Мелатонин

Какво е Мелатонин?
Мелатонинът е хормон, който естествено се произвежда в организма. В човешкото тяло той се секретира основно от пинеалната жлеза, но също и в ретината, костномозъчните клетки, кожата и стомашно-чревния тракт. Мелатонинът, използван като лекарство – обикновено се прави синтетично в лаборатория. Като добавка е най-широко достъпен под формата на хапчета, но мелатонинът също е наличен във форми, които могат да бъдат поставени под езика или като спрей, което позволява мелатонинът да се абсорбира по бързо и директно в тялото.

За какво се използва мелатонинът?
мелатонин

Хората използват хормона мелатонин, за да регулират тялото си и вътрешния си часовник. Той се използва за коригиране на сънните цикли при хората, чиято ежедневна работа или променлив график (работа на смени) разстройва нормалния ритъм на организма.

Мелатонинът се използва също за безсъние, свързан с дефицит на вниманието-хиперактивност, безсъние поради някои приемани лекарства за високо кръвно налягане, наречени бета-блокери и други проблеми със съня при деца с нарушения в развитието, включително аутизъм, детска церебрална парализа или интелектуални затруднения. Той се използва като помощ за сън след преустановяване на използването на бензодиазепинови наркотици и за намаляване на страничните ефекти при спиране на тютюнопушенето.

Някои хора употребяват мелатонин при болестта на Алцхаймер или загуба на паметта – деменция, биполярно разстройство, заболяване на белия дроб, наречено хронична обструктивна белодробна болест, безсъние, причинено от бета-блокерни медикаменти, ендометриоза, шум в ушите, депресия или сезонно афективно разстройство, лека умствена недоразвитост, някои чернодробни заболявания, синдром на хроничната умора, фибромиалгия, синдром на неспокойните крака, възпалителното заболяване саркоидоза, шизофрения, мигрена и други главоболия , загуба на зрения, свързано с възрастта, доброкачествена простатна хиперплазия, синдром на раздразненотоо черво, загуба на костна маса – остеопороза, двигателно заболяване, наречено тардивна дискинезия, киселинен стомашен рефлукс, хеликобактер пилори, безплодие, епилепсия, менопауза, метаболитен синдром, за възстановяване след операция, стрес, неволеви промени в сърдечния ритъм и т.н.

Други приложения включват рак на гърдата, рак на мозъка, рак на белия дроб, рак на простатата, рак на стомашно-чревния тракт. Мелатонинът се използва също и за облекчаване на някои от страничните ефекти на лечението на рак (химиотерапия) включително загуба на тегло, нервни болки, слабост и тромбоцитопения.

Мелатонинът се използва, за да успокои хората, преди те да бъдат подложени на анестезия за операция.

Форми на мелатонин, който може да се абсорбира през бузата или под езика се използват за безсъние, работа на смени и за успокоение на хората преди получаване на анестезия за операция. Понякога хората прилагат мелатонин върху кожата си, за да се защитят от слънчево изгаряне. Мелатонинът също може да се инжектира мускулно, за да помогне за лечение на рак.

Как работи мелатонинът?
Основната работа на мелатонин в тялото е да регулира дневните и нощните цикли или сънни цикли. Тъмнината кара организма да произвежда повече мелатонин, който сигнализира тялото, то за да се подготви то за сън. Светлината намалява производството на мелатонин и  това дава сигнал на тялото да се подготви да бъде будно. Някои хора, които имат проблеми със съня имат ниски нива на мелатонин. Смята се, че добавянето на мелатонин като хранителна добавка може да им помогне да спят много по-добре.

Ако страдате от безсъние и смятате, че имате проблем с хормона мелатонин, потърсете доктор, които да определи проблема ви и да назначи съответното подходящо лечение.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация