Хормоните на Щитовидната Жлеза

В тази статия ще ви запознаем с хормоните на щитовидната жлеза.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Какво е щитовидна жлеза?
Ако не знаете може да прочетете в отделна статия – Щитовидна Жлеза.

Хормоните на Щитовидната Жлеза:
Щитовидната жлеза използва йода от приеманата храна, за да направи два от хормоните си: трийодтиронин (Т3) и тироксин (T4). Тя също така съхранява тези хормони и ги освобождава, когато те са необходими. Хипоталамусът и хипофизната жлеза, които се намират в мозъка оказват помощ за контрол на щитовидната жлеза. В хипоталамуса се освобождава тиротропин–освобождаващ хормон (TRH), който стимулира хипофизната жлеза, която да секретира хормонът, който стимулира щитовидната жлеза–(TSH). Когато хипоталамуса и хипофизата работят нормално, те се активизират, когато:
Хормоните на щитовидната жлеза са с ниски нива, така че те отделят TRH и TSH, което стимулира щитовидната жлеза да прави повече хормони.
Хормоните на щитовидната жлеза са с твърде високи нива, така че те отделят по–малко TRH и TSH, което реално намалява производството на хормоните от щитовидната жлеза.

Заболяване или тумори на хипофизната жлеза може да повлияят негативно на този процес.

хормоните на щитовидната жлеза

Хормоните на щитовидната жлеза засягат всяка една клетка и всички един орган на тялото ни. Те:
– Регулират скоростта, с която се изгарят калориите и по този начин засягат процесите на загуба на тегло или наддаване на тегло.
– Може да забавят или ускоряват пулса.
– Може да повишат или намалят телесната температура.
– Влияят на скоростта, с която храната се движи през храносмилателния тракт.
– Контролират начина, по който се развиват мускулите.
– Контролират скоростта, с която умрелите клетки се заменят от нови такива.

Най–честите заболявания, които са свързани с проблеми при производството на хормоните на щитовидната жлеза са:
– Хипотиреоидизъм – или намалено производство на хормони, което води до понижаване на нивата на TSH. Състоянието се коригира с прием на хормони сутрин на гладно и обикновено лечението продължава до края на живота. При това заболяване се следи с периодични ехографии структурата на жлезата и дали тя има възли и възпалителен процес. Често от това състояние възниква и автоимунното заболяване Тиреоидит на Хашимото, което се отличава с повишаване на антителата МАТ и ТАТ и е доста неприятно предвид възможността за влошаване на качеството на живота. Признаците на Хипотиреоидизъм са затлъстяване, умора, влошено зрение, интензивен косопад, обилно изпотяване, гневни изблици. Прочетете цялата статия Хипотиреоидизъм.
– Хипертиреодизъм – или увеличено производство на хормони, което води до понижаване на нивата на TSH поради дефицит на йод. Състоянието се коригира обикновено с хапчета или с отстраняване на част или цялата жлеза. Следствие от него е Базедовата болест, характеризираща се с осезаемо изпъкване на очите и с нарастване на областта на шията. Признаците на хипертиреодизъм са рязко отслабване, превъзбуденост, тахикардия, намаляване на мускулните и сухожилните рефлекси.

Ако се съмнявате, че имате някакъв проблем, се обърнете към специалист ендокринолог за прецизиране на състоянието ви и за вземане на навременни мерки за коригиране на проблема и неприятните последици от него.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация