Селен

Какво е селен?
Селен е важен микроелемент, който участва в много телесни процеси  включително когнитивната функция, за по-здрава имунна система и разбира се е изключително важен за плодовитостта при мъжете и жените. Той допринася за правилната работа на щитовидната жлеза и синтеза на ДНК и помага за защита срещу оксидативния стрес и различни инфекции. Хранителните източници на селен са разнообразни. Те включват бразилски орехи, морски дарове и меса. Количеството на елемента в храната често зависи от концентрацията му в почвата и водата, където фермерите отглеждат продукцията си. Ако искате по-силна имунна система, остър ум и младежки вид – започнете консумирането на храни, обогатени със селен. Няма съмнение, че този елемент е от съществено значение за вашето благополучие. Той съдържа антиоксиданти, които не просто лекуват възпалението, но се борят и с опаснисвободни радикали. Селенът помага на репродуктивната система, детоксикацията на тялото си, помощник е при сърдечно-съдовите заболявания, допринасят за доброто здраве на щитовидната жлеза, както и на имунитет. Съществуват два вида селен: органичен и неорганичен. И двете форми са ефективни и необходими за поддържанена здраво тяло.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Какви храни са източниците на селен?
Селенът може да бъде открит в пълнозърнестите храни и животински продукти, а не толкова в пресните плодове изеленчуци. Храни богати на селен:
– Бразилски орех: 30 гр осигуряват 544 мкг или 777% от препоръчителната дневна стойност
– Риба тон: 90 гр. съдържа 92 мкг или 131% от дневната препоръчителна доза
– Кафяв ориз, приготвен: 1 чаша съдържа 19 мкг
– Яйце: едно голямо яйце съдържа 15 мкг
– Хляб, бял: 1 парче осигурява 10 мкг
Количеството селен в зърната и храните на зърнена основа зависи от съдържанието на минерала в почвата, където зърната се отглеждат.

селен
храни съдържащи селен

Какви са основните ползи от селена?
1. Поддържа репродуктивна система: Няколко проучваниязаключават, че редовната консумация на селен може да подобри фертилитета при мъже и жени. Тези изследваниясъщо потвърждават, че редовен прием на селен насърчава подвижността на сперматозоидите. Той се счита заедин от основните минерали за вашето благосъстояние и неговия дефицит може да предизвика мъжко безплодие.

2. Работи като детоксикатор: Можете да намерите редица начини за детоксикация на тялото ви, което е супер. Важно е да прочиствате тялото си, за да запазите черния дроб и другите си органи здрави. Трябва да консумиратехрани, които се борят със замърсителите като тежките метали например.

3. Превенция за сърдечно-съдовизаболявания: Има безброй причини, които влияят негативно на сърдечно-съдовите заболявания и най-добротонещо, което може да се направи е да се практикува здравословно хранене и да се включат храни, които съдържатселен. Според кардиолозите, хората с недостиг на селен обикновено стават плячка на сърдечно-съдовизаболявания и хипертония. Няколко изследвания също така заключават, че когато се комбинира с другихранителни вещества като бета-каротин и витамин Е, селенът нормализира високите нива на холестерола, което едобре за артериите.

4. Бори се със свободните радикали: Доказано е, че свободните радикали са основнатапричина за заболявания като рак. Вие сте длъжни да се борите с тези свободни радикали, тъй като те могат да випричинят допълнителни здравословни проблеми. Като мощен антиоксидант, селенът се бори ефективно съссвободните радикали.

5. Помага за здравето на щитовидната жлеза: Здравето на щитовидната жлеза е доста обсъжданатема. Лек проблем в щитовидната жлеза може да ви доведе до здравословни усложнения при вашите хормони. Тези хормони допринасят за метаболитни и растежни процеси. Щитовидната ви жлеза се нуждае от селен за адекватно производство на всички необходими хормони в тялото.

6. Облекчава симптомите на астмата: Като хронично заболяване, астмата се влошава с времето, ако не се наблюдава и лекува адекватно. Селенът е мощен минерал, който помага за намаляване на симптомите, свързани с астма.

7. Ускорява имунната система: Вашата имунна система ви предпазва от редица здравословни проблеми, но само ако е достатъчно силна. И така, какво трябва да направите, за да я поддържате по-силна? Консумирайте пресни зеленчуци, плодове, млечни продукти и протеини, които съдържат селен.

8. Бори се с раковите клетки: Ще бъдете изненадани да научите как един минерал е достатъчно мощен, за да се бори с раковите клетки. Селенът е, че чудотворният минерал – той има възможност да предотврати рисковете от ракови заболявания по няколко начина. Учените са направили заключение, че ако се вземате адекватно количество от минерала, той може да намали рисковете от карцином на белия дроб, простатата и дебелото черво.

9. Спомага за психологическо здраве: Стресът и психическото напрежение води до слаба имунна система. Експертите свързват нарушеното психическо здраве с недостиг населен.

10. Грижи се за красотата на косата и кожата: Селенът е вълшебен за помощ при суха и изтощена коса. Той също така осигурява чудесен и лъскав младежки вид на кожата ви. Проучвания предполагат, че селенът също може да помогне за: – предотвратяване на прогресиращ ХИВ към СПИН – намаляване на риска от спонтанен аборт.

Какъв е препоръчителния дневен прием на селен?
Препоръчителната дневна стойност за елемента селен е 55 микрограма(mcg) на ден за възрастни. По време на бременност, жената трябва да консумира 60 mcg, а кърмещите майки трябва да приемат по 70 mcg дневно. Дефицитът на селен е рядък в световен мащаб. Често отнема години, за да се развие, и това обикновено се случва само в региони с изразено ниско съдържание на селен в почвата. Няколко района в Китай имат ниско съдържание на почвен селен, но недостигът в населението е бил изкоренени чрез програми за прием на адекватни хранителни добавки. Добавките със селен са на разположение във всяка аптека, но е най-добре всеки витамин или минерал да се доставя чрез храна.

Какви са възможните рискове за здравето от прекомерен прием на селен?
Горната граница на ден за селен е 400 мкг за възрастни. Селеннната токсичност поради предозиране е рядко срещана, особено от хранителни източници, но предозиране на силно концентрирани добавки може да има негативни ефекти. Те могат да включват:
– подобен на чесън мирис на дъха и метален вкус в устата
– чупливи нокти
– петна по емайла или разлагащи се зъби
– стомашно-чревни проблеми като гадене
– неврологични аномалии
– умора и раздразнителност
– кожни лезии и обриви
– косопад
В екстремни случаи прекомерният прием може да доведе до бъбречна недостатъчност, сърдечна недостатъчност и смърт. Добавките със селен също могат да взаимодействат с някои лекарства, включително цисплатин и медикаменти за химиотерапия. Използването на някое от тези лекарства може да намали нивата на селен в тялото. Разнообразният и здравословен хранителен режим е по-важен, отколкото концентрирането върху приемът на хранителни вещества чрез добавки и това е ключът към доброто здраве. Когато приемате каквато и да е добавка, задължително я закупете от реномиран източник и следете за качество, чистота, опаковка и сила на постигнат ефект и положителни резултати.

Източник:
1. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Selenium-HealthProfessional/
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15106206
3. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Selenium-Consumer/

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Свързани Статии