Прегледана и обновена на 28-10-2020

Това е ден 5 от менструалния цикъл. Вече исахме защо това е така и знаете, че вие все ощег не сте бременна, но отброяването на дните е започнало още преди вие да знаете.

Какво се случва вътре във вас?

Всеки месец около 15-20 фоликули зреят в яйчниците ви, но обикновено само един е този, който става напълно зрял и освобождава зряла яйцеклетка. Осъществяването на някои промени в начина на живот е от съществено значение, когато се опитвате да забременеете и намалявате алкохола, е едно добро начало. Това все още е първата седмица на вашия период и има известно време преди овулацията ви, така че се опитайте да гарантирате, че сте във възможно  най-доброто здраве, за да се максимизират шансовете за зачеване. бременност ден 5 от менструалния цикъл

Един от начините е да се намали приемът на алкохол. Тежкото пиене може да намали шансовете за забременяване и ако забременеете, може да навреди на нероденото бебе. Има много доказателства,че пиенето отвъд препоръчаните допустими количества  е вредно. Няма известни безопасни нива алкохол за консумация от бременни жени. Някои учени смятат, че сутрешното гадене естествено намалява желанието за употреба на алкохол. Алкохолът също засяга и мъжкия фертилитет. Той има неблагоприятни ефекти върху количеството и качеството на произведената сперма и пиенето на големи количества може да предизвика импотентност. Може да установите, че пиенето на едно питие помага на вас и на партньора ви да се отпуснете и ви поставя в по-добра форма за правене на секс, като по този начин увеличавате вашите шансове за зачеване. Откажете се и от безалкохолните напитки, ако се опитвате да забременеете. Висок прием на алкохол може да повлияе неблагоприятно на шансовете ви за зачеване.

Фактите говорят…

Незаконните или “улични” наркотици могат да навредят на плода. Трябва да се опитате да спрете да използвате наркотици, преди да зачене. Въпреки това, ако редовно се използват наркотици или ви е рудно да се справят без тях, е от съществено значение да получите медицинска помощ. Посъветвайте се с Вашия лекар. Той  ще може да ви помогне и да ви свърже с група за подкрепа.

Време е да помислите за…

Медицинските прегледи преди да се опитате да заченете са много важни. Говорете с Вашия лекар за следните тестове:

  • Изследване за Рубеола: добре е да се направи кръвен тест, за да се провери дали имате антитела срещу рубеола. Заразяването с този вирус за първи път в ранна бременност е свързан с повишен риск от развитие на аномалии при бебето и увеличаване на риска от спонтанен аборт. Ако сте ваксинирани срещу рубеола като дете, нивото на антителата може да е достатъчно високо, за да предпази вашето бебе. Ако те не са достатъчно високи, ще ви бъде предложена ваксина MMR (морбили, паротит или заушка, рубеола)  и посъветвани да не заченвате в продължение на три месеца след нея.
  • Полово предавани инфекции: отидете при Вашия лекар за тестове, за да се изключат инфекции като хламидия, генитални брадавици и херпес. Може също да помислите дали да се изследвате за хив. Жените с ХИВ  могат да раждат деца, но може да им бъде предписано лекарство, което да намали вероятността от предаване на инфекцията на детето им. Може да се препоръча цезарово сечение за намаляване на рисковете от предаване на болестта на плода.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

4 ден от бременността

Previous article

6 ден от бременността

Next article