Речник

Мелатонин

Обновена: 20-02-2019

Какво е Мелатонин?
Мелатонинът е хормон, който естествено се произвежда в организма. В човешкото тяло той се секретира основно от пинеалната жлеза, но също и в ретината, костномозъчните клетки, кожата и стомашно-чревния тракт. Мелатонинът, използван като лекарство – обикновено се прави синтетично в лаборатория. Като добавка е най-широко достъпен под формата на хапчета, но мелатонинът също е наличен във форми, които могат да бъдат поставени под езика или като спрей, което позволява мелатонинът да се абсорбира по бързо и директно в тялото.

За какво се използва мелатонинът?
мелатонин Хората използват хормона мелатонин, за да регулират тялото си и вътрешния си часовник. Той се използва за коригиране на сънните цикли при хората, чиято ежедневна работа или променлив график (работа на смени) разстройва нормалния ритъм на организма.

Мелатонинът се използва също за безсъние, свързан с дефицит на вниманието-хиперактивност, безсъние поради някои приемани лекарства за високо кръвно налягане, наречени бета-блокери и други проблеми със съня при деца с нарушения в развитието, включително аутизъм, детска церебрална парализа или интелектуални затруднения. Той се използва като помощ за сън след преустановяване на използването на бензодиазепинови наркотици и за намаляване на страничните ефекти при спиране на тютюнопушенето.

Някои хора употребяват мелатонин при болестта на Алцхаймер или загуба на паметта – деменция, биполярно разстройство, заболяване на белия дроб, наречено хронична обструктивна белодробна болест, безсъние, причинено от бета-блокерни медикаменти, ендометриоза, шум в ушите, депресия или сезонно афективно разстройство, лека умствена недоразвитост, някои чернодробни заболявания, синдром на хроничната умора, фибромиалгия, синдром на неспокойните крака, възпалителното заболяване саркоидоза, шизофрения, мигрена и други главоболия , загуба на зрения, свързано с възрастта, доброкачествена простатна хиперплазия, синдром на раздразненотоо черво, загуба на костна маса – остеопороза, двигателно заболяване, наречено тардивна дискинезия, киселинен стомашен рефлукс, хеликобактер пилори, безплодие, епилепсия, менопауза, метаболитен синдром, за възстановяване след операция, стрес, неволеви промени в сърдечния ритъм и т.н.

Други приложения включват рак на гърдата, рак на мозъка, рак на белия дроб, рак на простатата, рак на стомашно-чревния тракт. Мелатонинът се използва също и за облекчаване на някои от страничните ефекти на лечението на рак (химиотерапия) включително загуба на тегло, нервни болки, слабост и тромбоцитопения.

Мелатонинът се използва, за да успокои хората, преди те да бъдат подложени на анестезия за операция.

Форми на мелатонин, който може да се абсорбира през бузата или под езика се използват за безсъние, работа на смени и за успокоение на хората преди получаване на анестезия за операция. Понякога хората прилагат мелатонин върху кожата си, за да се защитят от слънчево изгаряне. Мелатонинът също може да се инжектира мускулно, за да помогне за лечение на рак.

Как работи мелатонинът?
Основната работа на мелатонин в тялото е да регулира дневните и нощните цикли или сънни цикли. Тъмнината кара организма да произвежда повече мелатонин, който сигнализира тялото, то за да се подготви то за сън. Светлината намалява производството на мелатонин и  това дава сигнал на тялото да се подготви да бъде будно. Някои хора, които имат проблеми със съня имат ниски нива на мелатонин. Смята се, че добавянето на мелатонин като хранителна добавка може да им помогне да спят много по-добре.

Ако страдате от безсъние и смятате, че имате проблем с хормона мелатонин, потърсете доктор, които да определи проблема ви и да назначи съответното подходящо лечение.

Какво е Пролактин?

Предишна публикация

Спадане на Корема при Бременност

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Речник

цервицит

Цервицит

Какво е цервицит? Маточната шийка се намира в най-ниската част на матката. Тя се простира частично и ...
Речник
витамин б17

Витамин Б17

Какво е Витамин Б17? Витамин Б17 или още известен като амигдалин – е съединение, открито в ядките ...
Речник
синдром на Рейно

Синдром на Рейно

Какво е синдром на Рейно? Болестта на Рейно води до това – някои области на тялото – ...
Речник
легионелоза

Легионелоза

Какво е легионелоза? Легионерска болест или легионелоза е тежка форма на пневмония. Това е сериозно възпаление на ...
Речник