Кога Започват да Чуват Бебетата

Знаете ли, кога започват да чуват бебетата гласа ви и този на вашия партньор и кога трябва да започнете да му говорите, четете или да му пускате музика? Прочетете тази статия, за да научите основните неща, които трябва да знаете за развитието на слуха на вашето бебе.

Съвсем естествено е, че когато свикнете с идеята, че вътре във вас расте бебе, можете да започнете да говорите с него, да му пеете приспивни песни и да насърчавате вашия съпруг да разговарят с корема ви. Това няма да е напразно, дори да ви се струва странно —  от началото на втория триместър на бременността, вашето бебе може да чува звуци от околния му свят. Гласовете, мелодиите и звуците, които то чува в утробата, имат за цел в действителност то да свикне с околната му среда и да го подготви за момента, когато то ще излезе на бял сват след раждането.

кога започват да чуват бебетата

Кога се развива слуха на бебето?
Около шеста седмица от бременността, въпреки че ембрионът е все още по–малък от грахово зърно, вече започват да се формират уникални тъкани, които да се превърнат в мозък, лице, очи, уши и нос. Въпреки че не може да се различат ушите на ултразвук в този момент, е стартирал процес на изграждане на сложен лабиринт от тръби, които изграждат вътрешната на ушите. От около девета седмица,  отстрани на врата на плода ще се появят малки зачатъци на уши – които въпреки че не са в крайното си местоположение още, постепенно ще започнат да се придвижват нагоре и да се трансформират в сладки малки ушенца. През целия първия и втория триместър, ушите на бебето продължават да се развиват: вътрешното ухо се свързва с неврони в мозъка,  които са отговорни за обработката на звуците. Около 16 гестационна седмица от бременността тези структури са добре установени, така че вашето бебе да започне да открива някои ограничени шумове. Някои от тях са звуци, които вие може би дори не забелязвате у себе си като бълбукането на стомаха и червата ви или профучаването на въздуха, които влиза и излиза от белите ви дробове. През следващите няколко седмици вашето бебе ще започне да чува все повече и повече от външния свят. От 24 гестационна седмица е доказано, че бебетата вече обръщат главите си в отговор на гласове и шумове.

Какво реално чува бебето в матката?
Звуците пътуват най–добре чрез отворено пространство. По–лесно можете да чуете как някой вика в открито поле, отколкото когато главата ви е под вода в басейн например. И вашето бебе не е на открито, когато расте вътре във вас около себе си то има околоплодна течност плюс всички слоеве на матката и амниотичен сак. Така че дори и ушите му да са напълно развити, звуците, които ти чува в утробата са дост приглушени.

Гласът на майката винаги е ясен и мелодичен:
Когато сте бременна, най–ясният шум, които бебето ще бъде в състояние да чува, е вашият глас. Докато повечето звук се предават чрез въздуха и след това през вашата матка достигат до плода, то когато говорите, звукът на гласа ви отеква чрез вашите кости и останалата част от тялото ви. Проучванията показват, че сърдечната честота на плода се увеличава, когато чува гласа на майка си, което предполага, че вашето бебе става по–бдително, когато говорите. Така че четенето на глас, провеждането на разговори и пеенето на песни от вас, ще помогне на вашето бебе да бъде по уверено и спокойно, когато се роди.

Но не се отчайвайте татковци — бебета също така се научават да разпознават и други гласове (включително на таткото). Изследователите са открили, че новородените реагират различно на думи и звуци, които са им повтаряни ежедневно през третия триместър в сравнение с тези, които те никога не са чували по време на бременността.

Как можете да подкрепите развитието на слуха на бебето в утробата?
Какво трябва да направите, за да се уверите, че слуха на плода се развива нормално? Добре е да пускате на плода класическата музика през слушалки, притиснати на корема ви. Има възможност да се предизвика някакво увреждане в развитието или загуба на слуха в растящото бебе, когато звукът е прекомерно силен, продължителен и многократен. Така че, ако работите в шумна фабрика по 8 часа на ден например – си струва да говорите с шефа си за възможността за прехвърляне във временно по–тиха обстановка.

Може би сте чували, че пускането на класическа музика на вашето бебе в утробата може да повиши неговата интелигентност или да даде възможност то да стане по–умно и възприемчиво, но няма категорични доказателства за това. Няма нищо лошо в пускането на любимите мелодии, дали те са класически сонати или рок – това няма особено значение. Вашето бебе може просто да се научи да обича музиката.

Да обобщим! Отговорът на въпроса „Кога започват да чуват бебетата?“ е, че от 16 гестационна седмица от бременността бебетата започват да чуват ограничени звуци, а през 24 гестационна седмица при говорене те дори обръщат своята глава.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.6 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):