Депресия

Какво е Депресия?
Всеки понякога се чувства тъжен или самотен, но тези чувства обикновено са  краткотрайни и преминават в рамките на няколко дни. Когато имате депресия, тя пречи на ежедневния живот и причинява болка на вас и тези, които се грижат за вас. Депресия е обикновено, но сериозно заболяване.Много хора с депресивно заболяване никога не търсят лечение, но по–голямата част, дори и тези с най–тежка форма на депресия, могат да се оправят с лечение. Лекарства, психотерапия и други методи могат ефективно да лекуват хора с депресия.

Има няколко форми на депресивни разстройства:
– Епизодична тежка депресия със симптоми, които в най–общия случай пречат на способността за работа, съня, храненето и радостта от живота. Тя може да се случи само веднъж в живота на човек, но по–често е в няколко епизода.
– Устойчива депресия с потиснато настроение, което трае най–малко 2 години.
– Психична депресия, която се случва, когато едно лице има тежка депресия плюс някаква форма на психоза, например като смущаващи фалшиви убеждения или халюцинации.
– Следродилна депресия, която е много сериозна и се дължи на хормоналните и физически промени и нови отговорности на майката. Повече вижте на Следродилна Депресия
– Сезонно афективно разстройство, което се характеризира с появата на депресия най–вече по време на студените зимни месеци, когато е налице по–малко естествена слънчева светлина (Точно затова в северните страни, депресията е в по–голям процент от цялото население).
–        Биполярно разстройство – характеризира се с динамични промени в настроението–от връхни мании до ниски депресии.

депресия

Причини за Депресия
Много е вероятно депресията да е причинена от различни комбинации от генетични, биологични и психологически фактори. Депресивни заболявания са заболявания на мозъка. При ядреномагнитни изследвания е установено, че частите на мозъка на хора с депресия, участващи в настроение, мислене, сън, апетит и поведение изглеждат по различен начин. Но те не показват защо депресията е настъпила и не могат да се използват за диагностициране на депресия. Някои форми на депресия се предават в семейството. Депресия може да настъпят при хората без семейна обремененост също. Травма, загуба на любим човек, трудни отношения или стресова ситуация могат да предизвикат депресивен епизод.

Признаци и Симптоми на Депресия
Най–честите признаци и симптоми включват:
– Устойчиви тъжни и тревожни чувства
– Имате засилено чувство на песимизъм и безнадеждност
– Чувства на вина, безполезност и безпомощност
– Раздразнителност, безпокойство
– Загуба на интерес към обичайно приятни дейности, включително секс
– Намалена енергия, сили и предимно умора
– Затруднено концентриране
– Безсъние  или прекалено спане
– Преяждане или загуба на апетит
– Мисли за самоубийство, опити за самоубийство
– Главоболие, спазми или храносмилателни проблеми, които не се облекчават с лечение.

Лечение на депресия
Депресията, дори и в най–тежките форми, може да бъде лекувана ефективно. Колкото по–рано започне лечението, толкова по–ефективно е то.

Първата стъпка за получаване на подходящо лечение е да посетите специалист по психичното здраве. Някои лекарства и някои медицински състояния като вируси или разстройство на щитовидната жлеза, могат да предизвикат същите симптоми като на депресия. Един лекар може да изключи тези възможности като направи физически преглед или лабораторни тестове. Ако не се откриват причини за депресията чрез тях, лекарят може да ви насочи към специалист по психическо здраве, който да обсъди с вас семейната ви история и да получи пълна история на симптомите – кога са започнали, колко време продължават, колко са тежки, и дали са настъпили пак преди и ако да – как са били третирани.

Тревожни разстройства, като посттравматично стресово разстройство, обсесивно разстройство, паническо разстройство, социална фобия и тревожно разстройство често придружават депресията. Алкохолът и другите упойващи вещества могат да съжителстват с депресията. Депресия може да възникне и при други сериозни медицински заболявания като сърдечно–съдови заболявания, инсулт, рак, ХИВ, СПИН, диабет и болестта на Паркинсон.

Начини за лечение на депресия
Веднъж диагностициран, човек с депресия може да бъде лекуван по няколко начина. Най–често срещаните лечения са с медикаменти и с психотерапия.
– Лекарства
Антидепресантите работят основно на базата на мозъчни химикали, наречени невротрансмитери, особено серотонин и норепинефрин. Учените са открили, че тези конкретни химични вещества са включени в регулиране на настроението, но те не са абсолютно сигурни за точните начини, по които работят.  Всички антидепресанти трябва да се вземат най–малко 4–6 седмици преди да имат пълен ефект. Трябва да продължите да взема лекарства, дори ако се чувствате по–добре, за предотвратяване връщането на депресията. Лекарствата трябва да бъдат спрени само под лекарско наблюдение. Някои лекарства трябва да бъде постепенно спирани, за да се даде време на тялото да се коригира. Въпреки че антидепресантите не водят до пристрастяване, спирането им  изведнъж може да доведе до симптоми  на рецидив на депресията. Хора, които са с хронична депресия, се налага да останат на медикаменти за неопределено време.

Освен това – ако едно лекарство не е ефективно, трябва да се помисли за друго. Докладвайте за необичайни странични ефекти от медикаментите веднага.Въпреки относителната безопасност на антидепресантите – изследвания предполагат, че те могат да имат негативни последици за някои хора, особено подрастващите и младите.

Пациентите от всички възрасти на антидепресанти трябва да бъдат внимателно наблюдавани, особено по време на първите седмици от лечението. Възможните нежелани странични ефекти могат да бъдат суицидни мисли или необичайни промени в поведението като безсъние, възбуда или оттегляне от обичайните социални ситуации.

– Психотерапия
Два основни вида психотерапия могат да помогнат хората с депресия – когнитивно поведенческа терапия  и междуличностна терапия. Те помагат на хората с депресия да преструктурират негативните модели на мисълта и да  разберат размирните отношения, които могат да причинят депресията им. За лека до умерена депресия психотерапията може да бъде най–добрият вариант. Въпреки това за тежка депресия  тя не е достатъчна и е необходимо медикаментозно лечение

Ако имате депресия, може да се чувствате изчерпани, безпомощни и безнадеждни. Тя може да бъде изключително трудно и е важно да се предприемат никакви действия, за лечение. Не чакайте прекалено дълго, за да се прегледате при специалист. Опитайте се да бъдете активни, задайте си реалистични цели, опитайте се да прекарвате времето си с други хора и  да не се изолирате.Очаквайте вашето настроение да подобряват постепенно, не веднага. Отложете важни решения като сключване на брак или развод или промяна на работното место, докато се почувствате по–добре. Не забравяйте, че позитивното мислене ще замени отрицателни мисли и ще допринесе за лечението на депресията.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Свързани Статии