Прегледана и обновена на 28-10-2019

Липсата на селен увеличава риска от нарушение на репродуктивните функции и усложнения във връзка с бременността и раждането. Тъй като дефицитите на селен се среща често, мъжете и жените трябва да се уверят, че получават достатъчно от този съществен микроелемент, който участва в различни важни функции в човешкия организъм.

Всички клетки съдържат селен, но най-големите концентрации са намерени в половите жлези и сперматозоидите. Липсата на селен уврежда плодовитостта при хора и животни. Всъщност животновъдите дават допълнени добавки със селен на добитъка си в продължение на десетилетия като начин за предотвратяване на проблеми с плодовитостта на животните и рисковете от спонтанен аборт при тях. Приблизително една от седемте двойки има репродуктивни проблеми Доказателствата сочат, че добавките със селен могат да бъдат полезни в помощ на проблемите с плодовитостта.

бременност и селен

Кое е най-честият здравословен проблем, който се усложнява от недостига на селен по време на бременност?
Хипотиреоидизъм – или намалена функция на щитовидната жлеза, е често срещано и може да има сериозни усложнения. Състоянието и ранния му стадий, известен като субклиничен хипотиреоидизъм, може да има сериозни усложнения във връзка с бременността и раждането. Бавният метаболизъм не само може да затрудни забременяването, дори може да увеличи риска от спонтанен аборт, прееклампсия, преждевременно раждане, раждане на бебе с ниско тегло или мъртво раждане. Щитовидната жлеза произвежда хормони на щитовидната жлеза, които канализират кислорода в клетките, за да им помогне да конвертират – окисляват храната в енергия. Йодът участва в тиреоидните хормони Т4 (с 4 йодни атома) и Т3 (с 3 йодни атома). Селен-съдържащите ензими са необходими за премахване на единия йоден атом от пасивния Т4 хормон, като по този начин той се превръща в активния Т3 хормон. Липсата на селен уврежда способността на тялото да активира хормоните на щитовидната жлеза, причинявайки забавяне на метаболизма. Бавното метаболизиране често е коварно. Недостиг на селен също прави трудно за тялото да използват метаболитните лекарства като Eltroxin, които съдържат пасивен Т4 хормон. Във всеки случай е много важно метаболизмът да функционира добре и да е правилно регулиран по време на бременност и раждане.

Какви усложнения за бременността могат да възникна от дефицит на селен?
Недостигът на на селен увеличава риска от усложнения и преждевременно раждане. 10-20% от бременните жени са изложени на риск от преждевременно раждане, поради разкъсана амниотична торбичка. Холандско-британско проучване на 1000 жени в 12 гестационна седмица на бременността показва, че жените, които са имали най-ниските нива на селен в кръвта си са с два пъти по-голяма вероятност да преживеят раждане доста преди термина си, отколкото тези с най-високите нива на елемента. Също така, те са имали повишен риск от бременност с индуцирана хипертония и прееклампсия.

Трябва ли да се приемат добавки на селен през бременността?
Проведено проучване показва, че жените, които вземат добавки от 100 мкг селен дневно от първото си тримесечие до раждането – може драстично да намалят риска от разкъсване на амниотичната торбичка. Проучването също така показва, че бременни участници, които са приемали добавки със селен са с по-малък риск от прееклампсия, която е водеща причина за преждевременно раждане. Състоянието дори може да доведе до живото застрашаващи състояния като еклампсия.
Има много доказателства, които предполагат, че селенът има конструктивна и защитна роля в бременността. Изследователите сочат, че елементът има функции като мощен антиоксидант и противодейства на възпаления като защитава плода чрез силната плацента. Способността на жената да зачене постепенно намалява от 35-та й година нататък, главно защото качеството на яйцеклетките й намалява, но и защото тя произвежда по-малко прогестерон в жълтото тяло след нейната овулация. Една от ролите на прогестерона е да поддържа бременността след успешно зачеване. Частичната липса на този хормон е често срещана причина за предменструален синдром и намаляване на фертилитета след навършване на 35 години, дори в ситуации, при които менструалните периоди остават нормални. Медицински проучвания показват, че добавките със селен може да увеличи нивата на прогестерон.

Полово активните мъже също се нуждаят от повече селен:
При около половината от случаите, когато двойките не са в състояние да заченат, мъжете имат лошо качество на сперматозоидите. Сперматозоидите се състезават към яйцето, за да го оплодят, и за да осъществя това те трябва да имат сериозна двигателна способност чрез опашчиците си. Тук те се нуждаят от определени селен съдържащи протеини. Селенът също функционира като антиоксидант, който предпазва ДНК на сперматозоидната клетка. Дефицитът на този елемент прави сперматозоидите уязвими на нещо наречено ДНК фрагментиране. Резултатът от това може да бъде, че дори ако сперматозоидите успешно оплодят яйце, то няма да може да се развие и следователно ще се отхвърли от тялото.
Селенът стимулира производството на здрави сперматозоидни клетки и предпазва тяхното генетично кодиране. Поради тази причина, полово активните мъже се нуждаят от повече селен, тъй като хранително вещество се използва във всяка единична еякулация.

Как да се снабдите със селен?
Селенът се съдържа в риба, бразилски орехи, месо и пълнозърнести продукти. Европейската земеделска почва е със сравнително ниско ниво на селен и следователно средно диетата ни е в състояние да осигури около 40-50 мкг от елемента на ден. Това допълнително се усложнява от факта, че бременните жени биват насърчени да ограничат приема или да избягват напълно някои видове меса и риба, които са добър източник на селен.
Въз основа на горепосочените проучвания, жените, които са бременни или планират да забременеят, е добре да си набавят ежедневна добавка от около 100 мкг органичен селен. Добавките имат добра абсорбция и предоставят широк спектър от различни селенови съединения, важни за доброто развитие на плода.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Тромбофилия и бременност

Previous article

Множествена склероза

Next article