Цинк

Какво е Цинк?
Цинкът (Zn) е преходен метал, принадлежащ към група 12 от Менделеевата таблица. Като „основен елемент“ цинкът има съществено биологично значение за растенията и животните. Цинкът е отговорен за редица различни функции в човешкото тяло и помага за стимулирането на дейността на около 100 различни ензими. Като цяло на човека му е необходим много малко количество, за да получи нужните ползи от този микроелемент. Според здравните организации препоръчителната дневна доза цинк е около 8 мг за жените и около 11 мг за мъжете. Установено е, че ниското ниво на цинк прави човек по–податлив на различни заболявания. Елементът естествено се съдържа в голям брой различни храни, но също така се предлага и като допълнителна хранителна добавка.

Какви са възможните ползи за здравето от приема на цинк?
цинк

Цинкът е важен за:
– здрава имунна система
– правилно синтезирането на ДНК, което насърчава здравословния растеж по време на детството и заздравяването на раните.
– лечение на диария
– стимулиране на паметта
– помага при лечението на обикновена настинка
– зарастване на рани
–  правилния растеж и развитие в детството
– намалява риска от свързани с възрастта хронични болести
– предотвратяване на свързани с възрастта макулна дегенерация (AMD)
– подпомагане на плодовитостта

Цинкът може да бъде ефективен за лечение на:
– Акне
– Дефицит на вниманието–хиперактивност
– Остеопороза
– Предотвратяване и лечение на пневмония.

Препоръчител прием на цинк:
Препоръчителният всекидневен прием на цинк е в порядъка на 8 милиграма на ден за възрастни жени и 11 милиграма на ден за възрастни мъже. Подходящият прием на цинк е особено важен за децата, защото дори и лек недостиг на цинк може да възпрепятства растежа, увеличава риска от разнородни инфекции и увеличава риска от хронична диария и респираторни заболявания. Препоръчителният дневен прием за деца на възраст от 1 до 8 години варира от 3 до 5 милиграма, като с увеличаване на възрастта са нужни по–големи дози. Момченцата на възраст между 9 и 13 годишна възраст се нуждаят от 8 милиграма на цинк дневно. След 14–годишна възраст изискването се увеличава до 11 милиграма на ден, което е необходимо и за всички възрастни мъже. За момичетата на възраст над 8 години изискването остава стабилно 8 милиграма на ден, с изключение на възрастта между 14 и 18, където препоръката се увеличава до 9 милиграма на ден. Бременните и кърмещи жени имат повишена нужда от цинк в рамките на 11–13 милиграма на ден в зависимост от възрастта. Както забавянето на растежа –  дефицитът на цинк може да доведе до забавено зарастване на рани, намаляване на вкусовите възприятия, кожни лезии, нощна слепота и загуба на коса. Недостигът на цинк също е свързан с дефекти на невронната пластичност и въздействието върху поведението при деца с поведенчески отклонения.Добавките с цинк са на разположение, но е най–добре да получите витамините или минералите чрез храна. Съсредоточете се върху получаването на дневния си изискуем минимум на цинк от храните, след това използвайте добавките като резервен вариант, ако е необходимо.

Кои са най–добрите хранителни източници на цинк?
Най–добрите хранители източници на цинк са фасулът, животинските меса, ядките, рибата и другите морски дарове, пълнозърнестите зърнени храни и млечните продукти. Типичната западна диета позволява адекватен прием на цинк, средно между 10–15 милиграма на ден. Няколко хранителни фактори може да намалят абсорбцията на цинк. Фитатите, които се намират в пълнозърнестия хляб, зърнените храни и бобовите растения, медът, калцият и фолиевата киселина –  може да намалят абсорбцията на цинка. Усвояването на цинка се увеличава, когато се консумира с червено вино, глюкоза, лактоза или соев протеин. Вегетарианците може да се нуждаят от до 50 % повече от препоръчителната доза цинк заради ниската бионаличност на цинк от храните на растителна основа.

Храните с най–високо съдържание на цинк на 100 грама са:
– Сурови стриди : 14.1 mg
– Говеждо месо: 7.0 mg
– Печен боб, консервирани, ½ чаша: 6.9 mg
– Раци: 6.5 мг
– Омари, варени: 3.4 mg
– Свинско филе, постно, варено: 2.9 mg
– Див ориз, варен, ½ чаша: 2.2 mg
– Грах, зелен, варен, 1 купа: 1.2 mg
– Кисело мляко, обикновено: 1.3 mg
– Орехи: 1.3 mg
– Фъстъци: 0,9 мг.
Храни Богати на Цинк

Добавките на цинк също са на разположение под формата на капсули и таблетки. Допустимата горна граница за цинка е 40mg за мъже и жени над 18 годишна възраст.

Какво причинява дефицитът на цинк?
Обикновено дефицитът на цинк се дължи на недостатъчен прием с храната. Въпреки това той също може да бъде факт и поради малабсорбция и хронични заболявания като диабет, злокачествен рак, чернодробни заболявания, сърповидно–клетъчна болест.

Признаците на дефицит на цинк включват:
– Загуба на апетит
Анемия
– Бавно зарастване на рани
– Необичаен вкус
– Депресиран растеж
Диария
– Загуба на коса.

Експертите смятат, че до два милиарда души по света имат начин на хранене, който води до недостиг на цинк. Повишеният прием на цинк може да бъде вреден, тъй като той потиска усвояването на елемента мед. Неблагоприятните ефекти от висок дневен прием на цинк може да включват:
– Гадене
– Повръщане
– Загуба на апетит
– Болки в стомаха
– Главоболие
– Диария

Опитайте да се храните разумно в този забързан свят в който живеят повечето хора и няма да ни е необходимо да изпадате до състояния в които ще ви се наложи да приемате допълнително цинк.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).