Прегледана и обновена на 28-10-2020

Това е ден 3 от менструалния ви цикъл и вие все още не сте бременна, но докторите са решили да започнат да отброява дните на бременността от първия ден на последната ви менструация.

Какво се случва вътре във вас

Облицовката на матката, известна като ендометриум е онова, което се излива от тялото ви по време на менструация. Това се случва, ако оплодено яйце не се имплантира. Червените точки са червени кръвни клетки, освободени при разпадане на кръвоносните съдове. Когато се опитвате да забременеете, много помага това да се запознаете с начина на живот и медицинските фактори, които могат да повлияят на менструалния цикъл.

Можете да забележите, че времетраенето и обемът на вашите период се различават. Вашият менструален цикъл може да бъде засегната от стрес, както и от медицински състояния, като свръх активна щитовидната жлеза. И в двата случая периодите могат да станат по-леки или да се случват по-рядко. Ако цикълът ви е нередовен, може да е трудно да се предвиди кога може да настъпи овулацията ви. (Вижте Нередовна Менструация). Непредвидими или пропуснати периоди може да означават, че овулацията изобщо не се случва. Ако знаете, че това е така, защото наблюдавате признаците на овулация или ако използвате тестове за прогнозирането й, потърсете медицинска помощ за фертилитета (вижте 8 ден от бременността). Може да успеете да забременеете естествено и лесно въпреки проблемите, свързани с вашия период, но някои условия, които причиняват дълги, нередовни или тежки периоди са свързани с по-ниска плодовитост. Тежките периоди могат да бъдат причинени от състояния като фиброиди (вижте 139 ден от бременността), които могат да засегнат фертилитета. По-високо от средното ниво на загуба на кръв може да ви направи анемични, което не е най-доброто начало за бременност за вас или за вашето бебе, така че може да направите стъпки за повишаване на приема на желязо. (вижте 86 ден от бременността или научете кои храни са богати на желязо) Болезнените периоди могат да повлияят на плодовитостта. Ендометриозата е често срещано заболяване, което може да причини болезнени периоди и да причини дискомфорт по време на секс. Ако имате тези симптоми, посетете вашия лекар, който може да организира сканиране или да ви насочи към специалист.  Има различни методи на лечение за ендометриоза, включително лазерна хирургия, което може да стимулира шансовете на жената за зачеване.

Попитайте лекаря си: Трябва ли да наблюдавам менструалния си цикъл?

Да, следенето на цикъла е важна част от планирането на бременността, тъй като може да ви помогне да разберете приблизително кой ден сте в овулация (вижте 14 ден от бременността)и по този начин да подобрите шансовете си за зачеване. Това означава, че можете да се уверите, че имате сексуален контакт в приблизително точното време. Също така е полезно да се отбележи дължината на вашия цикъл, която може да варира. Най-важното нещо, което трябва да се отбележи, е, че от овулацията до началото на следващия период е винаги около 14 дни, така че когато получите следващия период, можете да р