Щитовидна Жлеза и Забременяване

Има ли връзка между щитовидна жлеза и забременяването?
Загрижени ли сте за това как щитовидната ви жлеза влияние върху вашата плодовитост и възможност за забременяване?

Решаването на проблемите с щитовидната жлеза още преди зачеването е по-важно, отколкото си мислите! Щитовидната жлеза е много важна жлеза за плодовитостта. Хормоналният дисбаланс може да възпрепятства зачеването и да се дължи на проблеми с щитовидната жлеза. Проблемите на щитовидната жлеза може да повлияят на плодовитостта, така че е важно да се знае как щитовидната функционира.

Щитовидната жлеза е малка и наподобява очертанията на пеперуда. Тя се намира точно под ларинкса в долната част на шията. Целта на щитовидната жлеза е да се взима йод от храните, които консумираме и да го превръща в хормоните на щитовидната жлеза: тироксин (T4) и трийодтиронин (T3). Клетката на щитовидната жлеза са единствените клетки в тялото, които могат да абсорбират йод. Щитовидната жлеза съчетава йода и амино киселината тирозин, за да направи Т4 и T3. Т4 и T3 –  веднъж освободени в кръвния поток, контролират на метаболизма ни. Щитовидната жлеза е също така отговорна и за правилния растеж, развитие и регенерация на тялото. Тя е изключително  важна за развитието на централната нервна система. Метаболизмът на всяка една клетка в тялото ни зависи от хормоните на щитовидната жлеза. Щитовидната жлеза произвежда около 80% T4 и 20% T3.

Щитовидната жлеза се контролира от хипофизната жлеза. Хипофизната жлеза се контролира от хипоталамуса. Когато хормони на щитовидната жлеза спаднат до твърде ниски нива, хипофизната жлеза освобождава стимулиращ хормон (TSH). Освобождаването на TSH стимулира щитовидната жлеза да освободи повече T3 и Т4. Хипоталамусът стимулира хипофизната жлеза да освобождава TSH чрез хормон TRH. Стана много сложно с тази терминология, но няма как да я избегнем!

щитовидна жлеза и забременяване

Заболяванията на щитовидната жлеза и плодовитостта:
Независимо дали подозирате проблем с щитовидната жлеза или знаете вече, че имате проблем с нея, има някои важни симптоми, свързани с плодовитостта. Ако подозирате проблеми с щитовидната жлеза е изключително важно да го обсъдите с вашия лекар.

1. Хипотиреоидизъм: Заболяване, при която се получава недостиг в производството на хормони на щитовидната жлеза. То най-често се причинява от възпаление на щитовидната жлеза, наречен Хашимото. Плодовитостта е засегната от заболяването и проявява следните признаци и симптоми при жените:
– Загуба на либидо
– Аменорея – липса на менструален период

Симптоми при мъжете:
– Необичайно уголемяване на млечните жлези при мъжете
– Феминизация
– Загуба на либидо

Нелекуван или лошо третирани хипотиреоидизмът може да предизвика сериозни усложнения за бременността, както за майката, така и за бебето. Усложнения за майката:
– Анемия (недостиг на желязо)
– Аборт
– Прееклампсия
– Плацентарно отлепване
– Следродилен кръвоизлив

Усложнения за бебето:
– Преждевременно раждане
– Ниско тегло при раждане
– Проблеми с щитовидната жлеза
– Мъртвородено дете
– Вродени дефекти

2. Хипертиреоидизъм: Това е състояние когато щитовидната жлеза произвежда прекалено голямо количество от хормоните на щитовидната жлеза. Това често се случва, когато има недостиг на йод. Хипертиреоидизъм се случва по-често при жените, отколкото при мъжете.
Признаци и симптоми на проблеми с плодовитостта при  хипертиреоидизъм при жените:
– Женски стерилитет
– Всякакъв тип проблеми с менструалния цикъл
– Галакторея (поток на млякото при липса на бременност или раждане)
– Ниска базална телесна температура

За мъже, не много чести признаци, които показват, засягане на плодовитостта:
– Намалено либидо при мъжете
– Необичайно уголемяване на млечните жлези при мъжете

3. Хашимото: Това заболяване на щитовидната жлеза е хронично автоимунно разстройство. Щитовидната жлеза е унищожена от антитела чрез имунна реакция. Тъй като щитовидната жлеза е нападната, функцията й намалява, все по-малко и по-малко хормони на щитовидната жлеза се освобождават, което води до хипотиреоидизъм. Основният проблем с плодовитостта при Хашимото безплодието. Хашимото е 7 пъти по-често срещано при жените, отколкото при мъжете. Лекарите все още не знаят защо автоимунни заболявания се отключват.

