Речник

Триглицериди

Обновена: 17-10-2018

Защо триглицеридите имат толкова  важно значение?
Триглицеридите са важна мярка за здравето на сърцето. Ако държите под око кръвното си налягане и нивата на холестерола, има и още нещо, което може да се наложи да следите – вашите триглицериди. Високото ниво на триглицеридите в кръвта, може да доведе до увеличаване на риска от развитие на сърдечно заболяване. Избор за един правилен начин на живот, които насърчава цялостното поддържане на добро здраве, може да спомогне за намаляване на триглицеридите също.

Какво представляват триглицеридите?
Триглицеридите са разновидност на мазнините (липиди), които лесно се откриват в кръвта чрез най-обикновен кръвен тест. По просто казано, когато се храните, вашето тяло превръща всички калории, които не е необходимо да се използват веднага, в триглицериди. Триглицеридите като разновидност на мазнините разбира се, се съхраняват в мастните клетки. На по-късен етап ако е необходимо хормоните съобщават на триглицеридите, че е необходима енергия между храненията. Ако повече от редовно се храните с повече калории, отколкото изгаряте, особено „празни“ калории като въглехидрати и мазнини, то най-вероятно ще имате повишени триглицериди. Или това се нарича хипертриглицеридемия.

триглицериди Какво е нормалното ниво на триглицеридите в кръвта?
Един обикновен кръвен тест може да даде данни дали вашите триглицериди попадат в един здравословен диапазон.

  • Нормално количество — по-малко от 150 милиграма на децилитър (mg/DL) или по-малко от 1,7 милимола на литър (mmol/L)
  • Висока на границата — от 150 до 199 mg/DL (1,8 до 2,2 mmol/L)
  • Високо количество — 200 до 499 mg/DL (2.3 до 5,6 mmol/L)
  • Много високо — 500 мг/дл или повече (5,7 mmol/L или повече)

Вашият доктор обикновено провери за високи триглицериди като част от проверките на нивата на холестерола (понякога се нарича липиден панел или липиден профил). Ако вашия доктор ви назначи кръвни изследвания, то най-вероятно триглицеридите ще присъстват в тях, като част от различните проверките на нивата на холестерола (понякога се нарича липиден панел или липиден профил).

Каква е разликата между триглицериди и холестерол?
Триглицеридите са липиди и холестерола е вид липиди и двете циркулират в кръвта, но…. Както казахме в триглицеридите се съхраняват неизползваните калории и предоставят на тялото така важната енергия, а холестеролът се използва за изграждане на нови клетки в организма и някои видове хормони. И холестерола и триглицеридите не се разтварят в кръвния поток, а циркулират в него с помощници като протеини, които транспортират липидите така наречените липопротеините.

Опасни ли са високите нива на триглицеридите?
Въпреки че не е ясно как – високите триглицериди могат да допринесат за втвърдяване на артериите или за сгъстяване на стените на артериите (атеросклероза), което от своя страна увеличава риска от инсулт, сърдечен удар и сърдечно-съдови заболявания. Изключително високи триглицериди — например нива над 1000 мг/дл (11,29 mmol/L) също могат да причинят остър панкреатит.

Високите триглицериди често са знак на други проблеми, които увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания и инсулт включително затлъстяване и метаболитен синдром, твърде много мазнини около талията, високо кръвно налягане, висока кръвна захар и абнормни нива на холестерол. Понякога високи триглицериди са знак за лошо контролиран диабет тип 2, ниски нива на хормони на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм), чернодробно или бъбречно заболяване или редки генетични заболявания, които влияят върху начина, по който тялото ви превръща мазнините в енергия. Високите триглицериди също може да бъдат страничен ефект от приема на лекарства като бета блокери, противозачатъчни хапчета, диуретици или стероиди.

Как да намаля нивата на триглицеридите?
Здравословен начин на живот разбира се е от ключово значение:
Отслабнете. Ако сте с наднормено тегло – загуба на 5 до 10 килограма може да спомогне за намаляване на триглицеридите. Мотивирайте себе си като се съсредоточите върху ползите от загубата на тегло като повече енергия и подобряване на здравето.
Намаляване на калорийния прием. Не забравяйте, че допълнителните калории се превръщат в триглицериди и се съхраняват като мазнини. Намаляването на калориите ще намали триглицеридите.
Избягвайте сладки и рафинирани храни. Обикновено въглехидратите като захар и храни, приготвени с бяло брашно, може да увеличат нивото на триглицеридите.
Изберете здравословни мазнини като мас, зехтин, забравете за хидрогенираните мазнини.
Ограничете колко алкохол пиете. Алкохолът е с високо съдържание на калории и захар и има особено мощен ефект върху триглицеридите. Дори и малки количества алкохол може да повиши нивата на триглицеридите.
Упражнявайте се редовно. Целта е най-малко 30 минути на ден физическа активност. Практикувайте редовно и правилните упражнения могат да намалят триглицеридите и да повишат  „добрия “ холестерол. Правете ежедневна разходка,  изкачвайте се по стълбите на работното си място или у дома, опитайте да правите коремни преси или лицеви опори, например докато гледате телевизия.

Какви лекарства понижават триглицеридите?
Понякога промените към един здравословен начин на живот няма да окаже моментална промяна на високите нива на триглицеридите и затова, вашият лекар може да препоръча някои от следните:
Статини. Вашият лекар може да предпише тези понижаващи холестерола лекарства.
Рибено масло. Също така известен като омега-3 мастни киселини, добавките на рибено масло може да спомогне за намаляване на триглицеридите. Високи дози са необходими обаче така че тази опция е често запазени за хора, които имат нива на триглицеридите над 500 мг/дл (5,7 mmol/L).
Фибратите са лекарства като фенофибрат и гемфиброзил, които също могат да намалят нивата на триглицеридите. Фибратите изглежда да работят най-добре при хора, които имат нива на триглицеридите над 500 мг/дл (5,7 mmol/L). Фибратите може да повишат риска от нежелани реакции, когато се приемат заедно със статините.
Ниацин. Ниацинът понякога се нарича никотинова киселина и може да намалят триглицеридите и  „лошият“ холестерол. Той обикновено се дава на хора, които имат нива на триглицеридите над 500 мг/дл (5,7 mmol/L). Не приемайте самоинициативно ниацин – без да сте говорили първо с вашия лекар. Ниацинът може да взаимодейства с други лекарства и може да предизвика значителни странични ефекти.

Ако вашият доктор ви предпише лекарства за понижаване на триглицеридите, вземете лекарствата, които са ви дадени много стриктно. И помнете колко е важно значението на промените в здравословния начин на живот, които сте направили. С течение на времето здравословния начин на живот трябва да стане ваше ежедневие и лекарствата които приемате поради високи нива на триглицеридите ще отпаднат.

Хиатална Херния

Предишна публикация

Втора Бременност След Секцио

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Речник

цервицит

Цервицит

Какво е цервицит? Маточната шийка се намира в най-ниската част на матката. Тя се простира частично и ...
Речник
витамин б17

Витамин Б17

Какво е Витамин Б17? Витамин Б17 или още известен като амигдалин – е съединение, открито в ядките ...
Речник
синдром на Рейно

Синдром на Рейно

Какво е синдром на Рейно? Болестта на Рейно води до това – някои области на тялото – ...
Речник
легионелоза

Легионелоза

Какво е легионелоза? Легионерска болест или легионелоза е тежка форма на пневмония. Това е сериозно възпаление на ...
Речник