Прегледана и обновена на 28-10-2020

Това е ден 7 от менструалния ви цикъл или по друг начин казано вие завършвате вашата 1 гестационна седмица от бременността.

Какво се случва вътре във вас?

Тук яйцето е оранжево и може да се види ясно как се развива в яйчника. Клетките на фоликула в които се съдържа, могат да се видят около яйцето на снимката по долу. При раждането, бебета момичета имат милиони фоликули, присъстващи в техните яйчници като резерв за техния съзнателен плодовит период. Когато се опитвате да забременеете, трябва да вземете предвид възрастта си, защото плодовитостта ви ще се промени, когато остарявате.

яйцеклетка развиваща се в яйчника на 7-ия ден от менструалния цикъл

След около една седмица вероятно ще овулирате. В началото на пубертета, вие сте имали не повече от около 400 яйца в яйчниците ви.  Яйцата са били там, още когато се родили. Предвид тези факти, едва ли е изненада, че плодовитостта ви пада, когато остарявате. Жените на 20-24 години са най-плодородни и въпреки че за повечето жени периодите продължават до началото на петдесетте години, процентът на плодовитост постепенно намалява през 30-те, 40-те и 50-те години, а честотата на хромозомните аномалии и помътняването на фоликулите се увеличава. Въпреки това, всяка година хиляди бебета се раждат от жени в края на тридесетте и 40-те. Жените могат да заченат след тази възраст, поради което лекарите съветват жени в менопауза да използват контрацепция в продължение на две години след последния си период.

Ако, въпреки това вие се надявате да направите семейство, е безопасно да се предположи, че плодовитостта започва да пада рязко след 35-годишна възраст. Възрастта ви също влияе и върху качеството на вашите яйца. При жените в началото на 20-те години около 17% от