Разранени Зърна

Нормално ли е да имам напукани или разранени зърна, докато кърмя?
Болезнените разранени зърна и кървенето не са нормален страничен ефект на кърменето. Кърменето не трябва да бъде болезнено – всъщност болката е знак за предупреждение, че има някакъв проблем, който се нуждае от разрешаване. Консултирайте се с консултант по кърмене възможно най-скоро, ако зърната ви са започнали да се разраняват или да кървят. Важно е да се идентифицират и решат основните проблеми, така че да можете да продължите да кърмите с удоволствие!

разранени зърна

Какво причинява разраняването на зърната?
– Основната причина за появата на разранени зърна или дори кървящи зърната е неправилното засукване на бебето, което може да причини сериозна болка и дискомфорт. Коригирайки техниката си – кърмачките може трайно да разрешат проблема с болката и разраняването на зърната. Понякога дори само най-малката промяна в позициониране ще направи чудеса и ще усетите огромна разлика. Консултант по кърмене може да ви помогне да разбера как да позиционирате вашето бебе, за да кърмите без болка.
– Неправилното ползване на помпа за кърма също може да повреди зърната ви. Попитайте консултант по кърмене да ви покаже как да използвате помпата правилно.
– Ако бебето има млечница, гъбична инфекция в устата, то може да я предаде на своята майка, което ще доведе до болки в зърната или разраняване. Признаците на млечница при кърмещите майки включват сърбеж, червени, блестящи и болезнени зърна по време или след хранене.
– Зърната ви също може да са много разранени или да кървят поради суха кожа или ако имате екзема. Екземата може да се появи като люспести, червени петна на кожата, които могат да причиняват сърбеж или болка. Ако мислите, че имате екзема –  посетете дерматолог.

Какво трябва да направите при разранени зърна?
Свържете се с консултант по кърмене за помощ, колкото се може по-рано. Той може да предложи практически съвети, както и подкрепа. Не всички от тези предложения са подходящи за всяка жена, но ето някои неща, които може да направите с цел лечение и облекчаване на проблема:

Докато кърмите:
– Проверете как засуква вашето бебе. Най-добрият начин за засукване е устата на бебето да обхване целия ареол на гърдата. Един от начините да се постигне това е да допрете зърното ви до върха на нослето на бебето, така то ще отвори широко уста и ще може да засуче правилно.
– Опитайте различни позиции на кърмене. Можете да откриете, че някои позиции правят по-лесно за бебето да засуква правилно и са много по-удобни от други.
– Прилагайте студени компреси, за да се вцепени разранената област преди кърмене. Студеното може да ви помогне да притъпи болката, особено в началото, когато болката е най-силна и отчетлива.

След кърмене:
– Почиствайте зърната си много внимателно и нежно. Когато имате разранени зърна или дори при някои кърмачки се появяват кървящи зърна, трябва да изплаквате гърдите си след всяко хранене с вода за намаляване на риска от инфекция. Веднъж на ден използвайте не антибактериален сапун, а такъв без парфюм.
– Използвайте някакъв антибактериален мехлем. Ако имате открита рана, вашият лекар или консултант по кърмене вероятно ще препоръча крем, който да облекчи дискомфорта и да ви предпази от инфекция.
– Вземете болкоуспокояващи като ибупрофен или парацетамол около 30 минути преди кърмене, които може да помогнат за намаляване на болката и подуването на зърната.
– Спазвайте всички тези съвети и стъпки и ги приемете като вашето лечение на разранени зърна

Ако кърменето е твърде болезнено, за да го понесете, може да се наложи да се спрете кърменето и да използвате помпа за ден или два, докато зърната ви се излекуват. Вашият консултант може да ви покаже как да използвате помпа правилно, така че да можете да запазите количеството на млякото си и да избегнете допълнителните щети върху зърното. Вашите рани трябва да се излекуват бързо и да бъдат в добра форма, за да се върнете към директното кърмене и близкия контакт с бебето ви. Консултирайте се с вашия лекар, ако разраняването на зърното и кървенето трае повече от 24 часа след преустановяването на кърменето или ако забележите температура, възпаление, сълзене, гной или други признаци на инфекция. През раната може да преминат бактерии и това да доведе до инфекции на гърдите като мастит.

Ще засегне ли това състоянието бебето ви?
Фактът, че имате разранени зърна няма да притесни вашето бебе. Дори и да са кървящи леко, то може да поглъща малко кръв, която можете да видите, когато излезе в пелена му, но това няма да му навреди. Ако обаче проблемът води до получаване на недостатъчно количество мляко на бебето – това е още една причина да се консултирате с консултант по лактация.

Може ли да кърмите с разранени зърна?
Да. След като се идентифицира проблемът, който уврежда зърното и започнете да работите за неговото коригиране, вие можете и трябва да продължите да кърмите, докато зърната ви се излекува. Не е нужно да се спре кърменето, освен ако то не е твърде болезнено. В този случай можете да преминете на помпа за един ден и така да си дадете почивка и време за бързо възстановяване при появата на така неприятните и болезнени разранени зърна.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Ва