Хиатална Херния

Какво е хиатална херния?
Хиаталната херния се случва, когато горната част на стомаха проникне през диафрагмата в областта на гърдите. Диафрагмата е голям мускул, който се намира между корема и гръдния кош. Използваме този мускул, за да дишаме. Обикновено стомахът ви е под диафрагмата, но при хора с хиатална херния, част от стомаха се минава през мускула.  Това състояние най-вече се случва при хора, които са над 50-годишна възраст.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Видове хиатална херния
Обикновено има два вида хиатална херния: плъзгаща се хиатална херния и фиксирана хиатална херния.

  • Плъзгащата се хиатална херния: Това е по-често срещаният тип хиатална херния. Тя се случва, когато стомахът и хранопроводът се плъзват в гръдната област през хиатуса. Плъзгащите се хернии са малки. Обикновено не причиняват никакви симптоми. Те могат да не изискват лечение.
  • Фиксирана хиатална херния: Този тип херния не е толкова често срещан. При фиксираната херния, част от стомаха минава през диафрагмата и остава там. В повечето случаи не е сериозна. Въпреки това съществува риск притокът на кръв към стомаха да бъде блокиран. Ако това се случи, то може да причини сериозни щети и да изисква спешна медицинска намеса.

хиатална херния

Причини за хиатална херния
Точната причина за появата на хиаталната херния не е известна. При някои хора – нараняване или травма може да отслаби мускулната тъкан. Това прави възможно за стомаха да проникне през диафрагмата. Друга причина е въвеждането на твърде много налягане (многократно) на мускулите около стомаха. Това може да се случи, когато:
– кашляте
– повръщате
– повдигате тежки предмети

Факторите, които могат да увеличат риска от хиатална херния включват:
– Затлъстяването
– стареене
– тютюнопушене

Симптоми при хиаталната херния?
Най-честите симптоми за хиаталната херния включват:
– киселини, които се влошават, когато се облегнете назад или легнете
– болка в гърдите или епигастриална болка
– затруднено преглъщане
– оригване

Запушването вследствие от хиаталната херния може да блокира притока на кръв към стомаха. Това се счита за спешен медицински случай. Незабавно се обадете на вашия лекар, ако:
– чувствате, че ви се гади
– повръщате
– не можеш да изпуснете натрупаните газове или да си изпразните червата.

Само преглед  може да позволи да разберете какво причинява симптомите.

Каква е връзката между рефлуксната болест и хиаталната херния?
Гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ) се случва, когато храна, течности и киселини в стомаха се върнат в хранопровода. Това може да доведе до киселини или гадене след хранене. Обичайно е за хора с хиатална херния да има ГЕРБ. Обаче не забравяйте, че можете да имате хиатална херния без герб или герб без херния.

Как се тества и диагностицира хиаталната херния?
Няколко изследвания могат да диагностицират хиатална херния.
Ренген: Вашият лекар може да ви даде да пиете течност с бариев разтвор в нея, преди да ви облъчат  с рентгенови лъчи. Това осигурява ясен силует на горната част на храносмилателния тракт. Изображението позволява на вашия лекар да види местоположението на стомаха. Ако е изпъкнало чрез диафрагмата ви – имате хиатална херния.
Ендоскопия: Вашият лекар може да извърши ендоскопия. Той ще плъзнете тънка тръбичка в гърлото ви, за да огледа хранопровода и стомаха ви. Вашият лекар ще може да види дали стомахът ви е минал рез диафрагмата. Всяко задушаване или запушване също ще бъде видимо.

Какви са възможностите за лечение на хиатална херния?

Повечето случаи на хиатална херния не се нуждаят от лечение. Наличието на симптоми обикновено определят лечението. Ако имате киселинен отлив и киселини в стомаха, може да се лекувате с лекарства или, ако те не проработят да се прибегне до хирургическа намеса. Лекарствата, които вашият лекар може да предпише, най-често са антиациди за неутрализиране на стомашната киселина.

Хирургия! Ако лекарствата не проработят – може да се наложи операция на вашата хиатална херния. Обаче ахирургия обикновено не е препоръчителна. Някои видове хирургия за това състояние включват:
– възстановяване на отслабналите мускули на хранопровода
– поставянето на стомаха обратно на място му

За извършване на операцията, лекарите правят стандартен разрез в гърдите или корема или използват лапароскопска хирургия, която скъсява времето за възстановяване на пациента. Хернията може да се върне отново след операцията. Можете да намалите този риск чрез:
– поддържане на здравословно тегло
– получаване на помощ при повдигане на тежки предмети
– избягване на напрежението на коремните мускули
– Промени в начина на живот

Киселинният отлив причиняван от хиатална херния  може да се контролира чрез промяна на диетата. Може да помогне, ако ядете по-малки порции няколко пъти на ден, вместо на три големи хранения. Вие също трябва да избягвате яденето на храна или закуски в рамките на няколко часа преди лягане. Има и някои храни, които могат да увеличат риска от киселини в стомаха. Помислете за избягване на:
– пикантни храни
– шоколад
– храни, приготвени с домати
– кофеин
– лук
– цитрусови плодове
– алкохол

Други начини за намаляване на симптомите включват:
– спиране на тютюнопушенето
– повдигане на положението на  главата в леглото, докато спите
– избягване на легнало положение непосредствено след ядене

Може ли да се предотврати появата на хиатална херния?
Вие не може да избегнете риска от появата на хиатална херния изцяло, но можете да избегнете да направите хернията по-лоша и по-утежнена чрез:
– загубата на наднорменото тегло
– избягване на напрягането по време на дефекация
– получаване на помощ при повдигане на тежки обекти
– избягване на стегнати колани и някои усилени коремни упражнения които могат да доведат до хиатална херния

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).