Кандидоза

Какво е Кандидоза?
Кандидозата e заболяване причинено поради свръхрастежа на един тип дрожди наречени Кандида албиканс. Тя е вид гъбична инфекция, която засяга области на кожата, гениталиите, гърлото, устата и кръвта. Те обикновено се срещат в малки количества в човешкото тяло, но някои лекарства и здравословни проблеми могат да доведат до растеж на тези дрожди, особено в топлите и влажни области на тялото. Това води до неприятни и понякога опасни симптоми.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Видове кандидоза
Има 4 вида кандидоза според мястото на нейното развитие, а именно:
1. Ако свръхрастежът е в устата или гърлото, тя се нарича орална кандидоза, орофарингеална кандидоза или млечница.
2. Ако засяга областта на гениталиите, се нарича гъбична инфекция. При жените тя може да се нарече вулвовагинална гъбична инфекция.
3. Ако е в областта на гениталиите на пеленаче, се нарича обрив от пелени.
4. Ако инфекцията е в кръвта, тя се казва инвазивна кандидоза или кандидемия.

Симптомите и лечението разбира се зависят от това в коя част на тялото е кандидозата

кандидоза

1. Орална кандидоза (млечница):
Гъбичната инфекция в областта на устата или гърлото се нарича млечница. Здравите възрастни обикновено не развиват млечница. Най–често тя се получава при:
– Бебета
– Възрастни хора
– Пациентите след химиотерапия
– Хората със СПИН или други състояния, които отслабват имунната система

Тя също може да се срещне при хора с диабет или такива, които вземат антибиотици или стероидни лекарства срещу астма.

Най–честите симптоми при орална кандидоза включват:
– Бели петна в устната кухина и по езика
– Зачервяване или дискомфорт в областта на устата
– Възпалено гърло и затруднено преглъщане
– Напукване в ъглите на устата, когато устните ви с отговарят

Важно е да посетите вашия доктор, ако имате млечница. Нелекувана, тя може да зарази вашата кръв, което може да бъде много опасно. Лечението зависи от цялостното ви здравословно състояние, възрастта ви, тежестта на инфекцията. По принцип, ако имате млечница, вашият доктор ще ви даде противогъбични лекарства, за да убие дрождите. Това лекарство може да се нанася в устата, или да се приема като хапче. Ако инфекцията не се повлиява и става опасна за здравето, може да се наложи да ви бъдат предписани по–силни противогъбични средства, дори дадени венозно.

2. Вагинална кандидоза:
Вагиналната кандидоза често се среща при жените. Най–честите симптоми включват:
– Екстремен сърбеж във вагиналната област
– Болезненост и зачервяване във вагиналната област
– Вагинално течение, което изглежда като извара

Мъжете обаче могат да получат също гъбична инфекция. Това е по–вероятно при мъжете, които не са обрязани. Симптомите при мъжете са:
– Червен обрив по пениса
– Сърбеж или парене на върха на пениса

Важно е да лекувате своята вагинална кандидоза, понеже инфекцията може да премине и към сексуалния ви партньор. Има няколко вида лечение на гъбичните инфекции. Те могат да бъдат прилагани еднакво добре както при мъжете, така и при жени. Единият вариант е да се нанася крем по пениса или влагалището или да се пъхат вагинални свещичка  във вътрешността на вагината. Друг вариант е да пиете орални антимикотични средства.  Винаги се уверете, че са ви поставили правилно диагнозата преди да се опитате да се лекувате сами у дома. Ако инфекцията продължава или се връща често, може да се наложи да пиете противогъбични лекарства всеки ден за 10 до 14 дни, а след това веднъж седмично за 6 месеца.

Ако имате чести прояви на кандидоза, вашият лекар може да се наложи да разследва по–подробно каква е причината. Лекарят може да предложи прием на пробиотици за предотвратяване на бъдещи инфекции. Пробиотиците са ,,добри” бактерии, подобни на тези, които се срещат естествено в червата. Те могат да бъдат набавяни чрез хранители добавки, кисели млека и някои други храни като ферментирали туршии и кисело зеле.

3. Обрив от пелени:
Някои, но не всички обриви от памперсите, могат да бъдат причинени от кандидоза. Бебета с гъбички под памперса може да имат:
– Тъмно червени петна по кожата в областта на пелената, особено в гънките на кожата близо до бедрата.
– Ужасяващ сърбеж.
– Истеричен плач .

Свържете се с вашия педиатър, ако бебето ви има обрив в областта на пелените, който се влошава или не се повлиява от нищо. Важно е да разберете какво причинява този обрив. Ако се установи че това е кандидоза, лекарят ще препоръча противогъбични лекарства за успокояване на възпалението на раздразнена кожа. Тези лекарства ще бъдат под формата на крем, маз или прахообразна форма. Не използвайте никакви продукти, преди да говорите с педиатъра на детето.

4. Инвазивна гнойна инфекция:
Ако кандидата попадне в кръвта, тя може да се разпространи към други части на тялото. Този тип инфекция се нарича кандидемия. Кандидозата може да премине под формата на кандидемия ако имате слаба имунна система и гъбичната инфекция остане нелекувана. Или може да възникне, ако сте в контакт с медицинско оборудване, замърсено с гъбичките. Симптомите на инвазивната гнойна инфекция могат да бъдат неясни и да зависят от това коя част на тялото е засегната. Общите симптоми включват повишена температура и втрисане, които продължават и след като сте приемали антибиотици. Този тип на инфекцията по–често се наблюдава при хора, които са или са били в болницата. Тя е водеща причина за кръвни инфекции и смърт при хоспитализирани пациенти. При вас е по–вероятно да се развие този вид инфекция, ако:
– сте били в интензивно отделение
– сте имали скорошна операция
– имате катетър
– имате отслабена имунна система

Родените бебета с поднормено тегло също са с по–висок риск от този тип инфекция.

Инвазивната кандидоза не трябва да се подценява, защото тя е много сериозно състояние, което изисква навременно лечение. Ще ви бъдат дадени противогъбични лекарства през устата или чрез инжекции за няколко седмици, след което ще бъдете под често медицинско наблюдение. Трябва да се допитвате до лекар, ако мислите, че имате кандидоза за навременно й лечение.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).