Множествена склероза

Какво е Множествена склероза?
Множествената склероза е сериозно заболяване на мозъка и гръбначния мозък, т.е на централната нервна система. То е потенциално инвалидизиращо заболяване, при което имунната система на човека атакува защитната обвивка, наречена миелин, която покрива нервните влакна и в следствие на това се причиняват комуникационни проблеми между мозъка и останалите части от тялото. В крайна сметка болестта може да причини трайно увреждане или влошаване на нервите. Признаците и симптомите на множествена склероза се различават значително и зависят от количеството на нервните увреждания и кои нерви са засегнати. Някои хора с тежка форма на болестта може да загубят способността да ходят независимо или изобщо, докато при други хора с това заболяване могат да изпитат дълги периоди на ремисия без никакви нови симптоми. Няма лек за множествената склероза. Въпреки това, лечението може да помогне за промяна на хода на заболяването и управление на симптомите.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

множествена склероза

Какви са видовете симптомите на множествена склероза?
Симптомите на множествена склероза се различават при различните хора. Това е така защото по време на заболяването в зависимост от местоположението на засегнатите нервни влакна се засяга различна част от тялото. Симптомите често влияят на движението, като:
– Изтръпване или вид някаква слабост в един или повече крайници, което обикновено се среща от едната страна на тялото.
– Електрически шокови усещания, които настъпват с определени движения на шията, особено огъване на шията напред.
– Тремор, липса на координация или нестабилна походка
– Често срещани са и зрителни проблеми, включително: частична или пълно загубване на зрението, обикновено се случва в едно око; продължително двойно виждане; Замъглено зрение
Симптомите на множествена склероза могат да включват също:
– Неясна реч
– Умора
– Виене на свят
– Мравучкане или болка в части на тялото
– Проблеми със сексуалната, чревната и пикочни функции

Кога да посетите лекар?
Посетете лекар, ако получите някой от горните симптоми по неизвестни причини.

Какъв е курсът на заболяването?
Повечето хора с множествена склероза имат пристъпно-ремисионни етапи. Те изпитват периоди на нови симптоми на заболяването или рецидиви, които се развиват в продължение на няколко дни, друг път седмици и обикновено се подобряват частично или напълно. Тези така наречени рецидиви са последвани от периоди на ремисия, които от своя страна могат да траят месеци или дори няколко години. Малките повишения на телесната температура могат временно да влошат признаците и симптомите на множествена склероза, но те не се считат за рецидиви на болестта. Около 60% до 70% от хората с пристъпно-ремисионна множествена склероза (МС) в крайна сметка развиват постоянна прогресия на симптомите, със или без периоди на ремисия, известна като вторична прогресивна МС.

Симптомите могат да се влошат и това обикновено включва проблеми с подвижността и походката. Степента на прогресия на заболяването варира значително сред хората с вторична прогресивна МС (множествена склероза).

Какви са основните видове причини за множествена склероза?
Причината за множествената склероза още не е открита, може би тя не е едностранна, за да се заключи, че това е основната причина. Смята се за автоимунно заболяване, при което имунната система на организма атакува собствените си тъкани. В случая на МС, имунната система има неизправност и унищожава мастното вещество, което обвива и предпазва нервните влакна в мозъка и гръбначния мозък (миелин). Миелинът може да се сравни с изолационното покритие на електрическите проводници. Когато протективният миелин бива повреден, съобщенията, които пътуват по оголения нерв може да се забавят или блокират. Нервът може също да се повреди.

Какви са рисковите фактори?
Тези така наречени рискови фактори за развитието на множествена склероза могат да са:
– Възраст. Множествена склероза може да се появи на всяка възраст, но обикновено засяга хората някъде между 16 и 55 години.
– Пол: Жените са с два до три пъти по-голяма вероятност от мъжете да имат пристъпно-ремисионна МС.
– Семейна история. Ако някой от вашите баби, дядовци, родители или братя и сестри е имал множествена склероза, вие сте изложени на по-висок риск от развитие на болестта.
– Някои инфекции. Различни вируси са свързани с появата на множествена склероза, включително Епщайн-Бар, вирусът, който причинява инфекциозна мононуклеоза.
– Климата. MС е много по-често срещана в страни с умерен климат, включително Канада, северните Съединени щати, Нова Зеландия, Югоизточна Австралия и Европа.
– Витамин д. Наличието на ниски нива на витамина и ниската експозиция на слънчева светлина е свързано с по-голям риск от развитието на множествена склероза.
– Някои автоимунни заболявания при човека, имат по-висок риск от развитие на множествена склероза. Например ако имате заболяване на щитовидната жлеза, диабет тип 1 или възпалително заболяване на червата.

Какви може да са усложненията от множествена склероза?
Усложненията, които могат да се развият при хора с множествена склероза са:
– Мускулна скованост или спазми
– Парализа, обикновено в краката
– Проблеми с пикочния мехур, червата или сексуалната функция
– Психични промени, като забравяне или смени на настроението
Депресия
– Епилепсия

Как се диагностицира множествена склероза?
Ранната диагноза е важна, тъй като лечението може да забави заболяването. Няма единичен тест за МС, и има много състояния, които може да имат сходни симптоми. Изследванията са:
ЯМР: Това е диагностичен тест, който открива промени в мозъка, свързани с множествена склероза.
Гръбначна пункция: При нея течността, която се взета от гръбначния мозък, може да покаже проблеми, свързани с МС.

Какви са опциите за лечение на множествена склероза?
Въпреки че все още няма лек за заболяването, има много ефективни лекарства, които да ви помогнат да управлявате болестта. Ето няколко варианта за лечение.
Лечение с медикаменти: Има медикаменти, които помага на хората с МС, които имат затруднено ходене. Други се използват за забавяне на прогресията на болестта чрез потискане на имунната система на организма. Понякога се прилагат и стероиди, които се използват за намаляване и контрол на симптомите на остра атака на множествена склероза. Друга група медикаменти се концентрират над борбата с възпалението и работят с имунната ви система за лечение на широк спектър от здравословни проблеми.

Алтернативни терапии за множествена склероза са:
– Терапии като акупунктура, йога и билкови лекарства може да бъдат полезни, когато ги използвате заедно с редовното лечение на множествена склероза.
Нестандартни алтернативни процедури за множествена склероза: Някои хора се обръщат към недоказани терапии като пчелно ужилване, отрова от кобра и безглутенови диети, за да облекчат симптомите на множествена склероза.
Стволови клетъчни терапии за множествена склероза: Трансплантация на стволови клетки се използва за лечение на това заболяване.

Много от хората, които чуят тази диагноза, се отчайват, заболяването е тежко, но те трябва да потърсят подкрепата на добър специалист и близките си, за да може да се стабилизират и да постигнат възможно най-добри резултати, така че да въведат множествената си склероза в ремисия и значително да подобрят качеството си на живот.

Източник:
1. https://www.nationalmssociety.org/What-is-MS
2. https://www.webmd.com/multiple-sclerosis/

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 3 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).