Прегледана и обновена на 28-10-2019

Липсата на селен увеличава риска от нарушение на репродуктивните функции и усложнения във връзка с бременността и раждането. Тъй като дефицитите на селен се среща често, мъжете и жените трябва да се уверят, че получават достатъчно от този съществен микроелемент, който участва в различни важни функции в човешкия организъм.

Всички клетки съдържат селен, но най-големите концентрации са намерени в половите жлези и сперматозоидите. Липсата на селен уврежда плодовитостта при хора и животни. Всъщност животновъдите дават допълнени добавки със селен на добитъка си в продължение на десетилетия като начин за предотвратяване на проблеми с плодовитостта на животните и рисковете от спонтанен аборт при тях. Приблизително една от седемте двойки има репродуктивни проблеми Доказателствата сочат, че добавките със селен могат да бъдат полезни в помощ на проблемите с плодовитостта.

бременност и селен

Кое е най-честият здравословен проблем, който се усложнява от недостига на селен по време на бременност?
Хипотиреоидизъм – или намалена функция на щитовидната жлеза, е често срещано и може да има сериозни усложнения. Състоянието и ранния му стадий, известен като субклиничен хипотиреоидизъм, може да има сериозни усложнения във връзка с бременността и раждането. Бавният метаболизъм не само може да затрудни забременяването, дори може да увеличи риска от спонтанен аборт, прееклампсия, преждевременно раждане, раждане на бебе с ниско тегло или мъртво раждане. Щитовидната жлеза произвежда хормони на щитовидната жлеза, които канализират кислорода в клетките, за да им помогне да конвертират – окисляват храната в енергия. Йодът участва в тиреоидните хормони Т4 (с 4 йодни атома) и Т3 (с 3 йодни атома). Селен-съдържащите ензими са необходими за премахване на единия йоден атом от пасивния Т4 хормон, като по този начин той се превръща в активния Т3 хормон. Липсата на селен уврежда способността на тялото да активира хормоните на щитовидната жлеза, причинявайки забавяне на метаболизма. Бавното метаболизиране често е коварно. Недостиг на селен също прави трудно за тялото да използват метаболитните лекарства като Eltroxin, които съдържат пасивен Т4 хормон. Във всеки случай е много важно метаболизмът да функционира добре и да е правилно регулиран по време на бременност и раждане.

Какви усложнения за бременността могат да възникна от дефицит на селен?
Недостигът на на селен увеличава риска от усложнения и преждевременно раждане. 10-20% от бременните жени са изложени на риск от преждевременно раждане, поради разкъсана амниотична тор