Мама и Бебе

Пъпна Херния при Бебе

Прегледана и обновена на 07-10-2017

Какво е пъпна херния при бебе?
Пъпната херния се получава, когато част то червата, мазнини или течност успяват да излязат през слабо място в коремните мускули на вашето бебе. Това причинява издатина близо до или в пъпа. Тя може да изглежда сякаш самия пъп на детето се е подул. Много деца са с пъпна херния при раждането – около 30%. Появилата се пъпна херния при бебето обикновено не е болезнена или опасна и много често се затваря сама без лечение. Това се случва при около 60% от децата с херния. Тази статия се отнася за пъпна херния при бебе, ако желаете да научите повече за хернията като такава то прочетете нашите предходни статии Херния или Пъпна Херния.

пъпна херния при бебе

Какви са видовете причини за пъпна херния при бебе?
Най-честата причина за появата на пъпна херния при кърмачетата и малките бебета е, защото техният пъпен пръстен не се е затворил. Тук важен фактор е и здравината на тъканите около този пръстен. Когато плода е в утробата –през този пръстен преминават пъпната вена и артерии. След раждането и превързването на пъпната връв, съединителната тъкан там закърнява. В горния участък на пъпния пръстен остава едно минимално пространство, което е най-слабото място в областта на пъпа. Когато детенцето плаче – през този отвор може да излязат малка част от червата и да образуват подутина, което всъщност е пъпната херния. Много често тя минава за няколко седмици. Експертите все още не знаят защо хернията понякога не се затваря.

Какви са основните видове симптоми на пъпна херния при бебе?
Пъпната херния обикновено може да се види, след като падне пъпната връв на детето в рамките на няколко седмици след раждането. Когато бебето има пъпна херния:
– Можете да забележите мека издутина под кожата на пъпа. При напипване е като балонче.
– Лекарят може внимателно да върне излезлите черва обратно в корема.
– Издатината може да бъде по-лесно забележима, когато вашето дете седи или стои изправено или по време на нормални дейности като плач или кашлица.

Пъпна херния при бебето може да варира по размер. Тя рядко е по-голяма от 2.5 см. Повечето бебета не чувстват болка от хернията. Говорете с педиатъра на бебето, ако то започне да повръща или видимо има болки и е с подут корем.

Как се диагностицира пъпна херния при бебе?
Лекарите обикновено може да кажат, че детето е с пъпна херния и от един оглед на корема. Ако детето ви има херния, педиатърът ще провери размера и формата й, за да видим дали хернията може да бъде изтласкана обратно. Лекарят сигурно ще иска да проверява вашето дете редовно, за да види дали хернията е започна да се затваря. Не забравяйте да водите редовно вашето дете на тези прегледи.

Лечение на пъпна херния при бебе
Пъпните хернии, както вече уточнихме, обикновено се затварят сами, преди бебето да навърши 1 година. Ако хернията не е затворена все още при навършване на 5 години на вашето дете, може би ще се наложи да се направи операция, за да бъде затворена тя изкуствено. Може да се предприеме операция на детето ви преди то да е навършило 5 години, ако:
– Хернията е голяма и не показва никакви признаци на затваряне до 2 годишна възраст на детенцето.
– Начина, по който изглежда хернията – създава притеснения на вашето дете.
Ако детето ви видимо има болки, подуване на корема или други признаци, че част от червата му са в капан на херния, ще бъде нужна незабавна хирургическа намеса веднага. Това обаче се случва много рядко. Хирургическата намеса за отстраняване на хернията обикновено е амбулаторна процедура, което означава, че вашето дете ще може да се прибере още същия ден, в който се извърши операцията.

Не се тревожете излишно, ако се сблъскате с така неприятната пъпна херния при бебе, просто задължително се консултирайте с лекар, за да знаете какво е реалното й състояние. Също бъдете стриктни в посещенията за контролиране на развитието на проблема. Така няма да има от какво да се притеснявате и всичко с детенцето ви ще бъде наред.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Както оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу:

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 8 години сайта Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане, здраве за мама и бебе. Информацията е предоставена от достоверни медицински източници по разбираем начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 4 важни категории – "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца имаме над 1 милион потребителя посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Всичко Необходимо за Новороденото

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.