Прегледана и обновена на 28-10-2020

Това е ден 11 от менструалния ви цикъл или ако четете тази статия след като вече сте забременели то вие се намирате в 11 ден от бременността.

Какво се случва вътре във вас

Облицовката на фалопиевите тръби има влажна лигавица. Тя съдържа клетки, които предпазват повърхността на тръбата. Ресничките са тези, които движат яйцата по тръбите след овулацията.

лигавицата на фалопиевата тръба

Ако не заченете от първия месец, в който опитвате, не бъдете твърде разочаровани. Нормално е това да отнеме известно време. Трудно е да се изправим пред факта, че не винаги двойките зачеват бебе, когато искат. Тази липса на успех може да е трудна за превъзмогване, особено ако сте някой, който е постигнал такъв в други области на живота си. Дори за младите жени в пик на плодовитост, шансовете за зачеване във всеки един цикъл са 50 на 50. Не е необичайно да се опитате в продължение на шест месеца или дори 12 без успех. На около 16% от двойките им отнема повече от една година, за да постигнат бременност. Така че направете план за зачеване за по-дълъг период от време да речем 12 месеца, освен ако нямате някакви специфични причини да се притеснявате за вашата плодовитост или за здравето си като цяло. Основното изключение е, ако сте над 30. В този случай, консултирайте се с вашия лекар, след като се опитвате около шест месеца. Първата стъпка е да бъде кръвен тест за вас и анализ на спермата за партньора ви. Въпреки това, бъдете сигурни, че ако сте над 30, все още може да забременеете по старомодния начин. Средното време, необходимо за 39-годишна жена, за да зачене е 15 месеца. Но  ако в крайна сметка се нуждаете от техники за асистирана репродукция, всичко отнема време.

Спиране на Контрацепцията

Може да забременеете веднага след като спрете да използвате контрацепция.

  • Хапче: да предположим, че сте плодовита веднага. Някои жени по проучвания  са екстра плодовити след спиране на хапчето.
  • Импланти: плодовитостта може да се възвърне веднага след отстраняване на импланта, но някои жени смятат, че това отнема повече време. Понякога на менструалните периоди може да отнеме от три до девет месеца, за да станат редовни. Това предполага, че ефектите на хормона са все още продължителни, но все още може да заченете.
  • Инжекции: нередовното кървене може да продължи месеци и може да не успеете да зачетете няколко месеца. Въпреки това, както при имплантите, е възможно да забременеете преди менструация да се върне в правилният си ритъм.

Когато спрете хапчетата, може да забременеете още в първия месец. Ако още не сте готови, използвайте презервативи за месец или два.

Попитайте диетолог

Според някои проучвания – зеленият чай ще ви помогне да забременеете. Вярно ли е това? Като цяло това не е абсолютно доказано. Въпреки че зеленият чай има множество ползи за здравето, той съдържа малки количества кофеин и танинова киселина, и двете от които са свързани с проблеми с плодовитостта и повишен риск от спонтанен аборт.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

10 ден от бременността

Previous article

12 ден от бременността

Next article