Възглавница за Бебе

Какво представлява възглавницата за бебе?
Възглавниците за новородени и малки бебета в повечето случаи се продават като средство, което ще ви помогне за предотвратите т.нар синдром на „плоската глава“. Те също се отличават със специална форма и показатели на изработка, така че да бъдат безопасни за употреба в детските креватчета.

От каква възраст може да се използва бебешка възглавница?
Здравните специалисти казват, че не трябва да използвате възглавница за бебе преди то да е навършило една година.

възглавница за бебе

Защо не се препоръчва да се използва възглавница при новородено?
Това се налага от съображения за безопасност – педиатрите казват, че възглавниците носят голям риск от задушаване. Вместо това се препоръчва ползването на бебешки спален чувал. За да имат безопасен сън, бебетата през първата година, се нуждаят само от качествен матрак в добро състояние и здраво закрепени опънати чаршафи или одеяла. Всички експерти заключават, че предметите като играчки или обиколници или възглавници могат да увеличат риска от злополука. Възглавниците може да доведат до потенциално задушаване и повишаване на количеството на топлина, което може да доведе до прегряване – рисков фактор, свързан със синдрома на внезапната детска смърт. Като цяло се счита за безопасно да се използват възглавници след навършване на 12 месечна възраст.

Какво трябва да направя, ако сте притеснени от синдрома на плоската глава?
Както споменахме много от родителите се интересуват от използването на възглавници за бебе за предотвратяване на плоска глава и много компании поставят в основата на маркетинговата си стратегия точно това. Важно е да кажем на родителите, че е съвсем нормално за бебета да имат леко плоска глава, когато спят по гръб и в по–голямата част от случаите това се променя от само себе си в рамките на няколко седмици или месеци след раждането.

Родителите, които решат все пак да ползват бебешка възглавница преди навършване на годинка на бебето – трябва много внимателно и умело да направят своя избор и да закупят възглавница за бебе, която е анатомично оформена и използване на високотехнологични тъкани, така че главата на бебето да бъде равномерно и ефективно разположена на нея. Покритието, което може да компрометира дишането – трябва да е такова, че да позволява на въздуха да минава лесно и да се предотврати възможността от задушаване. Възглавницата също така трябва да гарантира равномерно поддържане на температурата по всяко време около главата на бебето.

Какво можете да направите, за да се предотвратите плоската глава при вашето бебе?
Струва си да се припомни, че синдромът на плоската глава е учудващо често срещано състояние, което засяга 16 на всеки 1 000 бебета. Според здравните експерти – родителите могат да намалят синдрома на плоската глава чрез:
– Ограничавайте времето, в което вашето бебе лежи по гръб, когато то е будно.
– Поставяйте бебето си в различни позиции, особено ако то изглежда, че предпочита да държи главата си на една определена страна.
– Променяйте начина, по който бебето се намира в леглото си всяка седмица, това насърчава бебето да се оглежда, а след това да започне да завърта главата си в различни позиции.
– Когато сте навън  – в количката също често променяйте позицията на бебето.
– Слагайте бебето си ежедневно за увеличаващи се интервали от време по корем, за да заякнат гръбначните му мускули и тези на врата му.
– Бебета искат да се оглеждат постоянно около тях, така че е добра идея да променяте  постоянно нещата в стаята, така че те да са изкушени да се оглеждат и завъртат в различни посоки.
– Уверете се, ако кърмите, че също променяте страните редовно, така че вашето бебе да използва различни мускулни групи.
– Не позволявайте на вашето бебе да стои твърде дълго в столче за кола, тъй като това може да доведе до развитие на проблеми с развитието на формата на главата в началото след раждането.
– Ако слагане бебето да спи леко на една страна, може да му подпрете една възглавница за бебе от другата и това да го редувате за да предотвратите изкривяване на черепа.

Не се паникьосвайте, ако бебето ви развие плоска глава –  консултирайте се с педиатър дали е нужно някакво навременно лечение, но много често проблемът си отива от само себе си.  Ако плоскоглавието на бебето ви е в по–тежка форма, ви препоръчваме незабавно да потърсите съвет от здравен специалист.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):