Аутизъм

Аутизъм е увреждане, което обикновено се появява през първите 3 години от развитието и живота на детето. Това е неврологично заболяване, което влияе на нормалното развитие на мозъка в областта на социалното общуване и комуникативните умения. Според различни световни центрове за контрол и превенция, аутизъм е най–често срещано неврологично заболяване в развитието на бебето. Според различните статистики средно засяга 1 на 250 раждания.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

какво е аутизъм, причини и лечение на аутизъм

Какво е Аутизъм?
Аутизмът е увреждане в развитието, което може да предизвика значителни социални, комуникационни и поведенчески предизвикателства. Води се мозъчно заболяване, което засяга способността на човек да общува, да разсъждава и да си взаимодейства с другите. Това е заболяване, което засяга различните индивиди по различен начин и разбира се в различна степен на тежест, като често е в комбинация с други увреждания.

Какво причинява Аутизъм?
Не е известна единствената причина за аутизъм, но като цяло се приема, че тя е причинена от аномалии в мозъчната структура или функция. Сканирането на мозъка показва различия във формата и структурата на мозъка на деца с аутизъм в сравнение с тези деца които нямат аутизъм. Някои изследователи проучват редица теории, включително и връзката между наследствеността, генетиката и медицинските проблеми. Други изследователи проучват проблема по време на бременност и раждане, както и факторите на околната среда като вирусни инфекции, метаболни дисбаланси и излагане на химикали от околната среда.

Кой е изложен на риск от аутизъм?
Аутизмът обикновено се появява по–често, отколкото се очакваше от специалистите при лица които имат определени заболявания като склероза, вроден синдром на рубеола и нелекувана фенилкетонурия и други. Аутизмът е 4 пъти по–често срещан при момчетата, отколкото при момичетата, но също така няма някаква изразена зависимост между различните нации.

Признаци и симптоми на аутизъм
Според Център за контрол и превенция на болестите детето може да са налице следните симптоми и признаци на аутизъм:
– Не отговаря на името си при навършване на 1 година. Това може да се каже, че е един от ранните симптоми на аутизъм.
– Не посочва предмети и не проявява интерес на повече от 14 месечна възраст
– Не играе игри тип театър или преструвка (например децата обичат да имитират, че хранят куклите си и т.н) на възраст по-голяма от 18 месеца
– Избягва контакт с очите и иска да е само
– Има проблеми с разбирането на чувствата на други хора
– Има забавена реч и езикови умения
– Повтаря отново и отново последователно думи или фрази (ехолалия)
– Дава неподходящи отговори на въпроси
– Разстройва се бързо от незначителни промени
– Има маниакални интереси
– Пляска с ръцете си, разклаща тялото си или се върти в кръг
– Имате необичайни реакции към начина, по който чува звуците, усеща миризмата, вкуса, външния вид или други усещания

Има ли лечение на Аутизъм?
Въпреки че все още няма лек за аутизма има подходи за лечение и образование, които могат да намалят някои от предизвикателствата, свързани с хората с увреждания. Може да помогне да се намали непристойно поведение и образованието могат да преподават умения за самопомощ, които позволяват по–голяма независимост.
За допълнителна информация може да потърсите – „Фондация Стъпка за невидимите деца на България“ – invisible.bulgarian.children@gmail.com

Източници
1. https://www.cdc.gov/ncbddd/autism/index.html
2. https://www.cdc.gov/ncbddd/autism/signs.html

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация