Кога Проговарят Бебетата

Няколко пъти ни зададохте въпроса – Кога проговарят бебетата?, затова ние решихме да напишем  няколко разяснения за звуците и думите които бебетата произнасят от първите месеци до една година след раждането.

Ако се чудите кога проговарят бебетата или по точно кога вашето малко сладко бебе ще кажа „мама“ или „тата“, ако също така сте любопитни да разберете на каква възраст бебетата започват да говорят и да подобряват езиковото си развитие – ето какво трябва да знаете по темата кога проговарят бебетата.

Отначало единственият начин за комуникация на бебето е плачът.
кога проговарят бебетата

То плаче силно и често. За щастие обаче скоро след това детето ви ще направи огромен скок в езиковото си развитие, което ще подобри способността да изразява себе си с думи. Но не забравяйте, че както то трябва да пропълзи преди да проходи, то ще започне да бърбори по негов си начин преди да проговори. Реално плачът е много важен момент, тъй като той представлява началото на реалната комуникация, когато бебето започва да експериментира със звуци, слуша за реакция, отговор и изграждане на социални взаимоотношения.

Бебето може да бърбори, а вие да нямате никаква идея какво иска да каже, но тези безсмислици в крайна сметка ще доведат до същинското проговаряне. Бърборенето също ви дава поглед върху когнитивното развитие на мъничето, тъй като то запаметява и повтаря звуци, отнема му време да мисли за това, което иска да „каже“ и научава как да използва вербални и невербални действия, за да изрази какво иска и от какво се нуждае. Дълго преди да казва думи, вашето бебе научава правилата на езика и социализацията като гледам как реагирате вие самите и как разговаряте с  партньорите си, когато участвате в разговор.

Кога проговарят бебетата?
Вербалните умения на вашето бебе ще минат през различни етапи. Има много неща, които можете да направите за да помогнете за развитието на речта и езика на вашето бебе:
Ангажирайте го в комуникацията като непрекъснато говорите на вашето бебе. Правете пауза след като кажете нещо, така че то трябва да има време да обработи вашите думи и да се опита да „отговори“.
Използвайте различни тонове и срички, когато говорите, така че то да се опитва да ви имитира и да научава нови звуци
Обяснявайте му на вашето бебе неговото бръщолевене. Ако то казва някаква негова си дума, която вие вече знаете какво значи, вие му обяснявайте с реалната дума като я повтаряте многократно.
Системното говорене, четене на приказки и пеене на вашето бебе определено може да помогнат за по–бързото проговаряне на мъничето.

Ще се опитаме да ви очертаем един график месец по месец за говорното развитие на бебето. По този начин конкретно и точно ще ви отговорим на въпроса „Кога проговарят бебетата“:
От 1 до 6 месец бебето респективно издава несвързани звуци и плач, започва да произнася тихи гърлени и гласни звуци, след това се появява гукането, после идва по–голямото разнообразие на звуци, накрая на периода идват случайните звукови комбинации.
Около 6–7 месеца, ако на бебето му е говорено, ако сте му пели и разказвали приказки, то започва да употребява много бързо голямо разнообразие от звуци като ба–ба, ма–ма, да–да, та–та, га–га. Ако не се съсредоточите, тези звуци може да ви изглеждат просто като бръщолевене на случайни звуци, но ако обърнете внимание, ще забележите промени в тона и инфлексията, когато бебето проговаря.
Към края на първата година на вашето бебе, то ще бръщолеви по–дълги низове на разнообразни по краткост срички, с помощта на интонация и ритъм, имитирайки тези на възрастен индивид. В този момент може и да очаквате първите смислени думи. Не забравяйте обаче, че всяко дете е различно, затова много майки може да отговорят на въпроса – „Кога проговарят бебетата?“ по различен начин, защото едно проговаря по–рано, друго по–късно, без да има определена константа, както е и при прохождането.

Кога трябва да се притеснявате?
Децата са различни и развиват уменията си по различно време. Не насилвайте бебето, то ще проговори, когато е готово за това. Разбира се има и моменти в които трябва да се притеснявате. Ако забележите, че речевото и езиково развитие спре в един момент или се забави рязко, ако детето не бърбори въобще и не показва признаци на реакция при контакт с очите или жестове, или ако не борави с никакви думи, а е на 15 месеца и повече, планирайте разговор с вашия педиатър, който да ви насочи към специалист по речевото развитие или т.нар. логопед. Колкото по–рано едно бебе получи помощ за проблемите си с речта или езика, толкова по–малко ще са негативните последствия върху развитието и живота му. Наблюдавайте бебето си и се ръководете от неговото индивидуално развитие, без да го сравнявате с другите деца, така ще си гарантирате спокойствие и липса на ненужен стрес.

Кога проговарят бебетата? – индивидуално е за всяко дете, но в повечето случай около първата година след неговото раждане.  Също така нека да припомним в последните редове от тази статия, че родителите са изключително голям фактор самото проговаряне да може се случи по–рано.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.2 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подоб