Здраве

Хормоните на Щитовидната Жлеза

Обновена: 13-02-2018

В тази статия ще ви запознаем с хормоните на щитовидната жлеза.

Какво е щитовидна жлеза?
Ако не знаете може да прочетете в отделна статия – Щитовидна Жлеза.

Хормоните на Щитовидната Жлеза:
Щитовидната жлеза използва йода от приеманата храна, за да направи два от хормоните си: трийодтиронин (Т3) и тироксин (T4). Тя също така съхранява тези хормони и ги освобождава, когато те са необходими. Хипоталамусът и хипофизната жлеза, които се намират в мозъка оказват помощ за контрол на щитовидната жлеза. В хипоталамуса се освобождава тиротропин–освобождаващ хормон (TRH), който стимулира хипофизната жлеза, която да секретира хормонът, който стимулира щитовидната жлеза–(TSH). Когато хипоталамуса и хипофизата работят нормално, те се активизират, когато:
Хормоните на щитовидната жлеза са с ниски нива, така че те отделят TRH и TSH, което стимулира щитовидната жлеза да прави повече хормони.
Хормоните на щитовидната жлеза са с твърде високи нива, така че те отделят по–малко TRH и TSH, което реално намалява производството на хормоните от щитовидната жлеза.

Заболяване или тумори на хипофизната жлеза може да повлияят негативно на този процес.

хормоните на щитовидната жлеза Хормоните на щитовидната жлеза засягат всяка една клетка и всички един орган на тялото ни. Те:
– Регулират скоростта, с която се изгарят калориите и по този начин засягат процесите на загуба на тегло или наддаване на тегло.
– Може да забавят или ускоряват пулса.
– Може да повишат или намалят телесната температура.
– Влияят на скоростта, с която храната се движи през храносмилателния тракт.
– Контролират начина, по който се развиват мускулите.
– Контролират скоростта, с която умрелите клетки се заменят от нови такива.

Най–честите заболявания, които са свързани с проблеми при производството на хормоните на щитовидната жлеза са:
– Хипотиреоидизъм – или намалено производство на хормони, което води до понижаване на нивата на TSH. Състоянието се коригира с прием на хормони сутрин на гладно и обикновено лечението продължава до края на живота. При това заболяване се следи с периодични ехографии структурата на жлезата и дали тя има възли и възпалителен процес. Често от това състояние възниква и автоимунното заболяване Тиреоидит на Хашимото, което се отличава с повишаване на антителата МАТ и ТАТ и е доста неприятно предвид възможността за влошаване на качеството на живота. Признаците на Хипотиреоидизъм са затлъстяване, умора, влошено зрение, интензивен косопад, обилно изпотяване, гневни изблици. Прочетете цялата статия Хипотиреоидизъм.
– Хипертиреодизъм – или увеличено производство на хормони, което води до понижаване на нивата на TSH поради дефицит на йод. Състоянието се коригира обикновено с хапчета или с отстраняване на част или цялата жлеза. Следствие от него е Базедовата болест, характеризираща се с осезаемо изпъкване на очите и с нарастване на областта на шията. Признаците на хипертиреодизъм са рязко отслабване, превъзбуденост, тахикардия, намаляване на мускулните и сухожилните рефлекси.

Ако се съмнявате, че имате някакъв проблем, се обърнете към специалист ендокринолог за прецизиране на състоянието ви и за вземане на навременни мерки за коригиране на проблема и неприятните последици от него.

Как да се Предпазим от Нежелана Бременност

Предишна публикация

Възглавница за Бебе

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Здраве

синдром на гилен баре

Синдром на Гилен Баре

Какво е синдром на Гилен Баре Синдромът на Гилен-Баре е доста сериозно, но за щастие рядко автоимунно ...
Здраве
витамин б12

Витамин Б12

Знаете ли дали имате необходимото количество витамин Б12 в организма си? Чрез едно кръвно изследване, може да ...
Здраве
болезнено уриниране

Болезнено уриниране

Определени състояния, засягащи пикочния мехур или близките органи около него, може да причинят болезнено уриниране. Лекарите назовават ...
Здраве