Млечница при Бебетата

Какво е млечница при бебетата?
Млечницата е много често срещана гъбична инфекция в устата на бебетата. Тя причинява неприятно дразнене в и около устата на бебето.

Какви са основните видове симптоми на млечница при бебетата?
Млечницата е наричана още орална кандидоза и тя може да засегне всеки човек, но е най-често срещана при новородените бебета или по точно бебета на възраст под 6 месеца. Бебето с млечница в устната кухина може да има напукани кожа в ъглите на устата или бели петна по устните, езика или вътрешната страна на бузите, които изглеждат като извара, която не може да бъде изтрита с нищо. Някои бебета не могат да се хранят добре или са много раздразнителни, когато сучат, защото устата им се чувства възпалена, но повечето от бебетата с млечница не чувстват никаква болка или дискомфорт.

млечница при бебетата

Какви са видовете причини за появата на млечница при бебето?
Устната млечница се дължи на свръхрастеж на дрожди. Това са вид гъбички, наречени от специалистите Кандида албиканс. Повечето хора, включително кърмачета –  естествено имат кандида в устата и в храносмилателния тракт, което през този период се счита за нормален растеж. Обикновено имунната система на бебето и някои  „добри“ бактерии контролират в норма количеството на тези гъбички в организма. Но, ако имунната система е слаба поради някакво заболяване или лекарства или все още не е напълно развита, както е при бебета, кандидата в храносмилателния тракт на бебето може да прерасне в свръхрастеж и да доведе до инфекция. Свръхрастежът също често причинява обрив в зоната на памперса и вагинални гъбични инфекции. Бебетата могат да имат устна млечница и обрив в зоната на пелените по едно и също време. Кандидозният свръхрастеж също може да се случи, след като на бебето са били дадени антибиотици за бактериална инфекция, защото антибиотиците могат да убият част от  „добрите “ бактерии, които контролират растежа на кандидата. Устната млечница също може да се получи и след употребата на някои стероидни лекарства.

Лечение на млечница при бебета?
Посетете педиатъра на вашето бебе, ако мислите, че то може да има млечница. В някои случаи тя изчезва без медицинско лечение в рамките на 1 или 2 седмици, но лекарят може да предпише противогъбично средство за мазане на устата на вашето бебе. Това лекарство обикновено се прилага по няколко пъти на ден от вътрешната страна на устата и езика с гъба апликатор. В зависимост от възрастта на бебето, лекарят може да предложи добавянето на така полезното кисело мляко с лактобацили към диетата на вашето бебе. Лактобацилите са „добрите“ бактерии, които могат да помогнат да се отървете от гъбичките в устата на детето. Ако бебето е малко за консумация на кисело мляко – може да ви предпишат бебешки пробиотик, имам много видове в аптечната мрежа, за постигане на добър баланс в организма и засилване на естествения имунитет.

Може ли млечницата при бебетата да бъде предотвратена по някакъв начин?
Устната млечница е често срещана инфекция при бебета, но можете да помогнете да се предотврати появата й като:
–        Ако храните бебето с адаптирано мляко или давате кърма чрез изцеждане с помпа и посредством бутилка с биберон, старателно почиствайте бибероните в гореща вода или стерилизатор след всяка употреба. По този начин, ако има зараза по бутилката, бебето ви няма да бъде реинфектирано. Съхранявайте правилно адаптираното мляко или кърмата и приготвените бутилки в хладилник и следете срока на годност, за да се предотвратите развитието на дрожди.
–        Ако кърмите вашето бебе и зърната ви са възпалени, може да имате гъбична инфекция на зърната, която вие и вашето бебе може да си предавате взаимно при хранене и да влезете в един затворен кръг. Говорете с лекар, който може да препоръча използването на противогъбични мехлем за зърната, докато бебето се лекува с противогъбични средства едновременно с вас. Измивайте зърната си с хладка вода преди или след кърмене и поддържайте висока хигиена на гърдите си.

Като цяло появата на млечница при бебетата не е страшно явление, но трябва да спазвате висока семейна хигиена за да я избегнете.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):