Инсомния

Какво е инсомния?
Инсомнията или безсънието е нарушение на съня, което засяга милиони хора по света. Накратко на лицата, страдащи от инсомния, им е трудно да заспя или да останат заспали повече време. Последиците могат да бъдат опустошителни. Инсомнията често води до дневна сънливост, летаргия и общо чувство на неразположение, както психическо, така и физическо. Промени в настроението, раздразнителност и безпокойство са общи симптоми, свързани със заболяването.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Инсомнията включва широка гама от нарушения на съня, от липсата на качество на съня на липсата на количество на съня. Безсънието обикновено се дели на три типа:
– Преходно безсъние – възниква, когато симптомите продължават до три нощи.
– Остро безсъние – нарича се краткосрочно безсъние. Симптомите продължават няколко седмици.
– Хронично безсъние – този тип продължава месеци и понякога години. Според националните институти по здравеопазване повечето случаи на хронично безсъние са странични ефекти, произтичащи от друг основен проблем.

инсомния

Инсомнията може да засегне хора на всяка възраст. То по–често се среща при възрастните жени, отколкото при възрастни мъже. Разстройството на съня може да подкопае ученето и работата ви, както и да допринесе за затлъстяване, тревожност, депресия, раздразнителност, проблеми с концентрацията, проблеми с паметта, слаба имунната система и намаляване на времето за реакцията. Инсомнията също е свързана с по–висок риск от развитие на хронични заболявания.

Какви са видовете причини за инсомния?
Инсомнията може да бъде причинена от физически и психологически фактори. Понякога има медицински състояния, които могат да причинят хронично безсъние, докато преходното такова може да се дължи на скорошно събитие или явление. Безсънието често бива причинено от:
– Смущения в Циркадния Ритъм – реактивни закъснение, работа на смени, голяма надморска височина, шума в околната среда, прекомерна топлина или студ.
– Психологически проблеми – биполярно разстройство, депресия, тревожни и психотични разстройства.
– Медицински състояния – хронични болки, синдром на хроничната умора, сърдечна недостатъчност, ангина, киселина рефлуксна болест, хронична обструктивна белодробна болест, астма, сънна апнея, Паркинсон и Алцхаймер, базедова болест, артрит, мозъчен лезии, тумори, инсулт.
– Хормони – естроген, хормоналните промени по време на менструация.
– Други фактори – спите до хъркащ партньор, паразити, генетични условия, бременност.
– Медийни технологии в спалнята
– Лекарства – някои лекарства може да предизвикат инсомния при някои пациенти: Кортикостероиди, алфа– и бета– блокери, антидепресанти, инхибитори на холинестеразата, глюкозамин/хондроитин и т.н.

Няколко малки проучвания при деца и възрастни предполагат, че излагането на светлината от телевизия или смартфон преди заспиване може да засегне естествените нива на мелатонин и да доведе до негативни промени в съня.

Какви са признаците и симптомите на инсомния?
Инсомнията сама по себе си може да бъде симптом за някои медицински състояния. Въпреки това има много признаци и симптоми, които са свързани с безсънието:
– Трудности със заспиването през нощта.
– Събуждане през нощта.
– Събуждане по–рано от желаното.
– Все още чувствате умора след нощния сън.
– През деня изпитвате умора или сънливост.
– Раздразнителност, депресия или тревожност.
– Лоша концентрация и фокус.
– Главоболие.
– Затруднено общуване.
– Стомашно–чревни симптоми.

Какви са възможностите за лечение за инсомнията?
Много е важна добрата хигиена на съня, която включва избягване на електроника преди лягане, което може съществено да помогне за лечение на безсъние. Някои видове безсъние се лекува, когато се открие и третира основната причина за състоянието. Като цяло лечение на инсомнията се фокусира върху определяне на причината. Веднъж идентифицирана – основната причина може да бъде правилно третирана или коригирана. В допълнение към лечението на основната причина за безсънието, като терапия може да се използват някои медицински и фармакологични (поведенчески) подходи.

Нефармакологичните подходи и средства за справяне с инсомнията у дома могат да включват:
– Подобряване на „хигиената на съня“ – не спете твърде много или твърде малко, упражнявайте физическа активност всеки ден, поддържайте редовен график на съня, избягвайте кофеина през нощта, избягвайте пушенето, преяждането преди сън.
– Използване на техники за релаксация като медитация и мускулна релаксация.
– Когнитивна терапия – индивидуално консултиране или групова терапия.
– Контрол над стимулите – избягвайте гледането на телевизия, четенето, храненето в леглото. Задавайте алармата си за същото време всяка сутрин, дори и през уикендите.

Медицинското лечение на инсомнията може да включва:
– Рецепта за хапчета за сън
– Антидепресанти
– Антихистамини
– Мелатонин

Кой може да бъде засегнат от инсомния?
Някои хора е по–вероятно да страдат от инсомния от други. В това число се включват:
– пътници – особено през няколко часови зони
– работниците на смени с чести промени на смените
– възрастните хора
– употребяващите наркотици
– юноша или млади студенти
– бременни жени
– жени в менопауза
– тези с нарушения в психичното здраве

Какви са изследванията за диагностика на инсомнията?
Специалистът по проблемите със съня обикновено ще започне прегледа за диагностика с въпроси за вашата медицинската история и моделите ви на сън. Физическият преглед може да се проведе, за да се огледа за условия, които може да са причина за безсънието. Аналогично лекарят ще разпита и провери за наличие на психични разстройства и употреба на наркотици и алкохол. Специалистът е обучен да определи дали симптомите се причиняват от основното заболяване. Пациентът може да бъде помолен да води дневник на съня, за да се разберат неговите моделите на съня. По–сложни тестове също може да се направят, но за тях се изисква специализирано оборудване и заради това е вероятно да се наложи да останете в специализирана болница или клиника за няколко дни, където да ви се направи пълен набор от изследвания и вашата инсомния да се разреши бързо и лесно.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).