Херния

Какво е Херния?
Херния се появява, когато орган, част от орган или мастна тъкан се изсипе или излезе чрез дефект в мускулната или съединително–тъкънната обвивка. Най–често срещаните видове херния са ингвинална (вътрешна на слабините), инцисионална (резултат от разрез), бедрена, пъпна и хиатална (в горната част на стомаха), дискова херния.
– При иингвиналната херния червата или пикочния мехур излизат през коремната стена или през ингвиналния канал в слабините. Около 96 % от всичките хернии по слабините са ингвинални и най–често възникват при мъжете поради естествена слабост в тази област.
– При инцисионалната херния червата излизат през коремната стена на мястото, където е извършена процедура по коремна хирургия. Този тип е най–чест при възрастните хора или тези с наднормено тегло, които се възстановяват по–трудно и по–бавно след коремна операция.
– Бедрената херния се появява, когато червата влиза в канал, превозващ бедрената артерия в горната част на бедрото. Бедрената херния е най–честа при жените, особено тези, които са бременни или страдат от затлъстяване.
– При пъпната херния част от тънкото черво преминава през коремната стена близо до пъпа. Често се среща при новородени, а също и при затлъстели жени или тези, които са имали много деца.
– Хиаталната херния е тази, при която горната част на стомаха излиза чрез хиатуса, отвора на диафрагмата, чрез които преминава хранопровода.

херния

Всички видове херния са:
– Пъпна херния
– Ингвинална херния
– Феморална херния
– Епигастрална херния
– Рецидивна херния
– Постоперативна херния
– Шпигелова херния
– Диафрагмална херния
– Лумбална херния
– Парастомиална или колостомна херния
– Херния след лапароскопска операция

Какви са симптомите на хернията?
– Болка – от лека до тежка, засилва се след физическа дейност
– Подуване – появява се при изправен стоеж, а в легнала поза се скрива. Постепенно нараства с времето.
– Проблеми с уринирането – симптомът се наблюдава, когато част от пикочния мехур е изсипан в хернията. Налични са парене, болки, затруднено уриниране и кръв.
– Проблеми с храносмилането като диария, запек, повръщане.

Какви са най–честите причини за появата на херния?
В крайна сметка всички херния са причинени от комбинация от налягането и отваряне или слабост на мускулите или съединителната тъкан, налягането избутва орган, част от орган или тъкан чрез отваряне или слабо място. Понякога мускулната слабост е следствие от раждането, но по–често това се случва по–късно в живота.
Всичко, което води до повишаване на налягането в корема може да предизвика херния, включително:
– Вдигане на тежки предмети без стабилизиране на коремните мускули
– Диария или запек
– Постоянна кашлица или кихане

В допълнение на горепосочените  херния може да възникне и заради затлъстяване, лошото хранене и пушене, които могат да отслабят мускулите и да направят хернията по–вероятна.

Как се диагностицира хернията?
Физическият преглед от лекар специалист често е достатъчен, за да се диагностицира точно хернията. Понякога подуването вследствие на херния се вижда, когато стоите изправени, обикновено хернията може да се почувства, ако поставите ръката си директно върху него и след това спуснете надолу. Ултразвукът може да се използва, за да се види бедрена херния. По трудни за откриване са вътрешните стомашни хернии, те се откриват едва, когато имаме излизане на червата през отвора на стомаха.

Лечение на Херния
Знаете ли какво лечение се предприема най–често за херния? При бебета пъпната херния може да се излекува от само себе си в рамките на четири години, като не е нужна хирургия. За всички останали видове херния стандартното лечение е конвенционална хирургия. Има възможност и просто да живеете с херния и да я наблюдавате. Основният риск на този подход е че изпъкналия орган може да стане възпален, да прокърви и да се инфектира, което да доведе до некрозиране на тъкан, което е животозастрашаващо. Усложнената чревна херния може да доведе до чревна обструкция, причина корема да набъбне. Задушаването може да доведе до инфекция, гангрена, чревна перфорация, шок и дори смърт.

Конвенционалната медицина за хернията:
Операция при херния – Хирургията при херния се извършва под местна или обща упойка. Хирургът възвръща херниялната тъкан на мястото й, а повредената мускулна стена често ще бъде ремонтирана със синтетична тъкан или поставяне на т.нар ,,диафрагма”. Операциите от херния не са тежки, класифицират се  като рутинна амбулаторна процедура, а възстановяването на общото състояние става сравнително бързо. След това е задължително да се спазват ограничения в диетата, както и в работата и редовната ежедневна дейност, към която може да се премине в рамките на една или две седмици. Пълното възстановяване обикновено отнема 3 до 4 седмици, с условие да не се вдига тежко два–три месеца. Попитайте вашия лекар за специфичните инструкции след операцията. Ако изпитвате болки, обикновено се назначават обезболяващи. Хернията може да се върне след операцията, така че превантивните мерки са особено важни, за да се избегне повторение.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).