Прегледана и обновена на 28-10-2020

Това е ден 11 от менструалния ви цикъл или ако четете тази статия след като вече сте забременели то вие се намирате в 11 ден от бременността.

Какво се случва вътре във вас

Облицовката на фалопиевите тръби има влажна лигавица. Тя съдържа клетки, които предпазват повърхността на тръбата. Ресничките са тези, които движат яйцата по тръбите след овулацията.

лигавицата на фалопиевата тръба

Ако не заченете от първия месец, в който опитвате, не бъдете твърде разочаровани. Нормално е това да отнеме известно време. Трудно е да се изправим пред факта, че не винаги двойките зачеват бебе, когато искат. Тази липса на успех може да е трудна за превъзмогване, особено ако сте някой, който е постигнал такъв в други области на живота си. Дори за младите жени в пик на плодовитост, шансовете за зачеване във всеки един цикъл са 50 на 50. Не е необичайно да се опитате в продължение на шест месеца или дори 12 без успех. На около 16% от двойките им отнема повече от една година, за да постигнат бременност. Така че направете план за зачеване за по-дълъг период от време да речем 12 месеца, освен ако нямате някакви специфични причини да се притеснявате за вашата плодовитост или за здравето си като цяло. Основното изключение е, ако сте над 30. В този случай, консултирайте се с вашия лекар, след като се опитвате около шест месеца. Първата стъпка е да бъде кръвен тест за вас и анализ на спермата за партньора ви. Въпреки това, бъдете сигурни, че ако сте над 30, все още може да забременеете по старомодния начин. Средното време, необходимо за 39-годишна жена, за да зачене е 15 месеца. Но  ако в крайна сметка се нуждаете от техники за асистирана репродукция, всичко отнема време.