Здраве

Възпаление на Женските Полови Органи

Обновена: 16-08-2018

Възпалителните процеси на женските половите органи са най–често срещаните гинекологични заболявания. Проникналата отвън инфекция предизвиква възпалителни процеси, чиито възбуди­тели могат да бъдат различни микроорганизми — стрепто­коки, стафилококи, гонококи и др. Инфекцията на женските полови органи може да проникне до половите органи по различни начини: при лоша по­лова хигиена, при манипулации за предизвикване на аборт (най–често криминален), при гинекологични изследвания, раждане и др. Понякога инфекцията може да достигне женските половите органи и по други пътища при наличност на възпалителни огнища в други части на организма — сливици, зъби, бели дробове и др. Възпалителният процес може да възникне в различните части на половия апарат — влагалището, маточна шийка, маточна кухина, тръби, коремна кухина. Самото възпаление на женската полова система може да обхване и целия полов апарат на жената.

Видове възпаление на женските полови органи:
Възпаление на външните полови органи и входа на влага­лището (вулвата). Това заболяване се среща най–често при възрастни жени и малки деца, обикновено при лошо поддър­жана интимна хигиена и др. В изброените случаи се получава зачервяване, оток, сърбеж и парене при уриниране. Лекува се с външни промивки с дезинфекционни разтвори, като лайка или преварена йодова вода (една чаена лъжичка йодов разтвор в един литър преварена вода).

Възпаление на влагалището (колпит). Изразява се със зачервяване на влагалището, обилен секрет, тежест и болки ниско в корема. Много разпространено е напоследък възпаление­то, предизвикано от трихомонас (вид микроорганизъм). При него течението е обилно, пенесто и жълтозелено. Заразяването става най–вече при къпане във вана, басейн, при общо ползване на замърсени кърпи и най–вече чрез полово сношение. Признаците при възпаление на влагалището са парене, сърбеж, неприятно чувство за постоянно подмокряне, тъпи болки ниско в корема. Това течение изисква упорито и продължително лечение под ръководството на лекар.

Възпаление на лигавицата на маточната шийка. При това възпаление болната се оплаква от болки ниско в корема и от обилно слузесто – гнойно течение. То често води до образуване на ранички (ерозии) на шийката с яркочервен цвят, различни по форма и размери. При наличност на такива оплаквания трябва да се потърси помощта на лекаря.

Възпаление на лигавицата на маточната кухина. Инфекцията в този случай прониква през влагалището и маточната шийка. Признаците са болки ниско в корема, неправилни мен­струации, кръвотечение и бяло течение, придружени с нарушено общо състояние и температура. Този тип възпаления на женската полова система се лекува от лекар специалист.

Възпаление на придатъците на матката (тръби и яйчници). Това заболяване най–често е резултат от проникване на инфекция от матката. Съпровожда се от лошо общо състояние, висока температура, болки ниско в корема и повече встрани, болки ниско в кръста и често кръвотечение. Необходимо е своевременно да се потърси лекарска помощ при подобно възпаление на женските полови органи.

Перитонитът е възпаление на коремницата в резултат на инфекция, проникнала в коремната кухина. Инфекцията може да се ограничи само в малкия таз (пелвеоперитонит) или да се разпространи в цялата коремна кухина (общ перитонит). В тия случаи заболяването се дължи на тежка инфекция, дошла в резултат на вътрематочни манипулации или аборт в извън болнично заведение. Протича при общо тежко състояние, болки ниско в корема, висока температура, сух обложен език, повръщане. Коремът често бива подут и силно болезнен. При такова тежко състояние трябва веднага да се търси лекар и болната да бъде настанена в болница.

Трипер на женските полови органи. Заразата най–често про­никва чрез полово сношение със заразен от трипер мъж. По – рядко заразяването става по извън полов начин. Болната се оплаква от често уриниране, парене, обилно течение, гной. Ако не се проведе лечение, след 2—4 седмици острите възпали­телни явления стихват, но оздравяване не настъпва. Жената може да заразява други лица. Ако не се проведе лечение, три– перната инфекция прониква в по–горните отдели на женският полов апарат — в матката, а оттам и в тръбите. Ако инфекцията проникне в коремната кухина, развива се перитонит. Когато острите явления затихнат, в малкия таз се образуват много сраствания. Постоянните болки в корема остават, болната не се чувства добре, настъпват менструални смущения и най–често безплодие. Затова заболяването трябва своевременно да се лекува. При такъв вид възпаление на женските полови органи,  се налага да бъдат изследвани и другите членове на семейството.

Аменорея (Липса на Менструация)

Предишна публикация

Грижа за Кожата при Бременност

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Здраве

ендометрит

Ендометрит

Какво е ендометрит? Буквално терминът ,,ендометрит” се разбира като възпаление на лигавицата на матката. Точно тази лигавица ...
Здраве
вагинален секрет

Вагинален секрет

Вагиналния секрет повдига доста общи въпроси в ума на жените, включително дали той е нормален или не ...
Здраве
упражнения за очи

Упражнения за очи

В продължение на стотици години, хората са популяризирали различни видове упражнения за очи като „естествен“ природен лек ...
Здраве
целулит по корема

Целулит на корема

Целулитът на корема е често срещан и много неприятен естетически и здравословен проблем. Тук ще се опитаме ...
Здраве