Какво най-често е лечението при проблеми с щитовидната жлеза?
Функцията на щитовидната жлеза трябва да се контролира преди да забременеете! Важно е да предприемете лечение на проблемите с щитовидната жлеза веднага, ако сте решили да имате бебе. Жените с нелекувани или пренебрегвани проблеми с щитовидната жлеза може да повлияят на растежа на бебето и дори развитието на мозъка му. Нелекуваните проблеми на щитовидната жлеза може също да доведат до безплодие, спонтанен аборт или бебе, родено с вродени дефекти. Важно е да се видите с лекар за проблемите на щитовидната жлеза. Направете план с  вашия лекар. Ако желаете природни методи за лечение, е важно да говорите с вашия лекар, за да видите дали това е възможност за вас. По-долу сме изброили някои начини за допълване и подкрепа на правилната функция на щитовидната жлеза. Ако се интересувате от някой от тях, говорете с вашия лекар за възможността за добавянето му към вашия здравен план. Ако вече приемате лекарства и се чудите дали някой от тези добавки са безопасни за употреба, моля говорете с вашия лекар, преди да ги използвате.

 • Богати на йод хранителни източници: Диета, богата на храни с разнообразни вещества винаги трябва да бъде първият начин за подкрепа на цялостното здраве, включително и здравето на щитовидната жлеза. Лошата диета и хранителните дефицит са един от най-важните причини за проблеми с щитовидната жлеза. Изберете органични храни, когато е възможно, тъй като щитовидната жлеза е много чувствителна към токсините на околната среда. Твърде много йод също може да причини гуша, така че не трябва да прекалявате. Важно е да се получи балансирано количество йод в диетата:
  – Сурова червена боровинка
  – Пълномаслено обезмаслено кисело мляко
  – Ягоди
  – Бразилски и обикновен орех
  – Червено цвекло
  – Лук
  – Мед
  – Сини сливи
  – Морски водорасли
 • Допълнителна подкрепа за щитовидната жлеза: Има основни хранителни вещества в подкрепа на щитовидната жлеза включително витамини, минерали и билки. Хормоните на щитовидната жлеза са направени от йод и тирозин:
  – Цинк
  – Избрани витамини от група Б
  – Мед
  – Селен
  – Ашваганда и Родиола са две ключови билки, които могат да подкрепят щитовидната жлеза, както и останалата част от ендокринната система.
  – Тулси
 • Водорасли за защита и изцеление на щитовидната жлеза: Щитовидната жлеза е много чувствителна към бедната диета и токсини от околната среда. Той играе ключова роля в метаболизма на тялото ни. Хипотиреоидизмът, свързани с недостиг на йод, може да бъде лекуван с прости йодни добавка. Един силен източник на йод са водораслите. Внимавайте за предозиране, консултирайте се с натуропат обаче.
 • Намаляване на стреса, подкрепа на надбъбречните жлези: Стресът играе огромна роля във функцията на щитовидната жлеза. Ние живеем във време, когато има повече хроничен стрес от всякога. Нашите надбъбречните жлези могат да се справят с остри стресови ситуации без проблем, но те не могат да се справят с хроничния стрес. Хроничният стрес смазва нашите надбъбречни жлези. Когато нашите надбъбречните жлези са подложени на прекалено много стрес поставени – тялото ни бива поставено в състояние на катаболизъм. Катаболизмът е разпадането на телата ни – разрушителен метаболизъм. С течение на времето тялото ще забави функцията на щитовидната жлеза като защитна мярка. С цел лечение на щитовидната жлеза възможно най-ефективно, трябва първо да работите за намаляване на стреса и надбъбречна подкрепа. Надбъбречната умора може да доведе не само до проблеми с щитовидната жлеза, но и с имунната система  като цяло.!

Заболяванията на щитовидната жлеза са нарушения, които не се лекуват и имат точно изразени последици за здравето и качеството на живот. Дългосрочни нелекувани заболявания на щитовидната жлеза значително увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания, остеопороза, рак на репродуктивната система и мултиорганна недостатъчност. Ключът към забременяване и провеждане на успешна бременност в най-доброто здраве, е да се отговори адекватно на проблемите на щитовидната жлеза преди зачеването. Подгответе тялото си днес! Изследвайте и проучете признаците и симптомите на проблемите ви с щитовидната жлеза, за да се определи дали имате заболяване и дали трябва да се лекувате, което важи и за мъжкия партньор. Попитайте вашия лекар за тестване за функцията на щитовидната жлеза, ако сте се опитвали да забременеете в рамките на една година или повече без успех. Не забравяйте да поддържат редовна физическа активност, да поддържате разнообразна хранителна диета, да работите за поддържане на нивата на стреса в адекватни рамки, за да предотвратите проблеми с щитовидната ви жлеза и да постигнете успешно забременяване.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американ