Здраве

Аутизъм

Обновена: 02-08-2016

какво е аутизъм, причини и лечение на аутизъмАутизъм е увреждане, което обикновено се появява през първите 3 години от развитието и живота на детето. Това е неврологично заболяване, което влияе на нормалното развитие на мозъка в областта на социалното общуване и комуникативните умения. Според различни световни центрове за контрол и превенция, аутизъм е най–често срещано неврологично заболяване в развитието на бебето. Според различните статистики средно засяга 1 на 250 раждания.

Какво е Аутизъм?
Аутизъм е мозъчно заболяване, което засяга способността на човек да общува, да разсъждава и да си взаимодейства с другите. Това е заболяване, което засяга различните индивиди по различен начин и разбира се в различна степен на тежест, като често е в комбинация с други увреждания.

Какво причинява Аутизъм?
Не е известна единствената причина за аутизъм, но като цяло се приема, че тя е причинена от аномалии в мозъчната структура или функция. Сканирането на мозъка показва различия във формата и структурата на мозъка на деца с аутизъм в сравнение с тези деца които нямат аутизъм. Някои изследователи проучват редица теории, включително и връзката между наследствеността, генетиката и медицинските проблеми. Други изследователи проучват проблема по време на бременност и раждане, както и факторите на околната среда като вирусни инфекции, метаболни дисбаланси и излагане на химикали от околната среда.

Кой е изложен на риск от аутизъм?
Аутизмът обикновено се появява по–често, отколкото се очакваше от специалистите при лица които имат определени заболявания като склероза, вроден синдром на рубеола и нелекувана фенилкетонурия и други.
Аутизмът е 4 пъти по–често срещан при момчетата, отколкото при момичетата, но също така няма някаква изразена зависимост между различните нации.

Има ли лечение на Аутизъм?
Въпреки че все още няма лек за аутизма има подходи за лечение и образование, които могат да намалят някои от предизвикателствата, свързани с хората с увреждания. Може да помогне да се намали непристойно поведение и образованието могат да преподават умения за самопомощ, които позволяват по–голяма независимост.
За допълнителна информация може да потърсите – „Фондация Стъпка за невидимите деца на България“

40 Гестационна Седмица от Бременността

Предишна публикация

Варицела и Бременност

Следваща публикация

Коментари

Оставете коментар

Още от Здраве

полипи в носа

Полипи в носа

Какво означава да имаш полипи в носа? Чувствали ли сте някога, че сякаш имате настинка, която не ...
Здраве