонтанен аборт. Ако кървенето е силно, ярко  червено, предизвикващо спазми, то веднага посетете лекар, защото е възможно да направите спонтанен аборт. Въпреки, че не винаги подобно кървене по време на бременност е признак на аборт, най–добре се консултирайте с гинеколог.
– Кървене при имплантиране на яйцеклетката. Възможно е да има леко зацапване в период, в който яйцеклетката се имплантира в матката. Обикновено това зацапване минава само, не е силно и на цвят е розово– кафеникаво.
– Ембрионална недостатъчност или т.нар. кухо яйце. Възможно е да получите леко кървене, ако имате ембрионална недостатъчност или т.нар. вътрематочна бременност. Това се установява с ултразвук. В този случай кървенето по време на бременност е предизвикано от ненормалното положение на плода.
Извънматочна бременност. Когато ембрионът започва да се развива не в матката, а в тръбите й бременността се нарича извънматочна. При това състояние кървенето при бременност е опасно, защото растящата яйцеклетка расте и с течение на времето може да предизвика живото застрашаващо разкъсване на фолопиевите тръби. Обикновено кървенето при извънматочна бременност се появява между 8 и 10 гестационна седмица.
– Лъжлива /моларна/ бременност. Това състояние се получава, когато си направите тест за бременност, той е положителен, но при преглед на ултразвук се оказва, че във вас няма ембрион, а доброкачествено или злокачествено образувание. Но не се притеснявайте, подобно състояние не е животозастрашаващо. В начална фаза се лекува оперативно.
– Травма. Възможно е при падане да се получи кървене при бременност. В повечето случаи при преглед на ултразвук може да се види малък хематом, който предизвиква кървенето. В тези случаи се налага болнично лечение. След приемане на съответните медикаменти, кървенето отминава. Обикновено изчезва в рамките на няколко дни.

Всяко вагинално кървене през втория и третия триместър на бременността т.е това са последните месеци от 4 до 9 месец от бременността и то се определя като опасно. Това кървене е различно от първите 3 месеца на бременността. Всяко кръвотечение по време на втория и третия триместър е анормално и се смята за изключително опасно за плода и майката.

Кървене при бременност през последния трети триместър на бременността – 7, 8 и 9 месец
Кървене след 28–ма седмица на бременността /7 месец от бременността/ е истински спешен случай. Кървенето може да варира от много леко до изключително силно, като може да бъде придружено от болки в корема. Кървене по време на бременност след 28–ма седмица се случва на около 4% от всички бременни.

Ето и няколко вида кървене през този етап на бременността:
Плацента превия. Когато шийката на матката започне да се скъсява, отваря или разширява, от кръвоносните съдове започва кървене.
– Руптура на матката. Това е състояние, при което бременната жена получава разкритие, преди да е дошъл моментът на раждането и бебето може да бъде изтървано. В такива случай до раждането се зашива родивия канал, а самото раждане става чрез секцио.
Отлепване на плацентата. Когато плацентата се отлепи от стените на матката, също може да се получи кървене. За отлепянето на плацентата е виновно високото кръвно налягане, прекомерна употреба на кафе и цигари, травма в корема, предизвикана от удар. Ако в предишна бременност е имало отлепване на плацентата, много е вероятно да се случи и в следващата. Така, че информирайте гинеколога за всяко нещо, което ви притеснява и проблемите биха могли да се решат навреме.

Тъй като вагиналното кървене по време на бременност може да бъде от леко до обилно, но преди всичко е опасно. Затова всяка жена задължително трябва да се обади на своя лекар при най – малкото зацапване и първи признаци на кървене при бременност.

Аменорея (Липса на Менструация)

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.