Здраве

Възпаление на Женските Полови Органи

Обновена: 04-01-2020

Възпалителните процеси на женските половите органи са най–често срещаните гинекологични заболявания. Проникналата отвън инфекция предизвиква възпалителни процеси, чиито възбуди­тели могат да бъдат различни микроорганизми — стрепто­коки, стафилококи, гонококи и др. Инфекцията на женските полови органи може да проникне до половите органи по различни начини: при лоша по­лова хигиена, при манипулации за предизвикване на аборт (най–често криминален), при гинекологични изследвания, раждане и др. Понякога инфекцията може да достигне женските половите органи и по други пътища при наличност на възпалителни огнища в други части на организма — сливици, зъби, бели дробове и др. Възпалителният процес може да възникне в различните части на половия апарат — влагалището, маточна шийка, маточна кухина, тръби, коремна кухина. Самото възпаление на женската полова система може да обхване и целия полов апарат на жената.

Видове възпаление на женските полови органи:
Възпаление на външните полови органи и входа на влага­лището (вулва). Това заболяване се среща най–често при възрастни жени и малки деца, обикновено при лошо поддър­жана интимна хигиена и др. В изброените случаи се получава зачервяване, оток, сърбеж и парене при уриниране. Лекува се с външни промивки с дезинфекционни разтвори, като лайка или преварена йодова вода (една чаена лъжичка йодов разтвор в един литър преварена вода).

Възпаление на влагалището (колпит). Изразява се със зачервяване на влагалището, обилен секрет, тежест и болки ниско в корема. Много разпространено е напоследък възпаление­то, предизвикано от трихомонас (вид микроорганизъм). При него течението е обилно, пенесто и жълтозелено. Заразяването става най–вече при къпане във вана, басейн, при общо ползване на замърсени кърпи и най–вече чрез полово сношение. Признаците при възпаление на влагалището са парене, сърбеж, неприятно чувство за постоянно подмокряне, тъпи болки ниско в корема. Това течение изисква упорито и продължително лечение под ръководството на лекар.

Възпаление на лигавицата на маточната шийка. При това възпаление болната се оплаква от болки ниско в корема и от обилно слузесто – гнойно течение. То често води до образуване на ранички (ерозии) на шийката с яркочервен цвят, различни по форма и размери. При наличност на такива оплаквания трябва да се потърси помощта на лекаря.

Възпаление на лигавицата на маточната кухина. Инфекцията в този случай прониква през влагалището и маточната шийка. Признаците са болки ниско в корема, неправилни мен­струации, кръвотечение и бяло течение, придружени с нарушено общо състояние и температура. Този тип възпаления на женската полова система се лекува от лекар специалист.

Възпаление на придатъците на матката (тръби и яйчници). Това заболяване най–често е резултат от проникване на инфекция от матката. Съпровожда се от лошо общо състояние, висока температура, болки ниско в корема и повече встрани, болки ниско в кръста и често кръвотечение. Необходимо е своевременно да се потърси лекарска помощ при подобно възпаление на женските полови органи.

Перитонитът е възпаление на коремницата в резултат на инфекция, проникнала в коремната кухина. Инфекцията може да се ограничи само в малкия таз (пелвеоперитонит) или да се разпространи в цялата коремна кухина (общ перитонит). В тия случаи заболяването се дължи на тежка инфекция, дошла в резултат на вътрематочни манипулации или аборт в извън болнично заведение. Протича при общо тежко състояние, болки ниско в корема, висока температура, сух обложен език, повръщане. Коремът често бива подут и силно болезнен. При такова тежко състояние трябва веднага да се търси лекар и болната да бъде настанена в болница.

Трипер на женските полови органи. Заразата най–често прониква чрез полово сношение със заразен от трипер мъж. По – рядко заразяването става по извън полов начин. Болната се оплаква от често уриниране, парене, обилно течение, гной. Ако не се проведе лечение, след 2—4 седмици острите възпали­телни явления стихват, но оздравяване не настъпва. Жената може да заразява други лица. Ако не се проведе лечение, три– перната инфекция прониква в по–горните отдели на женският полов апарат — в матката, а оттам и в тръбите. Ако инфекцията проникне в коремната кухина, развива се перитонит. Когато острите явления затихнат, в малкия таз се образуват много сраствания. Постоянните болки в корема остават, болната не се чувства добре, настъпват менструални смущения и най–често безплодие. Затова заболяването трябва своевременно да се лекува. При такъв вид възпаление на женските полови органи,  се налага да бъдат изследвани и другите членове на семейството.

При налично възпаление на женските полови органи не предприемайте самолечение, преди каквото и да направите се консултирайте с лекар специалист.

Аменорея (Липса на Менструация)

Предишна публикация

Грижа за Кожата при Бременност

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Здраве

синдром на гилен баре

Синдром на Гилен Баре

Какво е синдром на Гилен Баре Синдромът на Гилен-Баре е доста сериозно, но за щастие рядко автоимунно ...
Здраве
витамин б12

Витамин Б12

Знаете ли дали имате необходимото количество витамин Б12 в организма си? Чрез едно кръвно изследване, може да ...
Здраве
болезнено уриниране

Болезнено уриниране

Определени състояния, засягащи пикочния мехур или близките органи около него, може да причинят болезнено уриниране. Лекарите назовават ...
Здраве