Прегледана и обновена на 28-10-2020

Въпреки, че лекарите го водят 9 ден от бременността след като сте заченали, това реално си е ден 9 от менструалния ви цикъл. Все още може би броите дните до вашата овулация или се подготвяте за преглед при вашия гинеколог, но все пак…

Какво се случва вътре във вас?

В тялото на партньора ви, спермата се произвежда постоянно. Сперматозоидите се състоят от глава, която съдържа генетичния материал и опложда яйцето и опашка, която помага сперматозоидите да се движат през цервикалния канал до зрялото яйце.

Докато чакате да овулирате, във вашите яйчници се случват очарователни промени, докато фоликулите ви узреят, за да освободят яйце.  Във времето да овулацията, която ще се случи по-късно тази седмица, най-напредналият фоликул се премества на повърхността на яйчника, готов да освободи ценния си товар. Докато сте в цикъл, около 15–20 фоликула се развиват в яйчниците Ви. И двата ви яйчника допринасят за растежа на фоликула, но обикновено само един яйчник носи фоликул в овулацията. (see p.49)  Кой яйчник ще даде зряло яйце – изглежда зависи от случайността, тъй като те не са на принципа на строга ротация. С растежа на фоликулите те се увеличават значително, като се запълват с течност, секретирана вътре в твх. Някои жени освобождават повече от едно яйце няколко месеца и ако и двете са оплодени, това ще означава, че са заченати разнояйчни близнаци. По време на овулацията фоликулът ще бъде с диаметър около 1,5 см, докато яйцето е само видимо без микроскоп. За узреят, фоликулите –  трябва FSH (фоликулстимулиращия хормон), произвеждан от хипофизната жлеза на мозъка, да бъде в определени норми.

Фокусирайте се върху татковците

сперматозоид в матката в 9 ден от менструацията

Диетата на бащите също е от значение,никога не е късно да започнете да ядете по-добра храна, ако искате да станете татко. На спермата й отнема няколко седмици да достигне идеална зрялост, трябва да започнете да ядете здравословна храна поне три месеца преди зачеване. Има добавки с повечето витамини и минерали, но е по-добре да ги приемате под формата на истинска храна.

  • Антиоксидантна диета, богата на витамини А, С и E, селен и цинк, помага за предотвратяване нарушаване  на ДНК на спермата.
  • Селенът може да помогне и проникването на сперматозоида във  външния слой на яйцето. Яжте риба тон, пшеница,пълнозърнести храни и сусам.
  • Цинкът присъства в голямо количество в спермата. Яжте риба, постно месо, черупчести, пуешко, пиле, яйца, пълнозърнести, ръж и овес.
  • Манганът е друг елемент, който може да помогне на мъжката плодовитост. Яжте листни зеленчуци, включително броколи, както и моркови, яйца, пълнозърнести храни и джинджифил.
  • Есенциална мастни киселини могат да подобрятперм подвижността на сперматозоидите. Яжте мазна риба, , сьомга и сардини, ленено семе и киви.

Специализиран Медицински Съвет

Ако имате някакви текущи медицински проблеми, отидете на лекар преди да започнете да се опитвате да заченете. Състояния като диабет, астма, високо кръвно налягане, ускорен сърдечен пулс, предишен пристъп на дълбока тромбоза, състояния на щитовидната жлеза, сърповидно-клетъчната анемия и епилепсия могат да осуетят бременност. Ефектът ще зависи от индивидуалното състояние и ще са необходими съветите и грижите на специалист. Ако се съмнявате във вашата медицинска история, може да повлияе на евентуална бременност, консултирайте се с вашия лекар, преди да започнете да се опитвате да заченете.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

8 ден от бременността

Previous article

10 ден от бременността

Next article