Прегледана и обновена на 28-10-2020

Това е ден 7 от менструалния ви цикъл или по друг начин казано вие завършвате вашата 1 гестационна седмица от бременността.

Какво се случва вътре във вас?

Тук яйцето е оранжево и може да се види ясно как се развива в яйчника. Клетките на фоликула в които се съдържа, могат да се видят около яйцето на снимката по долу. При раждането, бебета момичета имат милиони фоликули, присъстващи в техните яйчници като резерв за техния съзнателен плодовит период. Когато се опитвате да забременеете, трябва да вземете предвид възрастта си, защото плодовитостта ви ще се промени, когато остарявате.

яйцеклетка развиваща се в яйчника на 7-ия ден от менструалния цикъл

След около една седмица вероятно ще овулирате. В началото на пубертета, вие сте имали не повече от около 400 яйца в яйчниците ви.  Яйцата са били там, още когато се родили. Предвид тези факти, едва ли е изненада, че плодовитостта ви пада, когато остарявате. Жените на 20-24 години са най-плодородни и въпреки че за повечето жени периодите продължават до началото на петдесетте години, процентът на плодовитост постепенно намалява през 30-те, 40-те и 50-те години, а честотата на хромозомните аномалии и помътняването на фоликулите се увеличава. Въпреки това, всяка година хиляди бебета се раждат от жени в края на тридесетте и 40-те. Жените могат да заченат след тази възраст, поради което лекарите съветват жени в менопауза да използват контрацепция в продължение на две години след последния си период.

Ако, въпреки това вие се надявате да направите семейство, е безопасно да се предположи, че плодовитостта започва да пада рязко след 35-годишна възраст. Възрастта ви също влияе и върху качеството на вашите яйца. При жените в началото на 20-те години около 17% от яйцата имат хромозомна аномалия, но цифрата се повишава до над 75 процента при жените през  40-те им години. Хромозомните проблеми увеличават шансовете да се роди дете с разстройство като например синдром на Даун. (see p.476)

Ако сте загрижени за плодовитостта си, е добре да направите кръвен тест, който да може да даде индикация за оставащата от вас функция на яйчниците, така че да знаете колко време за репродуктивност ви е останало. Докато някои тестове се основават на нивата на FSH (фолику-стимулиращ хормон) (see p.38)  и естроген, по-новите тестове използват други маркери, открити в кръвта като анти- мюлеринов хормон и инхибин B. Но правенето на бебе зависи повече от освобождаването на яйцеклетка,  тя трябва да се движи надолу по маточните тръби, да се оплоди, имплантира и да се поддържа бременността.

Фоликулът лежи под повърхността на стената на яйчниците и се простира точно преди овулацията. Фоликулът е най-вероятно да се разкъса и да се освободи яйце около средата на един менструален цикъл – около дни 13 – 14 ден на 28-дневен цикъл.

Важен ли е мъжкият биологичен часовник?

Мъжът може да продължи да направи сперматозоиди повече или по-малко през целия си живот, така че може да не очаквате мъжкият фертилитет да спадне значително. Има много възрастни бащи, които изглежда доказват това . Изследвания от Франция обаче установяват, че на мъжете над 35 им отнема много повече време, за да направят партньорката си бременна. За тези, които са заченали, съществува малко по-висок риск от спонтанен аборт. Това е така, защото сперматозоидите от по-възрастните мъже е по-вероятно да съдържат увредена ДНК. Факт е, че мъжете, като и жените, преминават своята върхова плодовитост.

Фактите говорят…

Всъщност спермата има дълго пътуване от около 30 до 40 см, за да достигне яйцето. Ето защо природата е изобилна, когато става въпрос за сперматозоиди, произвеждайки много милиони с всяка еякулация. Средно всяка еякулация произвежда 2-8 ml сперма с над 40 милиона сперматозоиди във всеки милилитър.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

6 ден от бременността

Previous article

8 ден от бременността

Next article